Handelsbanken.se

Tjänstepension − vad är det?

Vad är tjänstepension?

Så fungerar tjänstepension

Tjänstepension är en kompletterande del av din pension som betalas av din arbetsgivare, utöver den allmänna pensionen. För de flesta utgör tjänstepensionen en högre procentsats av den totala pensionen än det egna sparandet.

Så hur mycket får man i tjänstepension? Det varierar beroende på var du är anställd och vilket avtal du har med din arbetsgivare. Om du har kollektivavtal kan du läsa mer om de olika avtalsområdena nedan. Om din arbetsgivare saknar kollektivavtal, och har tecknat en egen tjänstepension, behöver du fråga din arbetsgivare hur avtalet ser ut.

Varför är tjänstepension viktigt?

Tjänstepensionen står för en allt större del av de framtida pensionerna. För medelinkomsttagare står tjänstepension i snitt för cirka 25 procent av din framtida pension, och för höginkomsttagare för uppemot hälften.

Genom att göra aktiva val för din tjänstepension går det att påverka möjligheten till högre avkastning. Du kan också välja extra försäkringsskydd. Många med högre lön väljer löneväxling, som innebär att avstå en viss del av lönen från din arbetsgivare varje månad, som istället betalas in till din tjänstepension.

En grupp människor arbetar tillsammans

Har jag tjänstepension?

Det är inte alla arbetsgivare som erbjuder tjänstepension till sina anställda. Så hur vet jag om arbetsgivaren betalar tjänstepension? Ungefär 9 av 10 svenskar har tjänstepension genom kollektivavtal, även kallad avtalspension. Om du har kollektivavtal kan du vara säker på att du har tjänstepension. Omfattas du inte av kollektivavtal kan du kontakta din arbetsgivare för att få svar, Du kan även logga in på Minpension.se och se alla dina pensionsförsäkringar.

Ingen tjänstepension? Lös det själv!

Var jobbar du?

Det finns flera olika tjänstepensionsavtal, vilken tjänstepension du har beror på var du arbetar. Det kan också vara så att din arbetsgivare har en individuell lösning för dig. Påverka din tjänstepension genom att placera den hos oss.

Privatanställd tjänsteman

Jobbar du som privatanställd tjänsteman har du tjänstepension ITP. 

Privatanställd arbetare

Är du privatanställd arbetare har du avtalspension SAF-LO. 

Kommun och region

Är du anställd i kommun eller region har du tjänstepension KAP-KL/AKAP-KR. 

Statligt anställd

Jobbar du som statligt anställd heter din avtalspension PA 16. 

Försäkringsanställd

Som tjänsteman inom försäkringsbranschen har du avtalspension FTP. 

Bankanställd

Om du jobbar inom bank eller finans har du tjänstepension BTP 1 eller BTP 2 (BTPK). 

Samla din pension hos oss

Genom att samla all pension hos oss får du bättre överblick på ditt sparande och det blir enklare när du börjar ta ut pensionen. Vi kan hjälpa dig att flytta både din tjänstepension och ditt egna pensionssparande. 

Viktiga val för din tjänstepension

Din arbetsgivare har tecknat en tjänstepension och gjort val om avsättning till ålderspension (sparande) och försäkringsskydd som arbetsgivaren betalar för. Som anställd kan du också göra viktiga val för att kunna få en högre pension eller större trygghet:

1. Välj hur din tjänstepension ska placeras

Om du omfattas av kollektivavtal placeras pensionen hos det försäkringsbolag som är förvalsalternativ, i en traditionell försäkring. Att flytta pensionen till ett försäkringsbolag som erbjuder fondförvaltning kan ge högre avkastning, och en högre pension.

Fondförsäkring kan ge i genomsnitt 14% högre utbetalningar från tjänstepensionen enligt Pensionsmyndighetens rapport ”Passar förvalen alla”. 

Flytta din pension till oss

2. Välj om du vill ha återbetalningsskydd

Ibland ingår ett återbetalningsskydd, som innebär att dina nära anhöriga får pensionskapitalet vid dödsfall. Du kan välja bort detta skydd, och istället välja att ta del av arvsvinster. Det kan ge dig en högre pension, om din familj inte har behov av kapitalet.

Att välja bort återbetalningsskyddet kan ge 6-10% högre pensionsutbetalningar, men det beror på när skyddet väljs bort och under hur lång tid pensionen betalas ut.

Så här fungerar återbetalningsskydd

3. Välj om du vill ansöka om familjepension

Du kan ansöka om att lägga till familjepension, som ger efterlevande ett extra belopp i händelse av dödsfall. Avgiften betalas som en premie från försäkringen. Det gör att pensionen blir lägre, men ökar det ekonomiska skyddet för din familj.

Så här fungerar efterlevandeskydd och familjepension

4. Få koll på pensionens alla delar

Vet du hur din pension är placerad? Över tid kommer det vara avgörande för hur dina pengar växer. Boka en rådgivning så hjälper vi dig med en personlig behovsanalys och ett pensionssparande som passar dig. Då går vi också igenom om du behöver komplettera med ett privat pensionssparande och andra trygghetsförsäkringar.

Boka tid hos en rådgivare som kan hjälpa dig

5. Löneväxla för extra pensionsinbetalningar

För dig som tjänar lite mer kan löneväxling vara lönsamt. Det är viktigt att din månadslön efter löneväxling överstiger brytpunkten för statlig skatt, annars påverkas din allmänna pension.
   
Löneväxling − så här fungerar det 

Gör skillnad med din tjänstepension

Hur funkar?  - Handelsbanken.se

Spara hållbart i din tjänstepension och gör skillnad för framtiden. Vårt mål är att skapa en bra avkastning på ditt sparande och samtidigt verka för en hållbar framtid. Så oavsett om du väljer någon av våra entrélösningar eller om du väljer dina fonder själv − genom att ha din tjänstepension i Handelsbanken gör du skillnad. Vi väljer ut fondbolag och fonder som tar hänsyn till hållbarhet i sin förvaltning. Vi följer regelbundet upp fonderna och väljer bort de som inte uppfyller våra hållbarhetskriterier. 

  • Hela fondutbudet kvalitetssäkrat
  • 100 % av fonderna i vårt utbud i försäkring väljer bort investeringar i fossila bränslen
  • Ekonomisk jämställdhet i fokus

Mer om tjänstepension

Har du tjänstepension utan kollektivavtal?

Om din arbetsgivare tecknat Handelsbankens Tjänstepension, har du en försäkring från Handelsbanken Liv.  

- Handelsbanken.se

Frågor och svar om tjänstepension

  • Inom de största kollektivavtalen kan du för din avtalspension räkna med att motsvarande 4,5 procent av din lön, upp till 50 375 kronor/månad (2025), sätts av till din tjänstepension. Om din lön överstiger 50 375 kronor sätts motsvarande 30 procent på resten av din lön in till pension. Det beror på att över brytpunkten på 7,5 inkomstbasbelopp görs inga ytterligare avsättningar till den allmänna pensionen. 

    Därför blir tjänstepensionen från arbetsgivaren en förstärkning av pensionen för den som har högre lön. Det förklarar varför tjänstepensionen står för en större andel av de totala pensionsutbetalningarna för den som haft högre inkomst under arbetslivet. I vissa kollektivavtal, exempelvis för anställda inom Kommun och Region (KAP-KL/AKAP-KL) höjdes pensionsinbetalningarna från och med 2023. Nu sätts 6 procent av lönen av upp till brytpunkten samt 31,5 procent av lönen över denna.

  • Handelsbanken Livs ordinarie utbetalningsdagar:

    Fondförvaltning: Handelsbanken Liv säljer andelar den 25 (eller närmaste bankdag efter) i månaden. Du får normalt dina pengar inom ca 3 bankdagar. Försäkring med redan pågående utbetalning kan ha annan utbetalningsdag.

    Garanterad ränta: Handelsbanken Liv startar utbetalningen den 1:a  i månaden. Du får normalt dina pengar samma dag eller närmaste bankdag.

  • Tjänstepension är pension som din arbetsgivare betalar. Hur mycket du får i tjänstepension beror på vad som gäller där du arbetar, hur mycket du har i lön och hur länge du arbetar. Under ditt yrkesliv kan det bli mycket pengar. Det kan därför ha stor betydelse hur du placerar dem.
  • Om din arbetsgivare har kollektivavtal får du tjänstepension. Har du inget kollektivavtal på din arbetsplats kan din arbetsgivare spara i en individuell tjänstepension åt dig. Du kan alltid fråga din arbetsgivare. På minpension.se Öppnas i nytt fönster kan du se din samlade pension. Där ser du även om du haft tjänstepension från tidigare arbetsgivare.

  • Det finns olika typer av tjänstepensioner och hur mycket du får beror på ditt avtal. Fråga din arbetsgivare hur mycket som sätts av till dig, du kan läsa mer i vår artikel Hur mycket tjänstepension ska man ha?

  • Löneväxling kan vara ett förmånligt sätt att pensionsspara eftersom din arbetsgivare låter dig ta en del av din lön före skatt och sätta av den till en tjänstepension. Att din arbetsgivare kan göra detta beror på att skattesatsen är lägre vid växling till pension jämfört med skatt på lön. För arbetsgivaren kostar det inget extra. För att löneväxling ska vara lönsamt måste din lön efter löneväxling ligga över brytpunkten, annars påverkas din allmänna pension. Läs mer om löneväxling.

  • Cirka 10 procent har inte någon tjänstepension, det kan bero på att man är egenföretagare eller något annat. Kontakta oss så går vi igenom hur mycket du behöver spara själv för att nå en bra slutpension.

Läs också

En kvinna tittar på sitt sparande i mobilen

Kom igång med pension i appen

Har du testat Pensionsguiden i vår app? Där kan du testa dig fram till ett lämpligt sparbelopp och komma igång med ett månadssparande på några minuter. 
Läs mer om appen