Två tonårsflickor surfar på nätet.

Prata säkerhet och pengar med ditt barn

Vissa typer av bedrägerier drabbar barn och unga i högre utsträckning. Barn och unga riskerar även att utnyttjas av kriminella som penningmålvakter. Det är därför viktigt att prata om bedrägerier och säker användning av bankkort, konto och BankID.

Undvik att utnyttjas som målvakt

En penningmålvakt är någon som, ofta utan att veta om det, hjälper kriminella att hantera och tvätta pengar. Detta kan ske om du till exempel lånar ut ditt bankkonto eller får pengar insatta utan att förstå vad som händer.

En vanlig metod är att erbjuda dig att få behålla en liten summa av pengarna. Ofta får du pengar via Swish eller banköverföring, som sedan ska tas ut i bankomat eller skickas vidare via Swish. Även om det kan verka som en enkel extra inkomst, kan det leda till stora problem. 

Det finns mer att läsa om hur unga utnyttjas på polisens webbsida Öppnas i nytt fönster.

Så skyddar du dig: 

  • Ta inte emot pengar från okända. Fråga alltid varför och var pengarna kommer ifrån, innan du accepterar dem.
  • Dela aldrig ditt BankID, kortnummer eller koder med någon. 
  • Om någon vill använda ditt konto eller låna ditt BankID, säg nej och prata med en vuxen du litar på. 

Checklista för föräldrar

Så kan du skydda ditt barn mot bedrägerier

  • Prata om penningtvätt med ditt barn. Få barnet att förstå hur detta kan ske och vad konsekvenserna blir. Det är viktigt att barnet vågar säga nej och även vågar berätta för dig som förälder om något händer. 
  • Prata om våra tjänster som barnet använder sig av. Vad det innebär att Swisha, vad konton och kort är, samt hur dessa får användas.
  • Berätta för barnet att alla koder är personliga och inte får lämnas ut till någon annan. 
  • Visa intresse för vad ditt barn gör på nätet.

Fler tips och råd

Läs mer på vår sida om säkerhet för fler tips och råd kring hur du kan skydda dig.

Aktuella bedrägerier mot barn och unga

Bedrägerier i online-spel

Bedrägerier i online-spel är vanliga och kan vara svåra att upptäcka. Detta sker ofta i populära spel som Roblox, Fortnite, Minecraft och Counter-Strike. Bedragare försöker ofta få tag på värdefulla saker som skins, bankkortsnummer eller annan personlig information. Bedrägeriet kan innebära att någon lovar obegränsat med Robux på Roblox eller lockar med falska annonser för spelvaluta, men slutar i att du betalar för något du inte får.  

Så skyddar du dig:

  • Om någon erbjuder dig gratis skins, konton eller andra föremål i spel, var misstänksam. Det kan vara en fälla för att få tillgång till dina uppgifter.
  • Undvik att klicka på länkar eller meddelanden från personer du inte känner. De kan leda till phishing-sidor eller så kan skadliga programvaror installeras på din enhet.
  • Dela aldrig ditt lösenord, användarnamn, bankkortsnummer eller annan personlig information med andra spelare. Använd starka och unika lösenord för varje spel.

Annonsbedrägerier

Att handla på nätet är populärt bland unga, men det finns risk för annonsbedrägerier. Bedragare lockar med falska annonser på säljplatser så som Facebook marketplace, Tradera och Vinted. De vill få dig att betala i förskott utan att leverera varan. 

Så skyddar du dig:

  • Betala aldrig i förskott till någon du inte känner.
  • Dra dig ur om du pressas att köpa snabbt eller betala till någon annan.
  • Undvik att klicka på länkar i annonser, mejl eller sms som du inte är säker på.

Sms-bedrägerier

Sms-bedrägerier är vanliga och riktar sig ofta till unga genom falska meddelanden från företag så som banker eller fraktbolag. Bedragare skickar meddelanden som verkar brådskande eller ett erbjudande som verkar för bra för att vara sant. De använder ofta falska länkar för att få dig att ange personlig information, kortnummer, eller använda Mobilt BankID, vilket kan leda till att dina pengar försvinner eller att din identitet blir stulen.

Så skyddar du dig:

  • Öppna inte länkar i sms eller e-post från okända avsändare. Gå direkt till företagets webbplats manuellt om du är osäker.
  • Kontrollera att meddelandet kommer från en känd och pålitlig källa. Kontakta företaget direkt om du är osäker.
  • Var extra försiktig med sms som uppmanar till omedelbar åtgärd eller som skapar en känsla av brådska. Legitima företag använder inte hot eller press för att få dig att agera snabbt.

Chattbedrägerier

Chattbedrägerier är ett allvarligt hot mot barn och unga. Bedragare kan hacka konton på appar som Instagram, Snapchat och TikTok och utge sig för att vara någon du känner, som en vän eller familjemedlem. Genom att utnyttja ditt förtroende kan de be om pengar via Swish eller lura dig att ange känsliga uppgifter, som kortnummer eller Mobilt BankID, genom falska länkar.

Så skyddar du dig:

  • Använd starka och unika lösenord och ändra dem ofta för att skydda dina konton.
  • Var skeptisk till meddelanden som ber om pengar eller innehåller misstänkta länkar. 
  • Skicka inte pengar eller klicka på länkar förrän du är helt säker på att det är rätt person du pratar med.

Behöver du spärra ditt kort?

En person sitter med mobil och dator

Tappat kortet eller blivit av med det? 

Ibland händer saker. Du som förälder bör uppmuntra barnet att säga till direkt om hen tappat sitt kort eller råkat säga koden till någon. 

För att spärra kort eller andra tjänster ring:

Inom Sverige: 020-41 12 12
Från utlandet: +46 8 41 12 122