Så kan du stärka din finansiella hälsa

Vad menas egentligen med finansiell hälsa? Varför är det viktigt att ha koll på och hur kan man se till att skapa en motståndskraftig ekonomi? Här får du svar och tips på hur du kan tänka.

Skaffa koll på din ekonomi och må bättre

Stress över ekonomin påverkar ditt välmående

Var fjärde svensk känner oro för sin ekonomiska situation det kommande året. Kvinnor är mer oroliga än män och var femte kvinna anser sig inte ha tillräckliga kunskaper för att fatta de bästa besluten om sin ekonomi. Det visar en undersökning Handelsbanken låtit opinionsinstitutet Novus genomföra.  Vanliga källor till oro är inflationen och högre priser som krymper hushållsekonomin, oförutsedda händelser i ekonomin som inte kan täckas av befintliga sparmedel eller att man har svårt att få koll på sin pension. Den som känner sig stressad över privatekonomin upplever ett sämre välmående överlag, visar flera undersökningar.

Vad är finansiell hälsa? 

Finansiell hälsa innebär att man har högre inkomster än utgifter, en buffert för oförutsedda händelser och inkomstbortfall, en bra nivå på sitt sparande som ger frihet att göra aktiva val i livet, inga lån som riskerar ekonomin och de försäkringar som behövs för en trygg privatekonomi.

Kvinna som går i ett kök
Att förstå din ekonomi och hur du kan öka motståndskraften för oväntade händelser och hjälper dig planera för framtiden.

Fem saker du kan göra för att stärka din ekonomiska hälsa

1. Ta kontroll över utgifter och inkomster i vardagen
Gå igenom hur dina inkomster och utgifter ser ut, t ex genom att använda verktyget Min Ekonomi i Handelsbankens app. Titta på alla utgifter under en månad. Kanske har du något abonnemang som du inte utnyttjar? Har du större inkomster än utgifter över tiden? I så fall är du redo att börja spara.

2. Klara tuffa tider med en buffert
Har du en buffert på två månadslöner efter skatt för att klara tillfälligt inkomstbortfall eller oplanerade utgifter? Buffertsparande görs bäst på ett sparkonto, så att du kommer åt pengarna när som helst och vet hur mycket du har.

3. Försäkringar för en trygg privatekonomi
Förvänta dig det bästa, men förbered dig för det värsta. Med rätt försäkringar kan du se till att livet för din familj ändå kan fortsätta utan ekonomisk osäkerhet om du inte kan arbeta på grund av en olycka eller långvarig sjukdom eller avlida. 

4. Inga lån som kan riskera din ekonomi
Ibland kan du behöva förstärka din ekonomi med ett lån. Innan du tar ett lån eller kredit är bra att tänka igenom hur det nya lånet påverkar resten av din ekonomi idag. Har du andra lån eller krediter? Och hur ser dina övriga kostnader ut varje månad? Ska du låna själv eller tillsammans med någon? Och om du ska köpa en bostad – hur mycket kommer du kunna lägga i kontantinsats? Exempelvis kan det vara bra räkna på bolånet och se hur mycket ränta och amortering lånet innebär och om din ekonomi klarar den extra utgiften även i tuffare tider. Ta inga lån som riskerar din ekonomi över tiden. Hör gärna av dig till oss så kan vi hjälpa dig att räkna på vilken lånenivå som passar din ekonomi. Undvik dyra SMS-lån.

5. Frihet att göra aktiva val i livet
Pensionsspara, bospara, barnspara…, bestäm vilket sparande som är viktigast för dig just. Ett eget sparande innebär också att ha tillräckligt mycket pengar för att kunna ha valfriheten att göra det man vill göra när livet förändras. Ett tips är att namnsätta sitt konto eller ISK till ett specifikt sparmål.  

Frågor och svar

Vill du få råd om din ekonomi?

 - Handelsbanken.se

Vill du ha hjälp med det jämställda perspektivet på din ekonomi och få konkreta råd och tips just utifrån din och din familjs nuläge? Då kan det vara dags för en pratstund men någon av våra rådgivare. Läs om vår rådgivning och boka ett digitalt möte eller en träff på kontoret.

Du kanske också är intresserad av

Kvinna i keps ser ut över Stockholm

Jämställdhet i plånboken

Är det viktigast vem som städar? Eller är det i plånboken jämställdheten visar sig? Se tipsen om jämställd ekonomi.

Familj som handlar mat

Hur sparar man jämställt?

Tänk att det är skillnad på hur män och kvinnor sparar. Går det här att ändra på? Läs våra spartips. 

En mamma som försöker mata sitt barn samtidigt som hon pratar i telefon.

Hur kan du stärka din pension 

Visst ska det vara rättvist med pensionen? Lär dig mer om hur du kan stärka din egen pension.