LEI-nummer

Sedan 2018 har skyddet för dig som handlar med värdepapper ökat. En nyhet för företaget är att det behöver ett LEI-nummer.
en näringslivsbilaga tidning med fond- och aktiekurser

Registrera ett LEI-nummer för handel med värdepapper

Företaget behöver en global identifieringskod för att köpa, sälja eller flytta värdepapper. Koden kallas Legal Entity Identifier (LEI). Företaget behöver även ett LEI-nummer för att delta vid exempelvis emissioner eller för att köpa börshandlade fonder (ETF). För att handla fondandelar på fondkonton behövs däremot inget LEI-nummer.  Däremot krävs LEI-nummer för börshandlade fonder (ETF).

Så skaffar du ett LEI-nummer:

  1. Välj en auktoriserad utfärdare av LEI-nummer. Du hittar länkar här under.
  2. Registrera din information på utfärdarens hemsida.
  3. Betala din registrering. Priset anges på LEI-utfärdarens hemsida.
  4. Du får ditt LEI-nummer när LEI-utfärdaren har godkänt din ansökan och registreringen är betald.

Utfärdare av LEI-nummer

Du kan ansöka om ett LEI-nummer direkt från en utfärdare av LEI-nummer eller via en förmedlare. Du hittar en lista på godkända utfärdare hos GLEIF (Global Legal Entity Identifier Foundation).
Godkända utfärdare hos GLEIF Öppnas i nytt fönster

Här hittar du några utfärdare som ofta används: 

Vad kostar ett LEI-nummer och hur lång tid tar det?

Beroende på utfärdare kostar LEI-nummer 750 - 1 500 kronor första året. Årsavgiften är efter det 500 - 1 000 kronor per år. För att du ska kunna handla med värdepapper är det viktigt att årligen uppdatera ditt LEI-nummer och betala in årsavgiften. 

Att erhålla ett LEI-nummer kan ta mellan 15 min och 7 dagar, beroende på vilken utfärdare man väljer. Om det är många som söker kan det ta längre tid. Vissa utfärdare erbjuder också automatisk förlängning.

Vanliga frågor om LEI

  • Kravet på identifieringskod har funnits på derivatmarknaden sedan 2014 men nu har EU genom förordningen MiFIR (Markets in Financial Instruments Regulation) utökat reglerna till att gälla alla typer av värdepapper. Syftet med förordningen är att behöriga myndigheter, oavsett land, ska kunna spåra och identifiera vilka som är köpare och säljare samt vilka som fattar beslut i en värdepappersaffär. I Sverige innebär det att vi rapporterar alla inblandade parter i värdepappersaffärer till Finansinspektionen.
  • LEI står för Legal Entity Identifier. Ett LEI-nummer gör det möjligt att identifiera samtliga investerare inom EU. De nya EU-reglerna innebär att alla juridiska enheter som företag, förvaltningsbolag och fonder från och med 2018 behöver ett LEI-nummer för att kunna handla med värdepapper och derivat.
  • Kontakta ditt bankkontor när du har fått ditt LEI-nummer. De hjälper dig att registrera LEI-numret.
  • Om en enskild firma ska handla derivat krävs ett LEI-nummer. Annars räcker det med ett NID-nummer.

  • Finansinspektionen har meddelat att kravet även gäller vid handel av värdepapper och börshandlade fonder(ETF) inom en kapitalförsäkring, vilket innebär att företagsägd Kapitalspar Depå omfattas.

    Undantag från kravet om LEI:

    Kapitalförsäkring med diskretionär förvaltning
    Kapitalförsäkring med Direktpension

  • För att kunna köpa, sälja eller flytta värdepapper behöver du ett LEI-nummer. Utan LEI kommer du heller inte kunna delta vid olika företagshändelser (exempelvis emissioner) i ett befintligt innehav. Enbart handel med fondandelar (ej börshandlade fonder, ETF) kommer vara möjligt utan ett LEI-nummer.