Sparbelopp
Det första du som företagare behöver fundera på är hur mycket pengar av företagets kapital som ska placeras. Se till att alltid ha en buffert lättillgänglig för oväntade utgifter.
Om det handlar om ett större belopp som ska placeras, så kan det vara en bra idé att dela upp beloppet och placera med någon vecka eller månads mellanrum. På så vis är risken mindre att du går in vid en tillfällig topp.
Spartid
En fråga du behöver ställa dig är när pengarna behöver finnas tillgängliga. Om du behöver dem snart är det klokt att ta mindre risk. Om ni istället tänkt placera på lite längre tid kan det vara aktuellt att ta lite högre risk och få möjlighet till större avkastning.
Om spartiden är kort, max 1-2 år, bör placeringen inte utsättas för kraftiga värdeförändringar. Placeringar med låg risk passar oftast bättre då, till exempel ett placeringskonto eller en korträntefond. Om företaget kan avvara det placerade kapitalet på lite längre sikt kan du överväga placeringar med lite högre risk.
Risknivå
Risk och avkastning är två sidor av samma mynt. Avkastningen kan med andra ord bli högre eller lägre beroende på den risknivå du väljer. Med högre risk får du också vara beredd på större kurssvängningar och att ditt sparande kan sjunka i värde.
Med kapitalskyddade placeringar kan du placera på aktie-, råvaru- och valutamarknaden till en på förhand känd risk.
Genom att sprida din exponering mot olika marknader och olika branscher kan du minska risken.
Hur aktiv vill du vara?
Beroende på hur ofta vill du följa sparandet kan du göra olika val för företagets placeringar. Om du väljer att placera till högre risk behöver du också följa upp placeringarna oftare.
För företag med större placeringskapital kan vi erbjuda fördelaktig kapitalförvaltning, där vi tar hand om hela eller delar av placeringarna och uppföljningen.