Starta företag – en checklista

Här hittar du som vill starta nytt företag värdefulla tips och råd.

Checklista för blivande företagare

Är du redo att starta företag? 

Att starta eget företag kan vara både spännande och utmanande, men med rätt vägledning kan du komma långt. Här är en steg-för-steg guide för att hjälpa dig på vägen:

1. Affärsidé och marknadsundersökning

Det första steget är att komma på en affärsidé som du brinner för. Gör sedan en ordentlig marknadsundersökning för att se om det finns en efterfrågan på din produkt eller tjänst. Analysera konkurrensen och se vad som skiljer din idé från andra.

2. Affärsplan

Nu är det dags att skriva ner din affärsplan. Det här dokumentet kommer att guida dig genom hela processen och inkludera allt från din affärsidé till din marknadsstrategi och finansiella planer.

3. Vilken bolagsform och registrering

Innan du startar din verksamhet måste du bestämma vilken företagsform som passar bäst för din verksamhet och registrera ditt företag hos Bolagsverket. Glöm inte att också kolla upp eventuella tillstånd eller licenser som kan behövas för din bransch.

4. Finansiering

Att få finansiering för ditt företag kan vara en utmaning. Utforska olika alternativ som lån eller investerare. Se också över din egen ekonomi och om du behöver investera egna pengar.

5. Bygg ditt varumärke

Nu är det dags att skapa din företagsidentitet. Designa en logotyp, skapa en hemsida och skapa närvaro på sociala medier. Ett starkt varumärke kommer att hjälpa dig att sticka ut från mängden.

6. Sätt igång!

När alla förberedelser är klara är det dags att börja sälja. Marknadsför din produkt eller tjänst och var inte rädd för att testa nya idéer och strategier. Ha tålamod och var beredd på att det kan ta lite tid innan du når framgång.

7. Utvärdera och anpassa

Efter att ha startat ditt företag är det viktigt att kontinuerligt utvärdera din verksamhet och göra eventuella justeringar. Lyssna på feedback från kunder och var öppen för förändringar som kan hjälpa dig att växa och utvecklas.

En kvinna gör sig redo för ett möte på banken
Ta med alla dina frågor till mötet med Handelsbanken.

Kom ihåg innan du startar företag

  • Ansök om F-skatt på Skatteverket.
  • Registrera företaget hos Bolagsverket (ej enskild firma).
  • Registrera ditt varumärke hos PRV.
  • Boka domännamn för din webbplats.
  • Boka rådgivning hos banken.

Boka möte med Handelsbanken - ha affärsplan och budget redo

När vi ses första gången går vi tillsammans igenom din affärsplan och budget samt diskuterar din verksamhets kapitalbehov. Ditt startkapital ska täcka de initiala kostnaderna i företaget innan dina intäkter kommer. Räkna även med hur mycket det krävs för att driva ditt företag under de första sex månaderna. 

Vi ser också över vilken typ av verksamhet du startar, om du startar aktiebolag behöver vi även veta hur ägarförhållandet ser ut. 

När vi lärt känna dig och ditt nystartade företag tittar vi på vilka banktjänster företaget har behov av.

Förbered inför mötet:

  • Affärsplan
  • Budget
  • Kapitalbehov
  • Startkapital
  • Aktiebolag eller egen firma? 

Så kan du finansiera ditt företag

Det behövs ju ofta ett startkapital för de investeringar du behöver göra när du drar igång din verksamhet. Och hur stort startkapitalet behöver vara varierar ju förstås beroende på vad du ska göra i ditt företag. Behöver du köpa dyr utrustning eller maskiner, eller kan du dra igång direkt utan några stora investeringar? En del börjar spara i god tid för att uppnå sin företagsdröm.

Finansiering med lån

Även om du har eget sparkapital kanske du behöver låna pengar hos din bank. Här kan du läsa mer om vad som gäller för att ta ett banklån

Annan finansiering

Inventarier och utrustning kan du finansiera genom leasing vilket innebär att du hyr istället för att köpa. Det finns andra lösningar än att köpa utrustning och inventarier. Leasing är väldigt vanligt, men titta noga på avtalen. Här finns mer information om att investera i företaget.

Kom igång och starta företag

Hitta en affärsidé och ta fram en affärsplan

Du behöver en affärsplan som beskriver vad, hur och varför du ska starta företag. För detta behövs en lyckad affärsidé som ska gå att omsätta i pengar och styr inriktningen av verksamheten. Det är väl investerad tid och ger dig underlag till möten med kunder, leverantörer och oss på banken. 

Så planerar du din företagsstart 

I planeringsfasen bör du också tänka på en hel del: Hur ser konkurrenssituationen ut? Vilka är dina kunder? Vad är rätt bolagsform? Är det rätt tidpunkt? Hur kan du använda ditt nätverk? Kartlägg dina starka och svaga sidor och skapa en åtgärdsplan för olika scenarier.

Praktiskt innan företagsstarten

När du bestämt dig för att starta eget finns det en rad saker att ta tag som att ansöka om F-skatt på Skatteverket och registrera företaget hos Bolagsverket (gäller inte för enskild firma).Kanske behöver du registrera ditt varumärke hos PRV, men det är inte alltid nödvändigt. Vill du ha en webbplats så behöver du registrera en webbplats och kanske skapa sociala medier-konton. Du behöver också prata med oss på Handelsbanken för att se vilka av våra tjänster för företagare som passar dig bäst. 

Andra viktiga frågor för företagare

Det kan även vara bra att tänka igenom hur du ska göra med personal, lokal, budget och lönsamhet, marknadsföring, företagsförsäkring. skatter och avgifter, samt kompanjonsavtal. Kanske behöver du ta hjälp av en jurist för avtalen? 

Frågor och svar

Börja med ett företagspaket

Företagspaketet innehåller de bastjänster som utgör grunden för ett företag. Du får mer kontroll och mindre administration med våra digitala tjänster. Internetbank, mobilapp, konto med bankgiro, företagskort, personlig service och pensionsrådgivning ingår i paketen.

 - Handelsbanken.se

Du kanske också är intresserad av

En man och en kvinna arbetar tillsammans

Bättre rutiner kan frigöra kapital

Frigör stora belopp för företaget genom att hitta bättre rutiner för fakturering. Bra tips i tuffare tider.
En företagare planerar att bilda aktiebolag

Enskild firma eller aktiebolag? 

För företagare med enskild firma är det ofta fördelaktigt att ombilda och starta aktiebolag. Men när är det bättre med enskild firma?

Ett gäng kollegor i ett mötesrum.

Ekonomistyrning för nybörjare

Med smart ekonomistyrning lär du dig hantera företagets verksamhet på ett strategiskt sätt för att nå målen.