Vad är en grön obligation?
Gröna obligationer använder du för att finansiera projekt eller tillgångar som bidrar till miljömässig hållbarhet. Till exempel gröna byggnader, förnybar energi eller hållbara transportlösningar som bidrar till att förebygga och begränsa föroreningar.
Vad krävs?
I enlighet med branschens gemensamma standarder ställs utökade krav på transparens, redovisning och rapportering. Det sker via ett grönt ramverk i kombination med en årlig uppföljning på projektets miljöeffekter.
I marknaden för gröna obligationer ställs dessutom krav på en oberoende bedömning från en tredje part som bedömer projekt och tillgångar. De bestäms via Green Bond Principles (GBP), en branschgemensam standard som administreras av internationella kapitalmarknadsorganisationen ICMA. GBP uppdateras årligen. Där har Handelsbanken tillsammans med andra intressenter en röst för att styra utvecklingen framåt.
Sedan juni 2017 finns även principer för sociala obligationer som är utformade för att finansiera projekt och tillgångar med socialt positiva effekter via Social Bond Principles (SBP). Utöver dessa principer finns även riktlinjer för föreningen av gröna och sociala obligationer, Sustainability Bond Guidelines (SBG). Även dessa båda dokument administreras av ICMA. Syftet med principerna är att öka transparensen och ärligheten på marknaden för gröna obligationer.
Kriterier
ICMA: Green bond principles – GBP
Öppnas i nytt fönster
ICMA: Social bond principles – SBP
Öppnas i nytt fönster
ICMA: Sustainability bond guidelines – SBG
Öppnas i nytt fönster
Egenskaper hos gröna obligationer
- Transparens
- Redovisning
- Rapportering