Vad är en uppläggningsavgift?

När du tar ett lån tillkommer vanligen en uppläggningsavgift. Vad täcker den och vad bör man tänka på gällande avgiften?

Allt du behöver veta och lite till

Vad betyder uppläggningsavgift?

När du tar ett lån kan du stöta på begreppet uppläggningsavgift. Det är en engångskostnad som långivare tar ut för att täcka de administrativa kostnader som tillkommer för att sätta upp och hantera ditt lån.

Denna avgift kan variera beroende på långivare och lånetyp, och det är viktigt att förstå dess syfte och hur den påverkar din totala lånekostnad.

Här förklarar vi vad en uppläggningsavgift är, varför den tas ut, och vad du bör tänka på när du ansöker om ett lån som inkluderar denna avgift.

När betalar man en uppläggningsavgift?

Uppläggningsavgiften är en engångskostnad som kan betalas på olika sätt:

● Som en engångsbetalning på den första fakturan.

När du får din första räkning för lånet, står det en extra avgift som du behöver betala.

Exempel: Låt oss säga att du tog ett lån och din första räkning är på 1 500 kr. Då kan det stå att du också måste betala 500 kronor för uppläggningsavgiften. Totalt blir det 2 000 kronor den första betalningen.

● Avdragen från det utbetalade lånebeloppet.

Istället för att du betalar avgiften separat, dras den från det belopp du lånar.

Exempel: Om du lånar 150 000 kronor och uppläggningsavgiften är 595 kr, får du 149 405 kronor på ditt konto eftersom långivaren behåller 595 kronor för avgiften.

Hur mycket ska jag betala i uppläggningsavgift?

Hur mycket du ska betala i uppläggningsavgift beror på långivarens villkor och lånetypen. Uppläggningsavgiften ligger vanligen på mellan 0 - 1 500 kronor. På Handelsbanken varierar uppläggningsavgift beroende på lånetyp. 

Kvinna läser om uppläggningsavgift i avtal
Nästan alla andra typer av lån, än bolån, har uppläggningsavgift.

Hur påverkar uppläggningsavgiften din lånekostnad?

Uppläggningsavgiften påverkar direkt den totala kostnaden för ditt lån. Den blir ofta mer påtaglig kring mindre privatlån.

Låt oss säga att du tar ett privatlån på 2 000 kr med en uppläggningsavgift på 500 kr. Då utgör uppläggningsavgiften så mycket som 25 % av lånebeloppet.

För ett större lån, som ett billån på 200 000 kr, där du också betalar en uppläggningsavgift på 500 kr, kan samma avgift verka försumbar i jämförelse, endast 0,25 procent. 

När du jämför bolån och andra lån hos olika långivare är det inte enbart räntan du ska titta på. Några kan ha låga räntor men höga uppläggningsavgifter och aviavgifter, och andra kan ha tvärtom. Jämför alltid den totala lånekostnaden.

Sammanfattning

När du tar ett lån tillkommer ibland en engångskostnad som täcker kostnaderna långivaren har för det administrativa arbetet med att förbereda lånet innan det ges ut. Den kallas uppläggningsavgift.

Uppläggningsavgiften kan betalas på olika sätt: som en engångsbetalning på första fakturan eller avdragen från lånebeloppet vid utbetalningen.

Kostnaden varierar beroende på långivaren och lånetyper och brukar vara mellan 0 och 1 500 kronor. Uppläggningsavgiften påverkar direkt den totala kostnaden för ditt lån och ingår i den effektiva räntan.

Frågor och svar

Läs fler relaterade artiklar

Handelsbanken.se

Lär dig mer om effektiv ränta

Här förklarar vi begreppet som är centralt för att förstå dina räntekostnader.

Handelsbanken.se

Lär dig mer om styrränta

Hur sätts den och hur påverkar den mina bolån? Här reder vi ut begreppen.
Handelsbanken.se

Vad är ränteavdrag?

Visste du att räntekostnader för bolån är avdragsgilla? Vi går igenom vad ränteavdrag är, vad som gäller och hur stort ränteavdraget är för dig.