Gåvobrev − vad är det?

Ett gåvobrev är ett avtal du bör skriva när du ska ge bort något värdefullt, exempelvis en större summa pengar till dina barn eller en fastighet. Men när behövs det?

I vilka situationer behövs ett gåvobrev?

Vad är ett gåvobrev?

Ett gåvobrev är ett juridiskt dokument, som skrivs med syfte att formellt överföra äganderätten av en egendom, från en person, gåvogivaren, till en annan person, gåvomottagaren. Det kan exempelvis handla om gåva av lös egendom, en fastighet, en bostadsrätt, kontanta medel, eller värdepapper.

När behöver man skriva ett gåvobrev?

För gåva av viss typ av egendomslag finns det lagkrav på att upprätta ett skriftligt gåvobrev för att ägandet ska kunna övergå från gåvogivaren till gåvomottagaren. Det kan dock vara en god idé att upprätta ett gåvobrev, trots att inget krav föreligger, för att klargöra vilka villkor som ska gälla för gåvan. 

Vid gåva av en fastighet, en bostadsrätt eller en ägarlägenhet krävs alltid ett skriftligt gåvobrev för att gåvan ska bli juridiskt bindande och äganderätten ska kunna föras över till gåvotagaren. 

Om du ger bort kontanter eller ett föremål, exempelvis en tavla, går det bra att enbart ge kontanterna/föremålet till gåvomottagaren.  När det gäller bankmedel räcker det med att överföra medlen till gåvomottagarens konto för att gåvan ska anses juridiskt bindande. 

Vid gåvor av större värde kan det vara extra viktigt att upprätta ett gåvobrev. I ett gåvobrev kan du exempelvis ange vilka villkor du önskar ska gälla för gåvan. Vanliga önskemål är att gåvogivaren vill att gåvan ska utgöra gåvomottagarens enskilda egendom, eller att gåvan ska utgöra förskott på arv, om gåva enbart ges till ett barn av flera.  Ett skriftligt gåvobrev ger en trygghet för både gåvogivaren och gåvomottagaren av gåvan. 

Hur skriver jag ett gåvobrev?

När ett gåvobrev upprättas behöver vissa formkrav vara uppfyllda för att gåvobrevet ska anses vara giltigt. Det kan förekomma olika krav vid gåva av olika egendomslag. Att ta hjälp av en jurist är ett säkert sätt att se till att gåvobrevet skrivs korrekt. Nedan listar vi grundläggande information som gåvobrev i de flesta fall alltid bör innehålla;

  • Namn och personnummer på gåvogivare och gåvomottagare
  • En tydlig beskrivning av gåvan 
  • En tydlig överlåtelseförklaring
  • Eventuella villkor som ska gälla för gåvan
  • Ort och datum 
  • Gåvogivarens samt gåvomottagarens namnunderskrifter

Fler viktiga regler kring gåvobrev

Tänk på att det finns en hel del ytterligare regler kring gåvobrev att ta hänsyn till. Viktigt att inte glömma att:

  • Det ibland krävs samtycke från en make/maka när du är gift om gåvan utgör giftorättsgods, det vill säga egendom som delas lika i ett äktenskap, eller om gåvan utgör gemensam permanentbostad för makarna
  • Det ibland krävs samtycke från en sambo om gåvan utgör samboegendom
  • Om gåva sker mellan makar ska gåvobrevet registreras hos Skatteverket
  • Om gåva sker av bostadsrätt ska gåvobrevet registreras hos Bostadsrättsföreningen, och gåvomottagaren måst först ansöka om att bli medlem i bostadrättsföreningen
  • Om gåvan gäller en fastighet behöver gåvogivarens namnteckning bevittnas av två personer
  • Om gåva sker av fastighet ska gåvobrevet ansökan om lagfart ske hos Lantmäteriets inskrivningsmyndighet
  • Vid gåva av fastighet måste fullständig fastighetsbeteckning anges och noggrant specificeras hur stor andel av fastigheten som överlåts, exempelvis hälften (1/2) eller hela (1/1). 

Villkor i ett gåvobrev 

Genom att skriva in villkor i ett gåvobrev kan du som gåvogivare reglera vilka förutsättningar som du vill ska gälla för gåvan. Se i faktarutan här nedan, några exempel på villkor som kan regleras genom ett gåvobrev. 

Ett rött fritidshus
Ska gåvan vara enskild egenom? Då kan det skrivas in som ett villkor i gåvobrevet.

Vilka är formkraven vid gåvobrev för fastigheter?

Vid gåva av en fastighet, oavsett värde, är det enligt lag ett krav att skriva ett gåvobrev. Här är det något striktare krav för att det ska vara ett giltigt juridiskt dokument och en giltig gåva:

  • Det måste finnas ett skriftlig handling, dvs. ett gåvobrev
  • Namn och personnummer på gåvogivare och gåvomottagare
  • Fullständig fastighetsbetecknings inklusive kommun där fastigheten är belägen
  • En tydlig överlåtelseförklaring
  • Tydligt framgå hur stor andel av hela fastigheten som överlåtes, observera att överlåtelse av fastighet alltid sker i andelstal och inte i procent. 
  • Eventuella villkor som ska gälla för gåvan
  • Ort och datum 
  • Namnunderskrifter av gåvogivare samt gåvomottagare
  • Gåvogivarens namnteckning måste bevittnas av två vittnen
  • Om gåvogivaren är gift ska som huvudregel även dennes make/maka godkänna gåvan i gåvobrevet
  • Om gåvogivaren är sambo ska som huvudregel även dennes sambo godkänna gåvan om denna avser en fastighet som är samboegendom
  • Avser fastighetsgåvan gåva mellan makar måste gåvobrevet först registreras hos Skatteverket innan dess att man kan ansöka om lagfart hos Lantmäteriet
  • måste registreras hos Lantmäteriet för att gåvomottagaren ska registreras som ägare

Formkraven vid gåva gällande bostadsrätter

Vid gåva av bostadsrätt är det enligt lag ett krav att skriva ett skriftligt gåvobrev ska upprättas. Vidare gäller även nedanstående formkrav när du vill ge bort en bostadsrätt som gåva:

  • Det måste finnas ett skriftlig handling, dvs. gåvobrev
  • Namn och personnummer på gåvogivare och gåvomottagare
  • Fullständig beteckning på bostadsrätten och bostadsrättsföreningen, såsom namn, lägenhetsnummer, organisationsnummer samt adress
  • En tydlig överlåtelseförklaring
  • Tydligt framgå hur stor andel av hela bostadsrätten som överlåtes, 
  • Eventuella villkor som ska gälla för gåvan
  • Ort och datum 
  • Namnunderskrifter av gåvogivare samt gåvomottagare
  • Om gåvogivaren är gift ska som huvudregel även dennes make/maka godkänna gåvan om bostadsrätten utgör makarnas permanentbostad
  • Om gåvogivaren är sambo ska även dennes sambo godkänna gåvan om bostaden utgör sambornas permanentbostad

Vid gåva av bostadsrätt är det även viktigt att tänka på är att det alltid krävs ett godkännande i den aktuella bostadsrättsföreningen för att mottagaren ska bli medlem i föreningen, först därefter kan gåvan bli giltig. Har gåvomottagaren betalningsanmärkningar eller saknar inkomst kan det hända att bostadsrättföreningen inte godkänner gåvomottagaren som medlem, gåvan kan i sådant fall inte fullbordas.  

Behöver ett gåvobrev bevittnas?

Gåvobrev behöver som huvudregel inte bevittnas för att gåvan ska anses bindande. Det är däremot alltid bra att låta två vittnen bevittna gåvobrevet ändå. Då får gåvobrevet starkare bevisvärde vid ifrågasättande av gåvans riktighet vid eventuell konflikt eller tvist.

  • Om du däremot ska ge bort en fastighet, eller en del av fastighet i gåva måste alltid gåvogivarens namnteckning bevittnas av två personer enligt lag. Om så inte skett kommer inte Lantmäteriet att bevilja lagfart för gåvomottagaren. 

Tänk på att: 

I vissa fall kan ett gåvobrev vara ett lagkrav, i andra fall är det en trygghet för både givaren och mottagaren av gåvan.

Villkor i ett gåvobrev

Enskild egendom

Ett vanligt villkor att ha med i ett gåvobrev är att gåvan ska vara gåvomottagarens enskilda egendom. Det innebär att gåvan inte ingår i bodelning om gåvomottagaren skulle skilja sig eller separera från en sambo. Mottagaren har alltså rätt att behålla egendomen själv och behöver inte dela med sig av värdet på gåvan. 

Avkastning på enskild egendom är som huvudregel giftorättsegendom. Det är därför viktigt att du i gåvobrevet skriver in att även avkastningen  på gåvan ska utgöra enskild egendom, om detta är ditt önskemål. Egendom som träder i stället för gåvan, så kallad substitutsegendom, blir med automatik enskild egendom trots att inget särskilt är skrivet kring detta i gåvobrevet. Får gåvomottagaren bankmedel i gåva som enskild egendom och därefter köper en bil för pengarna blir således även bilen med automatik enskild egendom. 

Förskott på arv

Ett annat vanligt villkor vid gåva till barn är att du som gåvogivare skriver in i gåvobrevet om du önskar att gåvan ska, eller inte ska, utgöra förskott på arv för barnets räkning. Om du hjälper ett barn med en gåva, exempelvis vid köp av bostad, men vid tidpunkten inte ger dina övriga barn samma gåva kanske du önskar att gåvan ska avräknas på det barnets framtida arv för att uppnå rättvisa mellan dina barn. 

Huvudregeln enligt lag är att gåvor till barn är förskott på arv, dvs värdet av gåvan avräknas från mottagarens arv i framtida arvskifte vid gåvogivarens dödsfall. I vissa situationer kan det vara gåvogivaren önskemål att gåvan inte ska utgöra förskott på arv. Det är då viktigt att skriva in detta i gåvobrevet, annars gäller huvudregeln att avräkning ska ske.

Särskild förvaltning

Om du ger en gåva till en ung person, exempelvis ett barnbarn, kanske du som gåvogivare önskar att barnbarnet själv inte ska kunna disponera över gåvan förrän dess att barnbarnet uppnått en viss ålder, exempelvis 25 år. Du kan då skriva in i gåvobrevet att gåvan ska sättas under särskild förvaltning till dess att barnbarnet uppnått 25 års ålder och utse en person i din närhet som förvaltar gåvan fram till dess att barnbarnet uppnått aktuell ålder. I villkoren kan du även skriva in förvaltningsinstruktioner till förvaltaren, såsom hur medlen får placeras och i vilka situationer uttag får göras för barnbarnets räkning. Vid särskild förvaltning står alltid gåvomottagaren som ägare till egendomen ifråga. Gäller gåvan bankmedel läggs det in en spärr som medför att gåvomottagaren själv inte kan disponera över medlen förrän dess att förvaltningsperioden löpt ut. 

Villkor gör det tydligt hur gåvan gäller

Genom att skriva in villkor i ett gåvobrev kan du som gåvogivare reglera vilka förutsättningar som du vill ska gälla för gåvan. Här ser du exempel på villkor som kan regleras genom ett gåvobrev. 

Frågor och svar

Är mallar för gåvobrev bra?

En mamma och en pappa gosar med sin bebis

Var försiktig med färdiga mallar för gåvobrev

De mallar som finns på internet är bara exempel på hur gåvobrev kan skrivas och innehåller inte alltid det som behöver vara med för att det ska bli helt rätt. De är just mallar och är inte anpassade till din unika situation. Det är därför det kan vara klokat att att ta hjälp av en jurist när du ska upprätta ett gåvobrev.

Handelsbanken har ett samarbete med Lexly där du som är bolånekund har möjligthet att få hjälp. 

Du kanske också är intresserad av

Ett par skriver testamente med hjälp av en jurist.

Läge för ett testamente?

Underlätta för dina anhöriga genom ett testamente. Men det finns tydliga krav för hur ett testamente ska utformas. Läs juristens råd och tips.

Ett barn leker med sin pappa

Hur fungerar livförsäkring?

Hur hög livförsäkring behövs för att skydda familjen vid ett dödsfall? Läs vår guide.
Ett ungt par ska snart bli sambo.

Att tänka på när du blir sambo

Flytta ihop och bli sambo är mysigt. Men hur ska man tänka runt ekonomin?