Vad är avkastning och hur fungerar det?

Avkastning är en investerings förändrade värde över tid, det vill säga vinst eller förlust. Läs mer om begreppet och dess innebörd.

Allt du måste veta om avkastning

Vad betyder avkastning? 

Avkastning är ett mått som förklarar förändringar av värdet för en investering under en tidsperiod. Alltså hur mycket din investering har stigit eller sjunkit i värde. Dessutom betalar många investeringar också utdelning, vilket också räknas in i avkastningen. 

Oavsett om din investering stiger eller sjunker i värde ges alltid en avkastning. Avkastningen för din investering är förhoppningsvis positiv men kan alltså även vara negativ. 

För att räkna ut värdeutvecklingen av investeringen, divideras vinsten av investeringen med startvärdet. Detta utgör i slutändan ett  procentuellt värde som alltså blir investeringens avkastning. 

Det finns olika sätt att räkna ut avkastning och det finns fler aspekter än startvärde och vinst som man behöver vara medveten om. Detta behandlar vi närmare längre ned i texten.   

Negativ avkastning

Avkastning handlar alltså inte bara om en investerings värdeökning, utan en avkastning kan också vara negativ. Om din investering har sjunkit i värde i jämförelse med startvärdet, ges en negativ avkastning.       

Ränta på ränta-effekten

Ett viktigt fenomen att känna till i samband med avkastning är den så kallade ränta på ränta-effekten. Kortfattat innebär det att du får avkastning på din tidigare avkastning.

När avkastning beräknas under en längre period behövs ränta på ränta-effekten vara med i kalkylen. Detta fenomen innebär att avkastningen du tjänar återinvesteras, vilket leder till att du inte bara tjänar avkastning på ditt ursprungliga kapital utan även på den avkastning som genereras under varje tidsperiod. 

Graf över avkastning för aktier
Effekten av ränta på ränta blir mer påtaglig ju längre tid pengarna får växa i samband med en investering eller ett sparande.

Avkastning för aktier

En av de vanligaste förekommande spar- och investeringsformerna är att investera i aktier. När du investerar i aktier innebär det att du köper en del av ett företag och därmed blir delägare.

Avkastningen på aktier kan komma från två huvudsakliga källor: direktavkastning och effektiv avkastning. 

Direktavkastning

Direktavkastning är den avkastning du får från utdelningar som företaget betalar ut till sina aktieägare. Det beräknas som utdelningen per aktie dividerat med aktiekursen och uttrycks i procent.

Till exempel, om ett företag betalar ut 5 kronor per aktie i utdelning och aktiekursen är 100 kronor, blir direktavkastningen 5 procent.
För många företag, och för aktiemarknaden som helhet, brukar utdelningarna stiga över tiden.

Effektiv avkastning

Effektiv avkastning inkluderar både direktavkastningen och värdeökningen av aktien över tid. 

Den effektiva avkastningen ger därför en mer komplett bild av den totala avkastningen på en aktieinvestering och beräknas genom att lägga till kursvinsten (eller kursförlusten) till direktavkastningen.

Avkastning för fonder 

Ett till vanligt sätt att spara eller investera i fonder. Framförallt i så kallade aktiefonder, som kortfattat innebär en samling av ägarandelar i olika företag genom en och samma investering. 

Avkastningen i fonder kan variera beroende på fondens inriktning och strategi och visar alltså hur värdet har förändrats över tid.  

De flesta fonder delar inte ut pengar, utan återinvesterar den avkastning de får i nya investeringar. Vill du ha löpande utbetalningar från din placeringar finns också sådana fonder.

Det är vanligt att räkna ut en fonds avkastning mellan specifika tidsperioder, såsom 5 eller 10 år men även att se över genomsnittsavkastningen per år. 

Genom att analysera en fonds genomsnittliga avkastning per år kan du få en bra övergripande bild över hur fonden har presterat historiskt.      
Handelsbanken.se
Tänk på att en fonds genomsnittliga avkastning ibland kan ge en missvisande bild, särskilt då fonden i vissa fall kan framstå som mindre volatil än vad den faktiskt är.

Avkastning för räntefonder

Gällande så investerar dessa i räntebärande värdepapper som obligationer och statsskuldväxlar. De erbjuder ofta lägre avkastning jämfört med aktiefonder, fast med lägre risk. 
Avkastningen för räntefonder påverkas av räntenivåer och kan vara ett passande val för dig som söker stabilitet och vill investera med låg risk. 

Sambandet mellan risk och avkastning

Det finns historiskt sett ett tydligt samband mellan en fonds risknivå och dess avkastning. Fonder med högre risk lämnar även större potential till högre avkastning och därmed är även risken för förlust högre. 

För fonder som klassas som lågriskfonder är chansen för hög avkastning inte lika stor, samtidigt som risken för förlust tenderar att vara betydligt lägre. 

Att investera i en fond innebär allt som oftast tillkommande avgifter, som exempelvis förvaltningsavgifter. När avkastningen för en fond beräknas, dras alla tillkommande avgifter bort. 

Det innebär att den angivna avkastningen redan är justerad för dessa kostnader. 

Genomsnittlig avkastning – vad är en bra avkastning?

I genomsnitt stiger börsen eller aktiemarknaden mellan 8 till 9 procent per år. Den genomsnittliga ökningen är uträknad över en längre tidsperiod, genom historien finns även längre perioder med betydligt sämre avkastning. 

Variationerna har varit stora och det är viktigt att förstå att alla investeringar alltid innebär en risk, det finns inga garantier för att den framtida avkastningen ska bli lika hög eller att man får tillbaka pengarna som investerats.

En realistisk målsättning för en privatsparare som samtidigt inte vill ta för höga risker kan därför vara en årlig avkastning på 7–8 %, vilket du exempelvis kan uppnå genom att investera på ett sätt där du sprider riskerna mellan olika branscher och marknader. 

Räkna ut avkastning

Beräkning av avkastningen för ditt sparande eller investering görs genom att vinsten under en specifik period divideras med inköpsvärdet eller anskaffningsvärdet.

Avkastning räkneexempel

Till exempel, om du investerar 20 000 kronor och sedan säljer investeringen för 22 000 kronor, blir vinsten 2 000 kronor. Vinsten (2 000 kronor) divideras med inköpsvärdet (20 000 kronor), vilket ger 0,1 och kan översättas till 10 % i avkastning. 

Skatt och inflation

Avkastningen påverkas också av skatt och inflation. Om du har din placering på ett investeringssparkonto (ISK) betalar du en schablonskatt varje år, oavsett hur placeringen utvecklas.

Om du har placeringen på en depå eller ett fondkonto betalar du skatt på din vinst när du säljer, och på eventuella utdelningar. Du får också avdragsrätt på eventuella förluster.

Värdet av avkastningen påverkas också av inflationen. Ränteplaceringar ger ofta en låg men stabil avkastning. Tänk på att efter skatt och inflation blir avkastningen lägre och i värsta fall negativ.

Sammanfattning

Att förstå avkastning är avgörande för alla investerare. Genom att känna till hur avkastning beräknas och vad som påverkar den kan du göra bättre investeringsbeslut och öka dina chanser till ett framgångsrikt sparande.

Kom ihåg att sprida riskerna och ha ett långsiktigt perspektiv för att maximera dina möjligheter till positiv avkastning utan att ta för stora risker. 

Frågor och svar

Läs fler relaterade artiklar

Handelsbanken.se

Så undviker du misstagen på börsen

Skaffa en strategi och undvik de vanligaste nybörjarmisstagen.
Handelsbanken.se

Vad kännetecknar en lågkonjunktur?

Vad händer när ett land går igenom en lågkonjunktur? Vi reder ut begreppet och förklarar hur det påverkar oss alla.
Handelsbanken.se

Så påverkar inflationen samhället

Inflation är en ständigt aktuell fråga, men vad blir det för följder av en hög- respektive låg inflation?