Se upp för investeringsbedrägerier

Falska investeringserbjudanden på nätet, i sociala medier eller genom samtal från försäljare. Investeringsbedrägerier är ett globalt problem som omsätter miljardbelopp. Hur kan du skydda dig?

Hur går investeringsbedrägerier till? 

Den första kontakten etableras ofta via telefon eller genom annonser på nätet. Det kan också tas kontakt via i sociala medier. Bedragaren utger sig för att vara en ekonomisk rådgivare och presenterar ett förtroendeingivande erbjudande. 

Kontakten blir oftast intensiv och det är vanligt att relationen till rådgivaren känns både trygg och personlig. Många gånger presenteras en webbplats där man kan följa hur investeringen växer, men informationen är falsk och pengarna har egentligen redan försvunnit. Ibland kan en utbetalning göras för att bygga upp ett förtroende, men det handlar alltid om mycket mindre pengar än vad som investerats.

Några av de vanligaste varianterna är investeringar kopplade till kryptovaluta som exempelvis Bitcoin, antingen direkt i valutan eller via ett avancerat upplägg.

Lurar den redan lurade en gång till 

Ett annat upplägg är att bedragare som utger sig för att vara representanter för en myndighet eller advokatbyrå kontaktar den som redan utsatts för ett bedrägeri. Då handlar det om att erbjuda hjälp med att få tillbaka förlorade pengar genom att påstå att man har startat en utredning eller företräder andra brottsoffer. I själva verket är det bara en fortsättning på bedrägeriet och ett sätt att försöka komma över ännu mer pengar. 

Kom ihåg: 

  • Använd inte ditt BankID på någon annans uppmaning.
  • Låt aldrig någon ansluta till din dator på distans.
  • Det är alltid ok att avsluta samtalet. 

Vad kan jag tänka på för att undvika bedrägerier? 

  • Det finns inga snabba, enkla och säkra investeringar. Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, då är det nog så. 
  • Det är mycket ovanligt att seriösa företag erbjuder investeringar över telefon. Det bästa du kan göra är att lägga på. 
  • Använd inte ditt BankID och på uppmaning av någon annan.  
  • Låt inte någon ansluta till din dator på distans.  
  • Kontrollera att Finansinspektionen inte har varnat för företaget. Företag utan tillstånd – i många fall företagsnamn som figurerat i tidigare bedrägerier – finns listade i Finansinspektionens varningslista. 

Har du blivit utsatt för ett bedrägeri?

Kontakta oss 

Om du utsatts för eller misstänker att du utsatts för bedrägeri måste du omedelbart kontakta ditt bankkontor eller ringa Personlig service på telefon 0771-77 88 99 och spärra ditt BankID. 

Du måste också göra en polisanmälan Öppnas i nytt fönster

Spärra kort  

Om du misstänker att någon kommit över dina kortuppgifter måste du omedelbart spärra dem.  

Inom Sverige: 020-41 12 12

Från utlandet: +46 8 41 12 122 

Du kanske också är intresserad av

Claudia Goldin

Claudia Goldin forskar om jämställd ekonomi

Ett kvinnligt par gör en budget vid sin dator

Är en extra amortering en bra placering? 

Handelsbanken.se

Bli svårlurad - alltid aktuellt att ha koll!