En plånbok med sedlarEn plånbok med sedlar

Nya ekonomiska utmaningar− så påverkas du

2025 har fått en händelserik start och många undrar hur det påverkar den egna ekonomin. Våra experter reder ut!

Hur påverkar omvärlden din privatekonomi?

Det har varit en händelserik inledning på året. Ökad osäkerhet i världen har fått börserna att svänga kraftigt i takt med nyhetsflödet. Nya ekonomiska utmaningar kan påverka din plånbok. Hur bör du tänka framåt? Chefsekonom Christina Nyman och placeringsstrateg Viktor Carlson ger dig insikter och sina bästa råd för att säkra din ekonomi.

På vilka sätt påverkar handelskriget världsekonomin?

Just nu är det många saker som pågår på samma gång, säger Christina Nyman. Handelskriget skapar framförallt stor osäkerhet och kan begränsa företagens vilja att investera. Även om hushållen kan påverkas på samma sätt är den effekten mer osäker.

Handelskriget väntas också spä på kostnaderna för både företag och hushåll och kan så småningom även minska produktionen. Men riktigt där är vi inte ännu. För Europas del kan investeringar i infrastruktur framförallt i Tyskland, om de blir av, och ökade försvarsutgifter dämpa de negativa ekonomiska effekterna av handelskriget. Om det går bättre för euroområdet så gynnar det även svensk ekonomi då inte minst Tyskland är en viktig handelspartner. 

Och hur ser det ut för Sverige?

Jag tycker förutsättningarna för Sverige ser bättre ut än för både USA och euroområdet, säger Christina Nyman. Riksbanken har redan fått ner styrräntan och regeringen kan använda finanspolitiken för att stimulera ekonomin ytterligare om det skulle behövas, eftersom Sverige har en låg offentlig skuldsättning. Dessutom har vi ett näringsliv med företag i många olika branscher vilket ökar motståndskraften. Så, även om läget i världen är osäkert, är förutsättningarna för en återhämtning i Sverige fortsatt goda.

Hur påverkas de svenska hushållen?

Inflationen har stigit igen nu i början av året, men jag skulle inte säga att det har så mycket med den osäkra omvärlden att göra. Uppgången i matpriser är delvis kopplad till att kronan varit svag länge, men framförallt till väderfenomen runt om i världen. Utbudet har minskat och importerad mat har blivit dyrare. Det går inte alls att jämföra med inflationskrisen för något år sedan. Trots stigande priser är löneökningarna fortfarande högre än prisökningarna, och skatte- och räntesänkningar börjar märkas i hushållens plånböcker. Fastighetsrapporten visar att hushållen lättar på plånboken, ljusning för detaljhandeln och bostadsmarknaden.

Hur ser ni på inflation och räntor framåt?

Vår bedömning är att inflationen kommer att ligga över tvåprocentsmålet i år, säger Christina Nyman. Men uppgången i matpriser är till viss del temporär och nu när kronan stärks kan det också hjälpa till att dämpa inflationen. Det finns sånt som talar för såväl högre som lägre räntor men min bedömning är att riskerna är ganska balanserade i nuläget. Vi räknar inte med att Riksbanken kommer att ändra styrräntan i närtid och vi ser därmed att bostadsräntorna kommer ligga kvar ungefär på dagens nivåer ett tag till.

Våra experter: 

Christina Nyman
Christina Nyman, chefsekonom, Handelsbanken
Viktor Carlson
Viktor Carlson, placeringsstrateg, Handelsbanken

Hur ska man tänka kring sin ekonomi?

Viktor Carlson, placeringsstrateg på Handelsbanken, konstaterar att våren kom tidigt i år och ekonomin ser ljusare ut för många. Det kan vara ett bra tillfälle att kolla igenom sin ekonomi och kanske till och med öka sitt sparande. Använd gärna Min Ekonomi i Handelsbankens mobilapp, där du kan få koll på och analysera månadens alla utgifter.

Det första steget i ett sparande är att se till att ha en lagom stor buffert! Med två månadslöner i buffert bör du kunna hantera oförutsedda händelser och känna trygghet i din ekonomi. Det öppnar även dörren för att kunna fokusera på det långsiktiga sparandet.

Och hur ska man se på sitt mer långsiktiga sparande?

Tar du lagom med risk utifrån dina sparmål är det lättare att sitta still i båten när det skakar. Ett långsiktigt sparande ger frihet att göra aktiva val och kunna planera för framtiden. Då spelar kortsiktiga rörelser på aktiemarknaden mindre roll. Ett tips är att sätta upp olika sparmål.

Börja med det mest nödvändiga utifrån dina behov. Äger du ditt boende bör du till exempel spara till framtida underhåll, och beroende på din ålder är även ett privat pensionssparandet viktigt. Men våga också drömma och spara till det du vill göra i framtiden. Det kanske viktigaste är att alltid fortsätta spara, även när det svänger mycket på aktiemarknaderna, då kommer du successivt att närma dig dina mål.

Hur mycket bör man spara?

Utgå gärna från våra tumregler, men anpassa utifrån din situation. Äger du ditt boende rekommenderar vi ett sparade på minst 1 000 kronor per månad respektive minst 4 000 kronor per månad beroende på om du bor i bostadsrätt eller villa. Börjar du pensionsspara som 30-åring är 2,5 procent av din nettolön ett bra riktmärke. Storleken på annat målsparande, exempelvis till drömmar, beror på om du drömmer stort eller smått.

Vill du få råd om din ekonomi?

 - Handelsbanken.se

Vill du ha hjälp med din ekonomi och få konkreta råd och tips just utifrån din och din familjs nuläge? Då kan det vara dags för en pratstund men någon av våra rådgivare. Läs om vår rådgivning och boka ett digitalt möte eller en träff på kontoret.

Du kanske också är intresserad av

Kvinna utomhus med mobilen i handen

Få koll på bostadsmarknaden

Hur kommer bankernas bolåneräntor att utvecklas framåt? Här kan du läsa våra experters prognos och deras förväntan på hur bostadsmarknaden utvecklar sig

Ett lyckligt par i lägenhet.

Dra fördel av sänkta bolåneräntor

Hur ska man tänka kring sin ekonomi när bolåneräntan sänks? Lär dig hur du bäst drar nytta av räntesänkningar och planerar för framtiden.
En kvinna står på en bro med sin mobiltelefon

Spara som det passar dig

Hur mycket av lönen bör man spara och vilken sparform ska man välja? Ta hjälp av våra enkla tumregler för att komma igång.