Det har varit en händelserik inledning på året. Ökad osäkerhet i världen har fått börserna att svänga kraftigt i takt med nyhetsflödet. Nya ekonomiska utmaningar kan påverka din plånbok. Hur bör du tänka framåt? Chefsekonom Christina Nyman och placeringsstrateg Viktor Carlson ger dig insikter och sina bästa råd för att säkra din ekonomi.
På vilka sätt påverkar handelskriget världsekonomin?
Just nu är det många saker som pågår på samma gång, säger Christina Nyman. Handelskriget skapar framförallt stor osäkerhet och kan begränsa företagens vilja att investera. Även om hushållen kan påverkas på samma sätt är den effekten mer osäker.
Handelskriget väntas också spä på kostnaderna för både företag och hushåll och kan så småningom även minska produktionen. Men riktigt där är vi inte ännu. För Europas del kan investeringar i infrastruktur framförallt i Tyskland, om de blir av, och ökade försvarsutgifter dämpa de negativa ekonomiska effekterna av handelskriget. Om det går bättre för euroområdet så gynnar det även svensk ekonomi då inte minst Tyskland är en viktig handelspartner.
Och hur ser det ut för Sverige?
Jag tycker förutsättningarna för Sverige ser bättre ut än för både USA och euroområdet, säger Christina Nyman. Riksbanken har redan fått ner styrräntan och regeringen kan använda finanspolitiken för att stimulera ekonomin ytterligare om det skulle behövas, eftersom Sverige har en låg offentlig skuldsättning. Dessutom har vi ett näringsliv med företag i många olika branscher vilket ökar motståndskraften. Så, även om läget i världen är osäkert, är förutsättningarna för en återhämtning i Sverige fortsatt goda.
Hur påverkas de svenska hushållen?
Inflationen har stigit igen nu i början av året, men jag skulle inte säga att det har så mycket med den osäkra omvärlden att göra. Uppgången i matpriser är delvis kopplad till att kronan varit svag länge, men framförallt till väderfenomen runt om i världen. Utbudet har minskat och importerad mat har blivit dyrare. Det går inte alls att jämföra med inflationskrisen för något år sedan. Trots stigande priser är löneökningarna fortfarande högre än prisökningarna, och skatte- och räntesänkningar börjar märkas i hushållens plånböcker. Fastighetsrapporten visar att hushållen lättar på plånboken, ljusning för detaljhandeln och bostadsmarknaden.
Hur ser ni på inflation och räntor framåt?
Vår bedömning är att inflationen kommer att ligga över tvåprocentsmålet i år, säger Christina Nyman. Men uppgången i matpriser är till viss del temporär och nu när kronan stärks kan det också hjälpa till att dämpa inflationen. Det finns sånt som talar för såväl högre som lägre räntor men min bedömning är att riskerna är ganska balanserade i nuläget. Vi räknar inte med att Riksbanken kommer att ändra styrräntan i närtid och vi ser därmed att bostadsräntorna kommer ligga kvar ungefär på dagens nivåer ett tag till.