Varför finns det ett sådant mål?
– Det finns egentligen inget som säger att inflationsmålet måste vara just två procent, det viktiga är att det är trovärdigt. Målet bör vara högre än noll för att förhindra deflation. Samtidigt visar erfarenheter att hög inflation varierar mycket vilket är ett argument för att målet inte ska ligga för högt, konstaterar Johan.
Vilka är vinnare och förlorare vid hög inflation?
– Eftersom inflation innebär att pengar blir mindre värda, kan det initialt vara positivt för den som har lån och negativt för den som har sparkapital. På kort sikt kan en ekonomi som går på högvarv med hög inflation sätta fler i arbete, men på lång sikt är hög inflation skadligt för en ekonomi och förlorarna brukar oftast vara de med minst resurser, förklarar Johan.
”Stora avvikelser från inflationsmålet är tecken på en ekonomi i obalans”
Johan Löf, Prognosansvarig Handelsbanken.
Hur påverkar hög inflation bostadspriser?
– Det beror mycket på hur kraftig inflationsuppgången är och på vilken sikt. En kraftig inflationsuppgång kan på kort sikt resultera i fallande bostadspriser. Det handlar dels om att Riksbanken behöver svara på den höga inflationen med att höja räntan, vilket tenderar att öka kostnaden för en ägd bostad, förtydligar Johan.
– Om inkomsterna inte ökar lika snabbt som inflationen så blir hushållen i praktiken fattigare, vilket sätter press på den egna ekonomin. Bostadspriserna kan därför sjunka till följd av att hushållen inte längre kan eller är beredda att betala lika mycket för en bostad. Den svagare, faktiska köpkraften återspeglas även i bankernas "kvar-att-leva-på kalkyl" i kreditprövningar, där schablonkostnaderna ökar snabbare än låntagarens inkomster till följd av inflationen. Det stramar åt bankernas möjligheter att bevilja lån, vilket i sin tur också leder till lägre bostadspriser, avslutar Johan.