Med en framtidsfullmakt kan du bestämma vem eller vilka som ska få ta hand om dina angelägenheter om du i framtiden inte längre kan fatta beslut om dem själv.
En framtidsfullmakt är ett alternativ till god man och förvaltare. Den ställs ut för ett framtida behov där du själv bestämmer vilka åtgärder som den eller de personer, som du har utsett till fullmaktshavare, får vidta för din räkning.
Vad kan en framtidsfullmakt omfatta?
De ekonomiska och personliga angelägenheter som du själv bestämmer. Men den kan inte inkludera beslut om hälso- och sjukvård, eller tandvård. Fullmakten får inte heller omfatta frågor om att ingå äktenskap, bekräfta faderskap, eller upprätta testamente för dig som fullmaktsgivare eller andra liknande frågor av personlig karaktär.
När börjar den gälla och hur upphör den?
Om inget annat framgår av framtidsfullmakten är det den eller de personer som du har utsett att företräda dig, som avgör när du inte längre kan fatta egna beslut. Vid denna tidpunkt börjar alltså framtidsfullmakten att gälla.
Men om jag inte vill att fullmaktshavaren ska bestämma när fullmakten ska börja gälla?
Då kan du istället ange som ett krav i framtidsfullmakten att en domstol ska fatta detta beslut. Framtidsfullmakten kan alltid återkallas av dig som fullmaktsgivare. Överförmyndarnämnden kan också bestämma att framtidsfullmakten helt eller delvis inte längre får användas om det exempelvis visar sig att fullmaktshavaren inte tar tillvara dina intressen. Den gäller inte heller om godmanskap eller förvaltarskap har anordnats för dig.
Vad behöver jag göra för att framtidsfullmakten ska vara giltig?
En framtidsfullmakt får upprättas av dig som fyllt 18 år och är beslutsförmögen. Den ska vara skriftlig och din namnunderskrift ska bevittnas av två samtidigt närvarande vittnen.
Ska den registreras någonstans?
Nej, därför är det extra viktigt att den förvaras på ett säkert sätt. En fullmaktshavare som ska agera med stöd av en framtidsfullmakt ska alltid visa upp fullmakten i original.
Ovanstående information är generell och inte uttömmande. Därför är det viktigt att du tar reda på vad som är möjligt och lämpligt för just dig.
Vad betyder orden?
Den person som ger någon annan en fullmakt är fullmaktsgivare.
Den person som får en fullmakt från någon annan är fullmaktshavare.