ElledningarElledningar

Undvik misstag när du ska välja elavtal

Undvik att överlista marknaden eller binda dig för länge. Utgå alltid från dina egna behov, råder Jens Berggren, klimatcoach på Vattenfall.

Så påverkar marknaden dina val

De senaste åren har elpriserna varierat kraftigt, till stora delar på grund av kriget i Ukraina. En annan anledning är att vi använder mer el från väderberoende källor som sol och vind, vilket gör att tillgången skiftar.

– När det är blåsigt, blött, soligt eller varmt är elpriserna låga. Och så ser det ut att fortsätta framöver, säger Jens Berggren.

Den största frågan att ta ställning till när man köper el är om priset ska vara fast eller rörligt. Fast avtal innebär att elpriset binds under en viss period. Med rörligt avtal stiger och sjunker elpriset i takt med att marknadspriset förändras.  

Bättre nattsömn – eller bättre pris 

Jens Berggrens råd inför beslutet om elavtal är att fundera över den egna situationen. Den viktigaste frågan är hur stora ekonomiska marginaler som finns. 

Rörligt avtal har historiskt sett varit billigast över tid, men vid de senaste årens pristoppar har det ibland lönat sig med fast avtal. Hur det kommer att bli framöver är svårt att veta. Men väljer man rörligt behöver det finnas ekonomiskt utrymme för att betala räkningarna om elpriserna skulle stiga kraftigt en period. 

En annan fråga är hur stor elförbrukningen är. Med en högre förbrukning behövs större marginaler.

Ytterligare en sak att fundera över är hur orolig man är för stigande elpriser. Kommer nattsömnen att störas om priset skjuter i höjden? Med fast avtal slipper man pristopparna, men kan i gengäld inte dra nytta av de perioder då elpriset är lägre.

– Det kan vara ett lågt pris att betala för att sova gott om natten, säger Jens Berggren.

En familj kontrollerar ett eluttag
Rörligt elavtal kan vara billigast, men kräver ekonomisk buffert vid prishöjningar.

Svårt att vara smartare än proffsen

Bestämmer man sig för att binda elavtalet är en annan fråga när man ska binda. På sommaren brukar elpriserna vara lägre, och därför kan det verka smart att binda elavtalet då. Men när priset sätts räknar elhandelsbolaget in all känd information om hur priset förväntas utvecklas framöver. Binder du elpriset på ett år kommer vinterns prishöjningar alltså att vara inräknade i det pris du får betala. 

– Det är många olika faktorer som påverkar elpriset, allt från väder till geopolitisk osäkerhet. Ett fast pris är satt utifrån hur marknaden tror att det rörliga priset kommer att vara under bindningsperioden, säger Jens Berggren.

Det är också lätt att bli tveksam inför att binda under sommaren, när det fasta priset är högre än det rörliga.

– Sitter man mitt i sommaren kan ett fastpris på ett år verka dyrt. Men en stor del av elen kommer att förbrukas under de kallaste månaderna på året. Det är priset då som är avgörande, inte priset på sommaren, säger Jens Berggren.

Var på hugget när avtalet löper ut

En annan fråga är på hur lång tid man ska binda elavtalet. Ett alternativ är att bara binda priset över vintern, för att få en trygghet under de dyraste månaderna. Men det är också vanligt att binda på ett år eller till och med tre. 

– En del tycker det är skönt att ta ett beslut och sedan slippa tänka på det i tre år, säger Jens Berggren.

Binder man elpriset gäller det att hålla koll på hur lång bindningstiden är. Vill man avsluta avtalet i förtid behöver man nämligen betala en så kallad brytavgift. Därför bör man noga kontrollera avtalstid och uppsägningstid, annars kan det bli dyrt.

Det är viktigt att ha ett öga på när avtalet löper ut. Gör du inget aktivt val löper det ofta vidare med en ny period, men kan då ha nya villkor. Din elleverantör ska informera i god tid om det avtal som börjar gälla om du inte gör ett aktivt val.

Fatta ett beslut – och var nöjd med det

Vid rörligt elpris är det vanligast med månadspris, alltså att priset ändras varje månad. Men det blir alltmer populärt att välja timpris, vilket betyder att elpriset skiftar varje timme. 

– Då kan du spara pengar genom att köra diskmaskinen lite senare på dagen, och sänka värmen när det är som kallast. Eller passa på att ladda på natten om du kör eldrivet. Det finns många som tycker det är en sport att optimera sin elanvändning, säger Jens Berggren.

Att förstå elmarknaden är ganska komplicerat, vilket kan göra det svårt att fatta beslut om elavtal.   

– Många är också rädda för att känna sig lurade, men det behöver man komma över. Utgå från dina egna behov, fatta ett beslut och känn dig nöjd. Bry dig inte om ifall grannen skulle lyckas låsa till ett lägre pris två månader senare, säger Jens Berggren.

Läs expertens råd

Jens Berggren
Jens Berggren, Klimatcoach på Vattenfall.

Fyra råd när du ska välja elavtal

  1. Utgå från din och från din förbrukning. Är ekonomin tajt och elförbrukningen stor är det tryggt med ett fast pris. Har du råd med svängningar och kan anpassa din förbrukning kan rörligt bli billigast.
  2. Tänk över hur orolig du är. Ligger du vaken och tänker på elpriset är det nog bättre att binda.
  3. Se över avtals- och uppsägningstiden. Att bryta ett avtal i förtid kostar pengar, och långa uppsägningstider kan hindra dig från att byta när du vill.
  4. Håll koll på när avtalet löper ut. 

Få hjälp på vägen till ett mer energieffektivt hem

-  Handelsbaken.se

Få koll på din energianvändning

Gör en kostnadsfri energianalys med Energikollen. Få förslag på vad du kan göra för att minska elanvändningen och sänka dina kostnader.

Frågor och svar

Du kanske också är intresserad av

Mamma och dottr lagar frukost och skrattar

Minska elförbrukningen så här

Läs vår guide med praktiska tips.

En skog som brinner

Säkra huset om klimatkrisen kommer

Vad kan du som bor i hus göra för att vara förberedd på olika klimatkatastrofer.

Ett par gör en hushållsbudget

Få bättre koll på vardagsekonomin

Med en budget ger du dig själv ekonomisk trygghet.