Claudia Goldin, professor i ekonomisk historia vid Harvard, är den tredje kvinnan som får Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne.
Ansvar för hem och familj begränsar
Goldins forskning går igenom stora historiska skeenden som påverkat ekonomin i stort och kvinnor specifikt under de senaste 200 åren. Den belyser också varför skillnader i löner och sysselsättningsgrad förändrats över tid. Globalt sett yrkesarbetar ungefär hälften av alla kvinnor, motsvarande siffra för män är åttio procent. Och när kvinnor arbetar tjänar de vanligtvis mindre, trots att kvinnor har högre utbildningsnivå än män i höginkomstländer. Att förstå hur och varför det skiljer sig åt är viktigt för att kunna ta vara på samhällets resurser på bästa sätt. Kärnan i hennes analyser och förklaringsmodeller är att kvinnors val ofta har varit och förblir begränsade av äktenskap och ansvar för hem och familj. Goldin visar bland annat att nästan hela inkomstskillnaden mellan kvinnor och män i höginkomstländer som återstår idag, kan förklaras av föräldraskap.
Kvinnorna och arbetsmarknaden
Goldins forskning visar att kvinnors deltagande på arbetsmarknaden inte gått spikrakt uppåt under de senaste drygt 200 åren, utan istället formar en kurva som liknar ett U. Andelen gifta kvinnor som yrkesarbetade minskade kraftigt i samband med övergången från jordbrukssamhället till industrisamhället i början av 1800-talet då industrialiseringen försvårade för gifta kvinnor att kombinera arbete med familj, men började därefter öka när tjänstesamhället växte fram i början av 1900-talet. Förväntningar om den framtida arbetsmarknaden har visat sig vara avgörande för val av utbildning och karriär, och under 1900-talet har kvinnor valt att utbilda sig i allt högre grad.
P-pillret gav kvinnan möjligheter
Goldin visar att tillgången till p-pillret skyndade på denna historiskt sett revolutionerande förändring, genom att ge kvinnor nya möjligheter att planera för en yrkeskarriär.
Tre snabba slutsatser:
- Kvinnor tjänar vanligtvis mindre än män
- Föräldraskap - en orsak till inkomstskillnader mellan män och kvinnor
- P-pillret gav kvinnor möjlighet till yrkeskarriär