Vilka fonder ska man spara i?

Tycker du det är svårt att välja fonder själv? Då kan du läsa tipsen här.

Bra att tänka på när du väljer fonder!

Den som gillar att vara aktiv i sitt fondsparande har ofta redan koll på vilka verktyg och hjälpmedel som finns som inspiration för fondvalen. Men, för den som vill ha bekvämare alternativ kan dessa fonder vara en bra start och går att komplettera med tiden. 

Här är några färdiga förslag för dig som inte vill välja fonder själv utan få en färdig paketering. Tipsen utgår från hur lång tid du vill spara och är tänkta för en person med en riskprofil som är medel. Använd gärna sparguiden i vår app för fler förslag.  

Ska du spara i 2 - 5 år?

Är du ute efter ett sparande på kort sikt? Kanske spara till något kul eller praktiskt, som en resa eller en bil? Då föreslår vi att du sparar i en blandfond med 25 procent aktier, till exempel Multi Asset 25 eller Auto Criteria 25.

Ska du spara i 5 - 10 år?

Det medellånga sparandet är aktuellt om sparmålet är dyrare. Som kanske en kontantinsats till en bostad? Då föreslår vi att du sparar i en blandfond med 50 procent aktier, till exempel Multi Asset 50 eller Auto Criteria 50.

Ska du spara i mer än 10 år?

Sparar du långsiktigt, som till din egen eller dina barns framtid? Då föreslår vi en blandfond med 75 procent aktier, till exempel Multi Asset 75 eller Auto Criteria 75.

Vilka fonder ska man köpa?

Oavsett vilka fonder du kommer att välja, så är spartiden alltid viktig. Som du ser i förslagen ovan så är fördelningen aktier högre i de blandfonder som föreslås när spartiden är lång. En annan viktig aspekt är vilken risk du är bekväm med och kan ta rent ekonomiskt. Ju mer riskbenägen du är samt om du har större möjlighet att kunna bära förluster, desto högre aktieandel bör du ha i portföljen och vice versa. Tveka inte att höra av dig till oss så kan en rådgivare hjälpa dig att hitta rätt risknivå och passande fond.  

Hur ska man tänka om risk och fonder?

Att spara i fonder innebär en viss risk. Men det finns också ett samband mellan risk och avkastning. En högre risk kan ge dig möjlighet till en bättre utveckling. Fonder med hög aktieandel brukar ha högre risk än fonder med hög ränteandel. Men tänk på att det finns olika typer av risker. Fonder kan ha olika inriktningar mot specifika branscher eller regioner som påverkar fondens totala risknivå. Sådana fonder kan istället fungera som ett bra komplement i en bredare portfölj. 

Handelsbanken Multi Asset-fonder

Multi Asset-fonderna är aktivt förvaltade fond-i-fonder. De innehåller olika kombinationer av aktiefonder, räntefonder och alternativa tillgångar. Du kan välja mellan åtta fonder med olika risknivåer. Ju större andel aktier desto högre risk och samtidigt möjlighet till högre avkastning. Siffran i fondnamnet visar hur stor andel som består av aktiefonder, till exempel Multi Asset 40 som i utgångsläget består av 40 procent aktiefonder. I fondernas aktiedel är vid en neutral marknadssyn, hälften exponerad mot den globala marknaden och hälften mot den nordiska marknaden.

Handelsbanken Auto Criteria-fonder

Auto Criteriafonderna är passivt förvaltade fond-i-fonder vilket innebär att de investerar i andra fonder. Det görs utifrån en bestämd fördelning mellan aktier och räntor. Varje kvartal justeras fördelningen mellan aktier och räntor till den förutbestämda fördelningen. Då behåller fonderna samma risknivå över tid. Auto Criteria investerar främst i Handelsbankens ränte- och aktieindexfonder. I fondernas aktiedel är hälften exponerad mot den globala marknaden och hälften mot den nordiska marknaden. Räntedelen är fördelad mellan både långa och korta räntefonder. 

Du kan välja mellan fyra olika Auto Criteriafonder. Ju större andel aktier desto högre risk men samtidigt också möjlighet till högre avkastning. Siffran i fondnamnet visar hur stor andel av fonden som investerar i aktiemarknaden, till exempel Auto 50 Criteria som placerar 50 procent i aktiefonder. 

Se över portföljen

Eftersom olika marknader utvecklas olika bra över tid, blir konsekvensen att fördelningen i en fondportfölj som vid investeringstillfället var balanserad, kan variera över tid. En fördel med våra Auto Criteria- och Multi Asset-fonder är att dessa rebalanseras  - återställs till ursprungsvikterna - utan att du behöver göra något.

Fonder och avgifter

Du betalar en förvaltningsavgift när du äger andelar av en fond. Avgiften varierar mellan olika fonder beroende på bland annat vilka marknader fonden placerar på och hur mycket arbete som krävs för att administrera fonder och analysera marknaden. Indexfonder har ofta lägre avgift än aktivt förvaltade fonder. I aktivt förvaltade fonder lägger förvaltaren mycket omsorg på att fonden ska slå sitt index.  

Vad är en blandfond? 

Blandfonder placerar i både aktier och räntebärande värdepapper. Vissa blandfonder kan också placera i andra tillgångar som till exempel råvaror. 

Om risk: Historisk utveckling är ingen garanti för framtiden. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in. En fond med risknivå 5-7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond i kurslistan på handelsbanken.se/fonder.

Topplistor över våra fonder

Inspiration för den mer aktiva spararen 

Du kanske har full koll på ditt sparande och vet vad du vill - men söker du inspiration kan det alltid vara intressant att se våra experters aktuella fondtips. 

Fonder med högst rating

Vill du se vilka fonder som får höga betyg? Då hittar du en fondtopplista här Öppnas i nytt fönster . Öppnas i nytt fönster Ratingen visar vilka fonder som historiskt sett haft bäst utveckling i sin kategori, i förhållande till risk.

Vilka fonder har utvecklats bäst?

En topplista med fonder som utvecklas bäst senaste året kan också vara inspirerande. Se fonderna som utvecklas bäst. Öppnas i nytt fönster

Hållbarhet och fonder

För dig som vill se fonder som har en tydlig hållbarhetsinriktning, då kan du titta i den här listan med hållbara fonder. Öppnas i nytt fönster 

Tänk på att!

Syftet med innehållet på denna sida är att ge dig allmän information. Det är inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. För ett bra placeringsbeslut bör du prata med en rådgivare samt utgå från din egen erfarenhet

Frågor och svar

Du kanske också är intresserad av

En par läser fondtips i telefonen

Vill du ha senaste fondtipsen?

Här hittar aktuella fondtips baserat på Handelsbankens analys. Tipsen passar dig som är aktiv i ditt sparande. 

Ett diagram illustrerat av chokladbitar

Intresserad av aktiesparande? 

Vad behöver du tänka på när du sätter ihop en aktieportfölj? Läs expertens tips. 

En familj är i mataffären och handlar

Hur jämställt sparar ni i familjen? 

Många strävar efter en jämställd ekonomi i relationen. Men hur går det till rent praktiskt?