En fond är kort förklarat en samling av olika värdepapper. Ett värdepapper kan exempelvis vara aktier eller så kallade obligationer. Däremot är det relevant att förtydliga att även en fond i sig klassas som ett värdepapper.
Hur fungerar fonder?
För att du ska kunna spara i en fond, behöver du först och främst köpa andelar i fonden. Detta innebär att du indirekt blir ägare av samtliga värdepapper som fonden innehåller och delar ägandeskapet med andra personer som har köpt andelar i samma fond.
När du investerar i en fond fördelas din investerade summa på fondens olika värdepapper och därmed sprider du risken jämfört med att investera i enskilda aktier. Det som främst utmärker en fond är alltså att den innehåller ett flertal värdepapper och ger samtidigt möjlighet att ta del av utvecklingen på en specifik marknad, inriktning, bransch eller globalt.
Olika typer av fonder
Det finns tre huvudsakliga fondtyper som används för att kategorisera fonder. Att känna till dessa kan vara bra för att kunna anpassa ditt fondsparande efter dina ekonomiska förutsättningar och personliga mål med ditt sparande.
Aktiefonder
Som namnet möjligen avslöjar, innehåller en värdepapper i form av aktier. Du som investerar i en aktiefond köper därmed indirekt ägarandelar i företagen som fonden investerar i. En aktiefond kan vara ett bra alternativ för dig som är beredd att ta större risk med ditt sparande och därmed öka möjligheten till högre avkastning. Vidare finns det även olika typer av aktiefonder, antingen aktivt förvaltade fonder eller som placerar enligt ett förutbestämt marknadsindex.Räntefonder
är en fondtyp som passar dig som vill fondspara med lägre risk. Värdepapperna i en räntefond innefattar ofta olika former av obligationer, så kallade räntebärande värdepapper. Innan du köper andelar i en räntefond bör du vara medveten om att fondens avkastning påverkas av marknadsräntornas utveckling, kreditrisken i företagsobligationer eller om det finns valutaeffekter. Som alltid innebär risk samtidigt möjligheter till avkastning på sikt. En så kallad långräntefond gynnas på sikt av sjunkande marknadsräntor medan stigande marknadsräntor ger motsatt effekt. En så kallad korträntefond är lämplig om du som sparare prioriterar låg risk.Blandfonder
Även här är namnet avslöjande, då kort sagt är en fond som innehåller värdepapper som både innehåller aktier och räntebärande värdepapper. Risknivån hos blandfonder ligger mellan räntefonder och aktiefonder. Här får du som investerar i fonden en blandning av stabilitet och potential till högre avkastning. Väljer du en blandfond med lägre andel aktier, då kan du förvänta dig en lägre men också stabilare kursutveckling. En blandfond med högre andel aktier innebär mer risk och samtidigt högre potential på sikt.
Fonder och risk
Hur länge du vill spara är viktigt för vilken typ av fond och risk du bör välja. Sparar du på kort sikt kan det vara klokast att säkra ditt kapital. Då passar fonder med låg risk. Sparar du på längre sikt kan det vara motiverat med en högre risk. Hur en fond presterat tidigare garanterar dock inte framtida avkastning. Över en längre tid svänger de flesta marknader, men eventuella nedgångar följs sannolikt av uppgångar. Såsom andra investeringar innebär fondsparande både risk och möjligheter.
Fördelar med fonder
Att börja spara i fonder kan vara fördelaktigt på många sätt och kan hjälpa dig att nå dina mål med ditt sparande oavsett om du är ute efter långsiktigt eller kortsiktigt sparande.
Då en fond består av flera olika värdepapper får du en automatisk riskspridning, till skillnad om du skulle investera i en enskild aktie.
Fondförvaltaren sköter placeringar i fonden åt dig och du slipper sätta dig in i detaljer och marknadsanalyser för ditt sparande. Du kan anpassa ditt sparande utifrån dina förutsättningar genom att välja fondtyp.
Tillgängligheten. Du kommer åt marknader som annars kan vara svåra att investera i och utan att du behöver ha koll på olika länders specifika skatteregler.
Fonder i korthet
Sammanfattningsvis är en fond en sparandeform där du sprider ut risken genom att investera i ett flertal värdepapper samtidigt.
Det finns olika typer av fonder som kan vara bra att känna till för att kunna anpassa ditt sparande utifrån dina personliga sparmål, preferenser och ekonomiska förutsättningar.