Så hur bör du då agera med ditt sparande?
Det närmsta året riskerar tyvärr bjuda på en hel del osäkerhet. Vi har krig och geopolitisk oro på flera håll. Och osäkerheten om politiken i USA är stor, både politiskt och ekonomiskt. Som vanligt bör du inte ta mer risk än du kan leva med över tid. Sprid riskerna, så att inte en enskild misslyckad placering gröper ur kapitalet permanent. Då blir du en vinnare när risknivån faller igen.
Vilka tillgångar är bra att äga nu när räntorna börjar gå ner?
– Både aktiefonder och ränteplaceringar kan vara bra, det beror lite på din individuella situation. Har du till exempel tagit av ditt sparande när det varit tuffare ekonomiska tider bör du fylla på så det finns en buffert för oförutsedda utgifter och tillfälliga inkomstbortfall, och då är kontosparande att föredra.
– Annars brukar lägre räntor vara positivt för aktier som historiskt har gått bättre än andra tillgångar när räntan går ner. Men när räntorna sjunker från höga nivåer så ökar även värdet på obligationer, samtidigt minskar osäkerheten kring företagens finansiering. Det är därför ofta en ganska bra tid att köpa såväl aktier som företagsobligationer.
Vad talar för aktiemarknaden?
– Det finns som vanligt flera osäkerhetsfaktorer, men efter en turbulent period finns det flera positiva signaler. Tillväxten ser ut att kunna ta fart framöver när företagens finansiering blir billigare och konsumenterna får mer kvar i plånboken. Att räntorna börjar komma ner är viktigt för att företag ska kunna expandera. Dessutom är det positivt för investerarnas vilja att ta risk.
Det borde gynna både den svenska börsen och räntekänsliga aktier som småbolag och fastighetsaktier, som har varit förlorare när räntorna varit höga. Men det är också en fråga om tajming.
Vi har sett en hel del geopolitisk oro, hur påverkar det?
– Det leder ofta till svagare aktiemarknader, men återhämtningen efter ett orosutbrott kan ofta gå fort. Ser marknadens aktörer risk för större makroekonomiska konsekvenser, som påverkan på leveranskedjor, energiförsörjningen eller stigande oljepriser kan det dämpa börshumöret. Mycket oväntat kan dyka upp även framöver så det är viktigt att sprida sina risker, och möjligheter, samt att vara långsiktig och fortsätta månadsspara.
Är det alltid rätt att sitta ”still i båten” som många experter säger när det är oroligt på börsen?
– Inte alltid, utan det beror återigen på din individuella situation. Så svaret beror på vilket tidsperspektiv du har, hur mycket risk du är villig att ta, och om du kan leva med börsens svängningar.