Så här mycket bör du spara

Hur mycket av lönen bör man spara och vilken sparform ska man välja? Ta hjälp av våra enkla tumregler för att komma igång.

Anpassa ditt sparande till livets förändringar

Buffertsparande

Vår tumregel är att sätta av två månadslöner efter skatt i buffert, för att täcka tillfälliga inkomstbortfall och oförutsedda utgifter. Du bör placera pengarna på ett sparkonto utan uttagsbegränsningar. En för liten buffert riskerar att bli kostsam om det oförutsedda inträffar, samtidigt som en för stor buffert ger onödigt låg avkastning. Vad som är en bra nivå för just dig beror på bland annat familjesituation, boendesituation, inkomst och marginaler i hushållsekonomin.

Framtida underhåll

Slitage uppstår i alla boenden. Du behöver ett sparande för nuvarande boende för att kunna täcka framtida större utgifter, exempelvis kök- och badrumsrenovering. Vår tumregel är att bostadsrättsinnehavare bör spara minst 1000 kronor per månad och villaägare minst 4000 kronor per månad.

Mycket i ditt boende, som el, stammar, tvättmaskin mm, har en teknisk livslängd, det vill säga när de förväntas behöva bytas ut. Tiden till nästa renovering kan vara långt fram i tiden, vi räknar i genomsnitt med cirka 25 år. Sparande för framtida underhåll bör därför sparas i bland- eller aktiefonder.

Pensionssparande

Många vill ha motsvarande 80 procent av slutlönen i pension. Den allmänna pensionen och tjänstepensionen täcker oftast inte hela det beloppet. Du kan därför behöva spara privat till pensionen, i synnerhet om du vill gå i pension före den så kallade riktåldern. Vår tumregel är att du från 30 års ålder bör spara 2,5 procent av din lön efter skatt till pension. För vart tionde år du väntar dubblas ditt månatliga sparbehov. Är du exempelvis 40 år och inte börjat pensionsspara säger tumregeln att du bör spara 5 procent av din nettolön. Om pensionen ligger långt bort i tiden är det bra att ha en stor del av pensionssparandet i aktiefonder.

Barnsparande

En bra tumregel är att spara motsvarande minst halva barnbidraget, gärna hela, för att ge barnet en god ekonomisk start i vuxenlivet. Exempelvis kan sparandet hjälpa ditt barn med kontantinsats till det första ägda boendet. Tänk på att det finns olika sparformer och lösningar, till exempel att spara i eget eller i barnets namn. Ta reda på vad som passar din familj.

Family in a living room  Handelsbaken.se

Att sätta av två månadslöner efter skatt i buffert är ett bra riktmärke.

Trygga upp ekonomin ytterligare med försäkringar

Bufferten kan inte täcka allt som kan hända. Komplettera därför gärna med extra sjukförsäkring och a-kassa/inkomstförsäkring så du har ett skydd om du till exempel blir långtidssjuk eller arbetslös. Man bör också skydda familjens ekonomi vid sjukdom, arbetslöshet eller dödsfall. Vår tumregel är att försäkra halva bolånet (för gemensamma lån) med bolåneskydd. Komplettera med en individuell livförsäkring motsvarande din årslön före skatt, samt vid behov den andel av bolånet som överstiger bolåneskyddet. För er som har minderåriga barn är en tumregel att lägga till ytterligare 500 000 kronor plus en halv årslön per barn i försäkringsbelopp.

"Börja med en buffert, sen kan du gå över till andra sparmål" 

Mats Nyman, placeringsstrateg Handelsbanken

Handelsbanken.se

Så sparar du smart

  • Buffert: Lägg undan 2 månadslöner efter skatt
  • Framtida underhåll: Spara minst 1000 kr/mån för bostadsrättsinnehavare och minst 4000 kr/mån för villaägare
  • Pensionssparande: Spara 2,5 procent av din lön efter skatt från 30 års ålder.
  • Barnsparande: Spara motsvarande halva, men gärna motsvarade hela barnbidraget.
  • Trygga ekonomin med nödvändiga försäkringar.

Frågor och svar

Tips för att komma igång med ditt sparande

Namnge dina sparkonton

Att namnge ett sparkonto efter vad du sparar till kan minska risken för att du använder pengarna till annat. Sätt upp olika sparkonton för drömresan, bröllopet och födelsedagsfesten. 

Sätt upp sparmål

Sätt upp dina sparmål i internetbanken. Koppla sparmålen till dina sparkonton, depåer eller investeringssparkonton, så kan du lätt hålla ordning på ditt sparande och följa upp hur det går. 

Räkna på ditt sparande

Testa sparkalkylatorn och se hur ditt sparande kan växa över tid. Labba med belopp, hur länge du vill spara och förväntad årsutveckling. 

Läs fler artiklar

En familj som gör olika sysslor i ett kök.

Skapa trygghet med en buffert

En buffert bidrar till din ekonomiska trygghet. Se bufferten som en livlina du kan använda när livet bjuder på överraskningar.
En familj i en matvaruaffär.

Hur jämställt är ditt förhållande?

Att se över hur ni sparar i familjen är ett första steg mot en jämställd ekonomi. Hur delar man upp det rättvist? Få tips på hur ni kan tänka här.

Ett par tittar på utbudet i en köttdisk.

Fonder vs aktier?

Vad är det för skillnad på att spara i aktier eller fonder? Hur ska man tänka när man väljer? Vi reder ut och förklarar.