Nya skatteregler för ISK 2025

I januari 2025 gäller nya skatteregler för ISK. Läs vår placeringsstrateg Mats Nymans tankar hur dessa kan komma att påverka ditt sparande.

Nu blir ISK ännu bättre

Vid årsskiftet 2024/25 händer två saker som gör en redan bra sparform, investeringssparkontot (ISK), ännu bättre. Sparande i ISK upp till 150 000 kronor blir skattefritt. Och  skatten på kapital över 150 000 kronor sjunker, från 1,09 procent per år till 0,89 procent per år.  Regeringen har också föreslagit att det skattefria grundbeloppet ska höjas ytterligare år 2026, till 300 000 kronor.

Hur funkar det?

Kapitalet på ett investeringssparkonto schablonbeskattas. Det innebär att du inte betalar skatt på vinster och utdelningar. Istället betalar du en årlig skatt, som beräknas på värdet av det du har på kontot vid inledningen av varje kvartal samt insättningar under året.

Det som händer nu är alltså dels att de första 150 000 kronor som du sparat blir skattefria, dels att skatten på belopp över det blir lägre än tidigare.

Vad är fördelaktigt med ISK?


Investeringssparkontot hade redan tidigare andra fördelar. Det är flexibelt. Du kan köpa och sälja placeringar utan att behöva tänka på skatten. Om du till exempel vill ändra risknivån behöver du inte tänka på om det har några skatteeffekter.

Det är också enkelt. Du slipper deklarera, alla uppgifter skickas in automatiskt till Skatteverket som räknar ut skatten åt dig. Och skulle skatten på ISK gå upp i framtiden kan du alltid ta ut pengarna utan att det kostar något.

Skatteförändringarna  gäller även för dig som har en kapitalförsäkring. Det skattefria grundbeloppet gäller summan av dina investeringssparkonton och kapitalförsäkringar. Men bara för kapitalförsäkringar du äger privat, alltså inte via ett företag.

Handelsbanken.se
Som kund med Investeringssparkonto får du tillgång till våra analyser och marknadsinformation med kurser i realtid.

När lönar sig det att spara på ISK? 

För ett sparande som är mindre än 150 000 kronor och har positiv avkastning lönar det sig alltid, eftersom skatten är noll. För större belopp är tumregeln att din förväntade måste vara högre än schablonintäkten, som är statslåneräntan plus en procentenhet.
För 2025 blir det  3 procent. Det innebär att över den skattefria gränsen ska du inte ha räntesparande med låg förväntad avkastning. Räntesparande med högre risk, och samt aktiefonder med en förväntad avkastning över 3 procent passar däremot bra på ISK.

Om du har både och aktiefonder, då är det viktigast att ha aktiefonderna på ISK eftersom de har en högre förväntad avkastning än räntefonderna.
Handelsbanken.se

"För ett sparande som är mindre än 150 000 kronor och har positiv avkastning lönar det sig alltid med ISK, eftersom skatten är noll."

Mats Nyman, Placeringsstrateg Handelsbanken.

När ska jag välja ISK?

Då passar ISK:

  • För dig som räknar med hög avkastning på dina placeringar
  • För dig som vill ha en enklare deklaration
  • För dig som inte vill behöva tänka på skatten när du tar köp- och säljbeslut

Tips: 

  • Tänk långsiktigt, utifrån din placeringshorisont och risknivån i dina placeringar 
  • Flytta inte placeringar eller pengar fram och tillbaka mellan skattemiljöerna (ISK och depå/fondkonto)
  • Sprid riskerna – använd både ISK och depå/fondkonto

Dags att starta ett barnsparande?

Två barn vid julgranen

Läs mer om hur du kan tänka när det gäller ett sparande till barn eller barnbarn. Vilken sparform passar och i vems namn ska man spara? 

För den aktiva spararen − läs Fokus Placeringar

Ur senaste numret

Senaste nummret av Fokus Placeringar.

Du kanske också vill läsa

En tennisplan med två bollar

Tålamod kan löna sig

Med tålamod och strategi kan du vinna i längden, även om du förlorar många bollar längs vägen – både i tennis och sparande

En börskurva

Blir du orolig när det svänger?

Ha en strategi för ditt långsiktiga sparande är rådet från vår placeringsstrateg. 

En kvinna vilar i en hängmatta på en strand

Spara till drömlivet

Många drömmer om att sluta jobba och låta pengarna arbeta istället. Men hur mycket pengar krävs det för att leva på avkastning