De bästa i världen är inte bäst för att de vinner varje poäng. De är det för att de vet att de kommer att förlora igen och igen...och har lärt sig hur de ska hantera det. Mats Nyman drar paralleller mellan sparande och idrott.
Roger Federer och konsten att vinna trots förluster
I början av sommaren höll tennislegendaren Roger Federer ett tal för avgångsklassen vid Dartmouth College i USA. Han ställde en fråga till sina åhörare:
”I tennis är perfektion omöjligt...I de 1526 singelmatcher som jag spelade i min karriär vann jag nästan 80 procent av matcherna... Nu har jag en fråga till er alla... hur stor andel av poängen tror ni att jag vann i dessa matcher? ”
Svaret är 54 procent. Med andra ord vinner även topprankade tennisspelare bara lite drygt hälften av bollarna de spelar. Federer var trots det rankad världsetta i 310 veckor, vann 20 Grand Slam-turneringar, varav fem vinster på raken i Wimbledon och lika många i US Open. Men han vann som sagt bara 54 procent av bollarna.
Vad tennissiffror kan lära oss om börsen
Vad har då detta med sparande att göra? Jo, även när du placerar kommer du att förlora en stor del av ”bollarna”. Andelen dagar som börsen går upp är låga 52 procent. Men du kan ändå bli en vinnare över tid. Sedan Federer inledde sin proffskarriär 1998 har Stockholmsbörsen gett 12 gånger pengarna på sparat kapital. Detta trots att den alltså gått ner nästan hälften av alla dagar.
Att acceptera nedgångar är nyckeln till framgång
Forskaren, affärsmannen och ingenjören Simon Ramo var redan 1970 inne på samma spår i den klassiska boken om tennisstrategi, Extraordinary Tennis for the Ordinary Tennis Player. Han utformade en strategi för amatörer: ”Ett framgångsrikt resultat bygger mer på att du undviker misstag än på att du får in alla de rätta slagen”.
Han menade att istället för att försöka vinna fler bollar, ska du försöka förlora färre. Spela konservativt och håll bollen igång. Din motspelare kommer fortsätta försöka vinna matchen genom att vinna bollar, men resultatet blir bara att han/hon förlorar ännu fler.
Bred portfölj: ditt bästa försvar mot marknadens motstånd
Finansmarknaden är en veritabel motståndare. Över hela världen finns miljontals småsparare, institutioner, analytiker och numera även artificiell intelligens som inget annat vill än att vinna. Transparensen är total. De unika insikterna väldigt svåra att hitta.
Om du sparar i enskilda aktier kommer du också att märka att många, kanske till och med de flesta, av aktierna över tid är förlorare. Men om du har en tillräckligt bred portfölj kommer du alltid ha några vinnare som med marginal kompenserar för de bolag som går dåligt.
Varför du bör utvärdera sparande med långsiktiga mål
En annan lärdom vi kan dra av tennisens giganter är att vara uthållig. Se inte sparandet som en boll eller ett game, utan som en lång tennismatch där resultatet böljar fram och tillbaka. Dramatiken kan vara stor, precis som i tennis. Men om du är uthållig och förnuftig så kommer matematiken att vara på din sida.
Den som utvärderar sitt börssparande dagligen kommer att bli en vinnare 52 procent av dagarna och en förlorare alla de andra. Men den som utvärderar sitt börssparande efter tio år har historiskt blivit en vinnare i 99 procent av alla tioårsperioder. Spela med marknaden, inte mot den. Gör marknaden till din vän, inte din fiende.
Undvik att reagera på varje rörelse – det är bara en poäng
Den som ger allt för att försöka vinna varenda boll riskerar att förlora matchen. Istället handlar det om att sprida riskerna, inte agera för ofta eller impulsivt, och att undvika onödiga kostnader. Och som Federer säger: Om det går emot dig, ta det inte personligt. Det är bara en poäng. Fortsätt kämpa!
Källor: 2024 Commencement Address by Roger Federer, Dartmouth College;The Loser’s Game av Charles D Ellis i Financial Analysts Journal 1975.
Artikeln har tidigare varit publicerad i Fokus Placeringar nr 8, 2024.