Att spara pengar är en smart investering för framtiden. Genom att placera dem rätt kan du låta ditt kapital växa och skapa ekonomisk trygghet. Det finns många sätt att investera, men för att lyckas krävs en strategi anpassad efter din livssituation, dina mål och ett visst mått av disciplin. Men hur börjar man, och vad ska man investera i? Här får du vägledning för att anpassa din strategi efter din livssituation och dina mål.
Hur börjar man ett långsiktigt sparande?
Det är viktigt att ha rätt förutsättningar på plats innan du börjar investera dina pengar. Om du har dyra konsumtionslån är det klokt att börja med att betala av dem. Därefter bör du prioritera att bygga upp en buffert, om du inte redan har gjort det. Först när du har byggt upp en buffert är det läge att börja se över hur du på andra sätt kan investera dina pengar - exempelvis ett långsiktigt sparande i fonder eller aktier.
Hur kan man placera pengar?
Att spara på ett investeringssparkonto (ISK) är för de allra flesta en god idé. Se till att få till ett regelbundet och konsekvent sparande, gärna ett månadssparande. Se på ditt sparande som en av dina fasta kostnader och som något du investerar i löpande.
Det är också viktigt att anpassa sitt sparande efter sin individuella risknivå och tidshorisont. För kortsiktigt sparande är det bästa att välja säkrare alternativ, så som exempelvis räntefonder eller sparkonton med ränta. Sparar du mer långsiktigt kan du ofta acceptera större risker i ditt sparande exempelvis genom aktiefonder eller aktier.
Var ska man placera sina pengar?
De allra flesta som sparar väljer att investera sina pengar i aktier och fonder. Aktier är här ett mer riskfyllt alternativ varav fonder är ett bra alternativ för dig som vill ha bättre riskspridning. Det finns ett stort antal fonder med olika inriktningar, exempelvis räntefonder, blandfonder och indexfonder. En bra bas kan vara att placera dina pengar i en bredare, global aktiefond, men sedan kan du också hitta placeringar utifrån mål, intressen, livssituation och andra faktorer som är viktiga för dig.
Att äga sitt boende och amortera är också en form av investering. Detsamma gäller pensionssparande i en pensionsförsäkring. Nackdelen med denna typ av investering är att kapitalet är bundet under en lång tid och inget du kan disponera fritt när du vill.
Olika åldersgrupper, olika förutsättningar
När det kommer till sparande och investeringar är det stor skillnad på vad som kan anses vara ett bra upplägg för någon mellan 20 och 30 år, kontra vad som passar en som närmar sig 40 eller 60 år. Vissa perioder i livet erbjuder större möjligheter att investera sina pengar, medan det i andra är svårare. Oavsett vilken fas du är i så är det alltid klokt att göra medvetna val.
Hur ska du tänka om du är mellan 20 och 30 år?
När du sparar som ung har du fördelen att tiden är på din sida, vilket gör det möjligt att ta högre risk i ditt sparande förutsatt att du sparar långsiktigt. Det innebär att du kanske kan investera dina pengar i en högre andel aktier och fonder med möjligheter till god avkastning. Kom ihåg att med hög risk kommer även risken att du under en tid förlorar pengar och att värdet kan variera mycket på kort sikt. Historiskt har ett sparande i aktier och fonder dock visat sig vara en god investering på lång sikt.
Hur ska du tänka om du är mellan 30 och 40 år?
För många ökar utgifterna under denna tid i livet. Familj och barn innebär många gånger större bostad och fler utgiftsposter. Du har dock fortfarande många yrkesverksamma år kvar och kan definitivt tjäna på att fortsätta investera dina pengar i ett långsiktigt sparande.
Hur ska du tänka om du är mellan 40 och 60?
Att du fortsätter att spara är det som verkligen betyder mest. Däremot kan det vara lämpligt att börja skruva ner risknivån när du närmar dig pension. Ett vanligt och bra alternativ är exempelvis att flytta en del av dina aktie- och fondinvesteringar till ett utökat pensionssparande med längre tidshorisont.
Sprid riskerna när du placerar
Här kommer några tips för att undvika de värsta nybörjarmisstagen när du ska investera dina pengar:
- Sprid riskerna
- Satsa inte på enstaka aktier eller smala fonder
- Försök inte slå marknaden
- Bygg buffert innan du börjar spara
- Lös dyra konsumtionslån först
- Spara regelbundet, inte när du råkar ha pengar över