Börsfall efter tullbesked: Sälja aktier eller behålla sparandet?

I samband med införandet av nya handelstullar föll Stockholmsbörsen. Hör experternas råd kring hur du agerar i en tid av börsoro.

Expertens råd i börsfallets kölvatten

Stockholmsbörsen fortsätter att gå ned efter så kallade Liberation Day i USA den 2 april då nya handelstullar presenterades. Det innebär en kraftig nedgång sedan mittnivån i mitten av februari. Hur kan jag tänka runt mitt , min pension, och framtida köp på aktiemarknaden? Vår expert Caroline Bragner svarar på de vanligaste frågorna just nu. 

Vill du diskutera hur du ska tänka i osäkra tider och få hjälp med ditt sparande? Välkommen in till ditt närmaste – vi hjälper dig att hitta rätt lösning för din personliga ekonomi.

Börsoro 2025 - säljsignaler eller köpläge?

– Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att bedöma hur börsen ska utvecklas under kortare tidshorisonter. Så även nu. Men det är rimligt att tro att vi kommer att få leva med fortsatt stor politisk osäkerhet och svängiga finansiella marknader som beroende på nyhetsflödet får plötsliga nedgångar åtföljda av lika plötsliga uppgångar och vice versa. Stockholmsbörsen var för några veckor sedan uppe på sin högstanivå någonsin. 

Hur skyddar jag mitt sparande när marknaden svajar?

–  Fokusera på det du verkligen kan påverka, som att säkerställa att din sparstrategi och dina placeringar är anpassade till dina sparmål. De pengar du placerat i aktiemarknaden bör vara sådana du kan avvara under längre tid. Behöver du pengarna i närtid är det bättre att placera dom på ett tryggare sätt.

Är det läge att sälja aktier vid börsfall och köpa tillbaka aktier till lägre kurser senare?

– Självklart vill man ju undvika att vara med på ytterligare nedgångar på världens börser. Men problemet är att det är svårt att veta om börserna kommer att falla mer. Att försöka tajma aktiemarknaden är mycket svårt och brukar kunna bli kostsamt i längden. Erfarenheter visar också att även om man lyckas pricka rätt och sälja innan en börsnedgång så har man ytterligare ett svårt beslut framför sig och det är att bestämma när man ska köpa tillbaka aktierna igen. Därför riskerar den som säljer att gå miste om en stor del, eller i värsta fall hela, uppgången. Att ”sitta still i båten” låter som en klyscha men är för många faktiskt ofta den klokaste strategin över tid.

Dessutom är det faktiskt som så att många av de bästa börsdagarna brukar inträffa i orostider och i nära anslutning till kraftiga nedgångar vilket är en viktig faktor att beakta. De dagarna vill man verkligen inte missa för det kan bli närmast förödande för den långsiktiga avkastningen i sin portfölj.  
En graf över skillnaden mellan att vara fullinvstgerad eller inte.
Det är tydligt att du som sparare tjänar på att vara fullinvesterad istället för att tajma börsens svängningar.

Hur orolig ska man vara för börsen?

– Som sparare är det svårt att värdera både de risker och möjligheter som marknaderna erbjuder Jag tycker inte att man ska oroa sig för det rådande börsläget utan i stället fokusera på saker som man de facto kan påverka. Till exempel att säkerställa att man har rätt risknivå i sitt sparande. Vad som är rätt risknivå är väldigt individuellt och beror bland annat på vad du ska ha kapitalet till, när du behöver det, vilket ekonomiskt utrymme du har samt på din vilja att ta risk.

Hur vet jag vad som är rätt risknivå i mitt sparande?

– Ett tips är att göra ett enkelt ”självtest”. Upplever du det som jobbigt och känner stor oro är det en indikation på att du kanske borde ha en lägre risknivå, det vill säga en lägre aktieandel, i ditt sparande. Men om du istället bara är ”lite orolig” och inte funderar så mycket på att sälja av delar av ditt aktieinnehav, då är din risknivå förmodligen ganska rätt eller kanske till och med lite för försiktig. Det är också viktigt att sätta nedgången i perspektiv. Även om nu börsen fallit kraftigt på kort tid har aktiemarknaden fortfarande fördubblats de senaste fem åren.

Vad ska jag göra med mina aktier/aktiefonder?

– Hur du ska agera är svårt att ge ett generellt svar på. Fundera över hur din sparstrategi ser ut. Pengar som du kan behöva inom något år eller två bör överhuvud taget inte placeras i aktier. Är du däremot långsiktig och har en lämplig risknivå i dina placeringar ser jag generellt ingen anledning att göra några stora förändringar.

Ska jag fortsätta månadsspara trots börsfallet?

– En av fördelarna med månadssparande i aktiefonder är att man automatiskt köper andelar både när börsen stiger och när börsen sjunker, vilket innebär att anskaffningsvärdet jämnas ut över tiden. Om börserna faller och därmed även andelsvärdet i aktiefonder innebär det att man får fler andelar för den fasta summa som månadssparas.
Historiskt har ofta de bästa månadsöverföringarna gjorts i samband med stora kriser där aktiemarknaden fallit kraftigt. För den som är långsiktig ser jag ingen anledning till att avbryta sitt månadssparande.
Privatmarknadschef Caroline Bragner uttalar sig om börsoro orsakade av handelstullar.

"Att försöka tajma aktiemarknaden är mycket svårt och brukar kunna bli kostsamt i längden."

Caroline Bragner, privatmarknadschef Handelsbanken i Norrköping.

5 viktiga frågor just nu

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, förklarar hur de svenska hushållen påverkas av det nya ekonomiska läget. Allt från kronkurs och export till tullnivåer och bopriser.

Vad betyder Trumps nya tullnivåer mot EU för Sverige, som liten exportberoende nation?

Vi befinner oss i ett osäkert läge och det finns risker för en global recession. Vi får se om länder som drabbats av högre tullar kommer kunna förhandla med USA . Sverige är en liten exportberoende ekonomi, men vi har ett diversifierat näringsliv, god ordning på statsfinanserna och ett lågt ränteläge. Som land har Sverige kapacitet att hantera utvecklingen, men vi skulle såklart dras med ner i en global lågkonjunktur.

Hur påverkas ett vanligt hushåll?

Det är för tidigt för att säga vad de långsiktiga konsekvenserna blir. Vi i Sverige har fått ner räntorna och det finns förutsättningar för en återhämtning för hushållen, till följd av reallöneökningar, skattelättnader och lägre räntekostnader. Det talar för att ett genomsnittligt hushåll fortfarande bör kunna se fram emot bättre ekonomi under året. Men helt klart ökar osäkerheten. Det är sammantaget ett osäkert läge, men det finns inte någon anledning att överdriva oron.

Blir det högre inflation nu?

Om EU svarar med tullar talar det för ett högre inflationstryck också i Sverige, åtminstone tillfälligt. Om det leder till en svagare konjunkturutveckling minskar inflationstrycket och det kan också leda till lägre räntor.

Bopriser?

Det är för tidigt att säga men vi har sett är att det varit en trevande start på året, mycket till följd av den ökade osäkerheten i vår omvärld. Hushållen är avvaktande efter en prisuppgång förra året. Det blir viktigt att hålla koll på hur konsumentförtroendet utvecklas den närmaste tiden.

Den svenska kronan har stärkts den senaste tiden, vad händer nu?

Idag har den svenska kronan fortsatt att stärkas, i linje med den senaste tidens trend.

Frågor och svar

Läs fler relaterade artiklar

Graf över börskurser

Börsens reaktion på oro

Hur hemskt det än är från tid till annan är kriser och orosmoln en del av börsens normaltillstånd. Men hur påverkas egentligen börsen av kristider?

Kvinna står på bro med mobil

Hur mycket ska man spara?

Lär dig vad som är rimligt att spara varje månad. Och varför.
Diagram över börsen

Spara smartare på börsen

Du kanske blir orolig när ditt innehav i fonder eller aktier tappar i värde, men med en strategi för ditt långsiktiga sparande kan du dämpa oroskänslan.