Hur orolig ska man vara för börsen?
– Jag tycker inte att man ska oroa sig för det rådande börsläget utan i stället fokusera på saker som man de facto kan påverka. Till exempel att säkerställa att man har rätt risknivå i sitt sparande. Vad som är rätt risknivå är väldigt individuellt och beror bland annat på vad du ska ha kapitalet till, när du behöver det, vilket ekonomiskt utrymme du har samt på din vilja att ta risk.
Hur vet jag vad som är rätt risknivå i mitt sparande?
– Ett tips är att göra ett enkelt ”självtest”. Känns det jobbigt är det en indikation på att du kanske borde ha en lägre risknivå, det vill säga en lägre aktieandel, i ditt sparande. Men om du istället bara är ”lite orolig” och inte funderar så mycket på att sälja av delar av ditt aktieinnehav, då är din risknivå förmodligen ganska rätt eller kanske till och med lite för försiktig. Det är också viktigt att sätta nedgången i perspektiv. Även om nu börsen fallit kraftigt på kort tid har aktiemarknaden fortfarande fördubblats de senaste fem åren.
Vad ska jag göra med mina aktier/aktiefonder?
– Hur du ska agera är svårt att ge ett generellt svar på. Fundera över hur din sparstrategi ser ut. Pengar som du kan behöva inom något år eller två bör överhuvud taget inte placeras i aktier. Är du däremot långsiktig och har en lämplig risknivå i dina placeringar ser jag generellt ingen anledning att göra några stora förändringar.
Ska jag fortsätta månadsspara trots börsfallet?
– En av fördelarna med månadssparande i aktiefonder är att man automatiskt köper andelar både när börsen stiger och när börsen sjunker, vilket innebär att anskaffningsvärdet jämnas ut över tiden. Om börserna faller och därmed även andelsvärdet i aktiefonder innebär det att man får fler andelar för den fasta summa som månadssparas.
Historiskt har ofta de bästa månadsöverföringarna gjorts i samband med stora kriser där aktiemarknaden fallit kraftigt. För den som är långsiktig ser jag ingen anledning till att avbryta sitt månadssparande.