Det finns flera samband mellan börsutveckling och krig, konflikter och andra kriser. När de bryter ut, tenderar börsen att initialt falla kraftigt, men återhämtningen brukar gå relativt snabbt. En förklaring kan vara att marknaden efter den initiala skräcken gör en bedömning att de ekonomiska konsekvenserna av det inträffade inte blir så farliga, om inte tillväxt eller inflation ser ut att påverkas i någon större utsträckning. Naturligtvis skiftar investerarnas preferenser under kriser. Till exempel gynnades läkemedels- och hälsovårdsbolag under covid-pandemin 2020 och efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har aktier i försvars-och vapenindustrin utvecklats starkt.
Stormakter och börsens reaktioner
Två andra spaningar är att krig där stormakter är direkt inblandade tenderar att ha större påverkan på börsen än lokala konflikter, samt att börsen faktiskt fortsatt stiga under långa perioder av krig. Till exempel var det inledande året av andra världskriget, 1939, det enda svaga börsåret på Stockholmsbörsen fram till 1947. Det är dock viktigt att notera att varje krig och konflikt är unik, och effekterna på börsen kan variera beroende på omständigheterna.
Anpassning och motståndskraft
Att vi lever i en orolig omvärld är kanske mer påtagligt nu än på länge. Myndigheten för civilt försvar (tidigare MSB) kommunicerar regelbundet i massmedia och Säkerhetspolisen bedömer att vi befinner oss i ett allvarligt säkerhetsläge med risken för terrorattacker i Sverige på hög nivå.
Hur hemskt det än är från tid till annan är kriser och orosmoln en del av börsens normaltillstånd. Bara under de senaste 15 åren har vi överösts av nyheter om finanskris, skuldkris, budgetkris, inflationskris, ränterally, brexit, ebola, covid, tullar och handelskrig. Samtidigt har börserna i såväl Sverige som Europa, Asien och USA nått nya rekordnivåer. Hur cyniskt det än låter är det svårt att inte fascineras av aktiemarknadens förmåga att anpassa sig till allt elände som alltjämt finns runt omkring.
"I osäkra tider finner marknaden sin väg, inte bort från stormen, utan genom den"
Text: Lars Westberg, placeringsstrateg, Handelsbanken