Börsen i kristid

Hur hemskt det än är från tid till annan är kriser och orosmoln en del av börsens normaltillstånd. Men hur påverkas egentligen börsen av kristider?

Börsens reaktion på krig och oroligheter

Det är lätt att bli skrämd när det är oroligt på börsen och sparkapitalet minskar i värde. Men den som varit med ett tag vet att kriser dyker upp med jämna mellanrum. När man tittar på börsen i ett lite längre perspektiv ser de flesta kriser faktiskt inte så dramatiska ut.

Orostider och börsrekord 

Att spara brett i aktier och fonder har långsiktigt gett en betydligt högre avkastning än vad räntesparande gjort. Men emellanåt blir det perioder av nedgång och då upplever många ett obehag. Hur obehagligt det än kan kännas bör man veta att kriser och diverse orosmoln är vanligt på aktiemarknaden. Bara under de senaste två decennierna har vi överösts av nyheter om bland annat finanskris, ränterally, Brexit, Covid, inflationskris, tullar och handelskrig. Men börsen är bra på att anpassa sig till det nya och tar sig så småningom vidare och upp till nya rekordnivåer.

En graf som visar hur värdet av hundra kronor har utvecklats genom åren
Genom åren har det varit många saker som påverkat stämningsläget på aktiemarknaden. Kriser och konflikter är återkommande och brukar få stort medialt utrymme, men det är långt ifrån alla som får någon långvarig effekt på börsen. IT-kraschen (dotcom-bubblan) i början av 2000-taleti är den största nedgången i Stockholmsbörsens historia.

Ingen kris är den andra lik

Det finns flera samband mellan börsutveckling och krig, konflikter och andra kriser. När de bryter ut tenderar börsen att falla kraftigt och oron är stor. När botten är nådd kommer den efterlängtade återhämtningen.

Ibland blir den utdragen och ibland går det snabbt. En förklaring kan vara att marknaden efter den initiala skräcken gör en bedömning att de ekonomiska konsekvenserna av det inträffade inte blir så stora, om inte tillväxt eller inflation ser ut att påverkas i någon större utsträckning. 

Investerarnas preferenser skiftar under kriser. Till exempel gynnades läkemedels- och hälsovårdsbolag under covid-pandemin 2020 och efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 utvecklades aktier i försvars-och vapenindustrin starkt. 

Stormakter och börsens reaktioner

Två andra spaningar är att krig där stormakter är direkt inblandade tenderar att ha större påverkan på börsen än lokala konflikter, samt att börsen faktiskt fortsatt stiga under långa perioder av krig. Till exempel var det inledande året av andra världskriget, 1939, det enda svaga börsåret på Stockholmsbörsen fram till 1947.

Det är dock viktigt att notera att varje krig och konflikt är unik, och effekterna på börsen kan variera beroende på omständigheterna. Hur cyniskt det än låter är det svårt att inte fascineras av aktiemarknadens förmåga att anpassa sig till allt elände som alltjämt finns runt omkring. 

"I osäkra tider finner marknaden sin väg, inte bort från stormen, utan genom den"

Lars Westberg

Text: Lars Westberg, placeringsstrateg, Handelsbanken 

Relaterade artiklar

Mamma och dotter som sitter vid ett matbord.

Varför ger bolag aktieutdelningar? 

En aktieutdelning är den utbetalning som en aktieägare får från bolaget. Så här fungerar det!

En kvinna som läser om lågkonjunktur på sin mobil

Koll på konjunkturen?

Vad händer när ett land går igenom en lågkonjunktur? Här kan du läsa och lära mer.

Älvsborgsbron

Effekt med ränta på ränta

Lär dig förstå ränta på ränta-effekten och hur det kan få ditt sparande att växa över tid.