Många väljer att fortsätta jobba även efter att de börjar ta ut pension. Alla har inte ork eller möjlighet att jobba vidare efter ett långt arbetsliv, men många väljer att trappa ner jobbet stegvis istället för att sluta helt. I studier anges nyfikenhet, arbetsglädje och det sociala sammanhanget som de främsta skälen snarare än ekonomiska skäl.
Det blir allt vanligare att bli jobbonär, det vill säga att kombinera arbete med att ta ut pension. Under 2022 fanns det cirka 261 000 jobbonärer i Sverige, enligt Pensionsmyndigheten.
Men det är ingen självklarhet att du kan gå ner i arbetstid och ta ut pension samtidigt, utan det är något du måste komma överens med din arbetsgivare om. Även du som har eget företag kan ta ut pension och fortsätta driva företaget, och det är dessutom ofta fördelaktigt.
Det första du bör göra är en pensionsbudget. Hur påverkas din månadsinkomst beroende på hur du tar ut din pension? Därefter är det klokt att prata med din arbetsgivare. Hur ser möjligheterna att gå i deltidspension ut där du jobbar, och vilket tjänstepensionsavtal gäller?"
Den allmänna pensionen, som består av inkomstpension och premiepension, är flexibel men tjänstepensionsavtalen har olika regler. I en del tjänstepensionsavtal finns också flexpension, då är det lättare att få gå ner i arbetstid efter en viss ålder.
Nya riktåldrar
Det finns inte längre någon fast pensionsålder i Sverige, utan du väljer själv när du vill gå i pension.
- 67 år (1960–1966)
- 68 år (1967–1980)
- 69 år (1981–1996)
- 70 år (1997–2014)
Från och med 2026 införs en så kallad riktålder, den ålder till vilken du behöver arbeta för att få motsvarande pension som tidigare generationer. Riktåldern beslutas varje år av riksdagen, och du kan tidigast ta ut den allmänna pensionen tre år före den beslutade riktåldern.
Varje år görs nya prognosberäkningar utifrån beräknad medellivslängd. Ovanstående gäller enligt den senaste prognosen (2023).
Källa: Pensionsmyndigheten