Att planera för pensionen kan kännas överväldigande, men det är viktigt för att säkerställa en trygg ekonomisk framtid. Pensionen består av tre delar: allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande. Genom att förstå hur dessa delar fungerar och vilka val du behöver göra kan du maximera din framtida inkomst. Här går vi igenom hur du bäst planerar och hanterar din pension.
Den allmänna pensionen
Den allmänna pensionen får du automatiskt när du arbetar och betalar skatt. Den består av två delar: inkomstpension och premiepension. Hur mycket du får i allmän pension beror på din livsinkomst, det vill säga hur mycket du tjänar under ditt arbetsliv.
Välj fonder för din premiepension: För premiepensionen kan du själv välja vilka fonder dina pengar ska placeras i. Det finns ett stort utbud av fonder med olika risknivåer. Om du inte väljer fonder placeras pengarna i AP7 Såfa, som är ett statligt förval. Ett tips är att regelbundet se över dina fonder och byta om du vill förändra din risknivå. Fonder med högre risk kan ge högre avkastning på lång sikt, men innebär också större svängningar i värdet.
- Välj uttagsålder för allmän pension: Du kan börja ta ut din allmänna pension från 63 års ålder, men ju längre du väntar, desto högre blir den månatliga pensionen. För varje år extra du jobbar efter riktåldern för pension, ökar pensionen med 6-7%. Det omvända gäller om du väljer en tidigare pensionsålder. Fundera på när du vill gå i pension och hur det påverkar din ekonomi.
Tjänstepension
Tjänstepension är den del av pensionen som din arbetsgivare betalar in, om du har ett jobb med kollektivavtal eller om din arbetsgivare frivilligt erbjuder det. Tjänstepensionen står för i genomsnitt mellan en fjärdedel och uppemot halva pensionen, så det är viktigt att se över den.
Bestäm hur pensionspengarna ska placeras: Du kan ofta välja förvaltningsform, det vill säga om du vill ha din tjänstepension i en traditionell försäkring eller i en fondförsäkring. En traditionell försäkring innebär att försäkringsbolaget sköter placeringarna åt dig och garanterar ett visst belopp, medan en fondförsäkring innebär att du själv väljer fonder. Traditionell försäkring ger ofta en tryggare men lägre avkastning, medan fondförsäkring kan ge högre avkastning men innebär en högre risk.
Lägg till eller välj bort efterlevandeskydd: Många tjänstepensioner erbjuder efterlevandeskydd, vilket innebär att din familj får pengar om du går bort. Tänk på att efterlevandeskyddet minskar din egen pension, antingen då du avstår arvsvinster eller att en del av pensionspengarna går till att finansiera skyddet. Att helt välja bort efterlevandeskydd kan höja pensionen med 6-10%, och hur du kan tänka kring dina val beror på familjesituation och om du har närstående som är beroende av ekonomiskt skydd om du avlider.
Välj uttagstid för pensionen: Tjänstepensionen kan betalas ut under ett visst antal år, till exempel 5, 10, 15 år eller livet ut. Ju kortare tid du tar ut pensionen, desto högre blir det månatliga beloppet, men då riskerar du att pengarna tar slut tidigare. I efterhand ångrar många att de tog ut pengarna för snabbt, och det kan dessutom få stora skattekonsekvenser eftersom pension beskattas som inkomst.
Privat pensionssparande
Utöver allmän pension och tjänstepension är det smart att ha ett privat pensionssparande, särskilt om du saknar tjänstepension eller om du vill öka din framtida pension. Det finns flera sätt att spara privat till pensionen:
Kom igång så tidigt som möjligt: Många säger att de vill få minst 80 procent av slutlönen i pension. Om du sparar 2,5 procent av din lön efter skatt, senast från 30 års ålder är det möjligt. För vart tionde år du väntar dubblas ditt månatliga sparbehov. Behovet av pensionssparande kan därför skilja sig i olika delar av livet.
Välj hur du vill spara: Investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring är vanliga sparformer för privat pensionssparande. Du kan placera dina pengar i fonder, aktier eller andra värdepapper. Tänk på att välja placeringar som passar din riskprofil och tidshorisont.
Välj hur du ska placera pengarna: Om du har lång tid kvar till pensionen kan du överväga att ta lite högre risk, till exempel genom att pensionsspara i fonder som kan ge högre avkastning över tid. Har du kortare tid kvar till pension kan det vara bättre att välja tryggare sparformer, som räntefonder eller sparkonton.