Vad kostar ditt barns idrott?

Att uppmuntra barnen till aktiviteter på fritiden är bra både för deras hälsa och får våra barn att må bra. Men vad kostar ditt barns idrott egentligen?

Vad påverkar utgifterna?

Allt från utrustning till medlemsavgifter och resor – det finns många faktorer som påverkar utgifterna. Frågan är hur du som förälder kan stötta ditt barns intresse utan att spräcka budgeten.

Dyrare att idrotta

Att idrotta är viktigt för folkhälsan – men det finns signaler om att det blivit allt dyrare. Högre avgifter och ökade kostnader för allt mer avancerad utrustning gör att utgifterna per barn skjuter i höjden. För en flerbarnsfamilj kan det bli en kostsamt affär med idrottande barn och tonåringar. Att ta en närmare titt på vad varje enskild idrottsaktivitet egentligen kostar är därför en bra idé.

Priserna för barnens idrott kan variera beroende på olika faktorer såsom typ av idrott, träningsavgifter, utrustning och eventuella tävlingsavgifter. Det är vanligt att olika idrottsföreningar eller klubbar har olika avgifter och kostnadsstrukturer. För att få en exakt prisuppgift är det bäst att kontakta den specifika idrottsföreningen eller klubben där ditt barn är intresserat av att delta. 

Här nedan har vi listat några exempel från billigare till dyrare. Självklart kan kostnaden variera över landet men i tabellen redovisas genomsnittlig kostnad per år.  

Låt barnen idrotta med plånboken i behåll

Med våra sparalternativ för barn kan du ge dina barn den bästa möjliga starten i livet, samtidigt som du håller koll på familjens ekonomi. Med oss kan du låta barnen utforska sina idrottsintressen utan att behöva oroa dig för plånbokens välmående.

Handelsbanken.se
Att ta en närmare titt på vad varje enskild idrottsaktivitet egentligen kostar är en bra idé.

Spara till barn

Ge barnet en bra start på vuxenlivet genom att starta ett sparande. Ju tidigare du börjar spara desto bättre. 

Vi hjälper dig att komma igång

Här kan du läsa mer om hur du kan spara till barn.

Vad kostar idrotterna per år?

Aktivitet
Kostnad per år *
Ishockey
10 740 kr
Ridsport
10 405 kr
Tennis
4 700 kr
Friidrott
4 100 kr
Innebandy
3 945 kr
Simning
3 925kr
Basket
3  900 kr
Fotboll
3 700 kr
Golf
3 500 kr
Gym
2 500-3 588 kr
Dans
2 500 kr
Yoga
2 500-3 000 kr
Gymnastik
2 360 kr

*Årskostnaden är ungefärligt och är inklusive avgifter, utrustning, resor med mera.

Källa: Riksidrottsförbundet

5 tips för ekonomin under barnåren

  1. Sätt upp en budget: Underlätta ekonomin under småbarnsåren genom att planera och . Det hjälper dig få en tydligare överblick av familjens behov och framtida sparande.
  2. Regelbundet barnsparande: Starta ett barnsparande tidigt för att ge dem en bra ekonomisk start i livet. Utforska olika sparalternativ för att se vad som passar bäst för din familj.
  3. Budgetvänliga familjeaktiviteter: Leta prisvärda eller gratis aktiviteter för hela familjen. Det främjar både plånboken och skapar fina minnen för livet.
  4. Planera framtiden – förbered ekonomin: Förbered dig för oförutsedda kostnader genom att se över och sparande. Skapa en buffert för oförutsedda händelser.
  5. Handla hållbart: Överväg gärna begagnade alternativ för barnutrustning, kläder och leksaker. Det hjälper till att minska kostnaderna och är ett hållbart val för plånboken och miljön.

Frågor och svar

Läs fler artiklar om familjeekonomi

Handelsbanken.se

Småbarnsåren är dyrast

Hur påverkar barn hushållsekonomin och hur ska man tänka kring inkomstbortfall, VAB och sparande?

 family  Handelsbaken.se

Skaffa barn

Hur påverkas ekonomin när ni skaffar barn, och vad kan vara värt att tänka på?

Handelsbanken.se

Spara till buffert

En buffert bidrar till ekonomisk trygghet och kan bli extra viktig under småbarnsåren.