1. Ge bostaden som gåva
Ett sätt att hjälpa barnet att köpa sin första bostad är att ge pengarna som krävs som gåva. Det här är förstås inte möjligt för alla. Om du ändå planerar att ge barnet kapitalet som behövs för att finansiera bostadsköpet bör du upprätta ett gåvobrev som reglerar vad som gäller för gåvan.
Grundregeln om du ger ditt barn en bostad (eller pengar för att köpa den) som gåva är att pengarna/bostaden kommer att ses som ett förskott på arvet. Om inget annat anges kommer gåvan att räknas av från det framtida arvet.
Vill du inte att arvet ska påverkas så bör du skriva in detta i gåvobrevet. I gåvobrevet kan du även lägga till villkor som att bostaden ska räknas som enskild egendom och undantas från sambolagen.
2. Låna ut pengar till köpet av bostad
Ett annat sätt att hjälpa ditt barn att finansiera bostadsköpet är att låna ut pengarna. Hur mycket du kan låna ut hänger förstås på dina ekonomiska förutsättningar. Gör en bolånekalkyl för att ta reda på vilka möjligheter du har.
Oavsett lånets storlek är viktigt att ni skriver ett skuldebrev med tydliga villkor för hur och när pengarna ska betalas tillbaka och om du ska ta ut någon ränta.
Att kräva sitt eget barn på ränta kan låta lite tufft, men är egentligen inte alls konstigt. Lånar du ut en större summa kommer det med stor sannolikhet ta många år att betala tillbaka pengarna du lånar ut till barnets bostadsaffär.
Om ingen ränta utgår kommer pengarna du får tillbaka vara värda mindre än vad de är idag på grund av inflationen.
3. Ställ upp som medlåntagare
Ett vanligt sätt att hjälpa barnen att köpa bostad är att gå in som medlåntagare på barnets bolån. En medlåntagare är faktiskt ofta ett krav från bankens sida om den som ansöker är en ung person.
Unga i flytta hemifrån-åldern har generellt relativt små inkomster och/eller osäker anställning och många studerar fortfarande. Då blir det också svårt att få ett bolån på egen hand, i varje fall om det ska räcka hela vägen.
Som medlåntagare står du med på barnets bolån och ni delar på ansvaret för att betala tillbaka de lånade pengarna i tid. Något som kallas solidariskt betalningsansvar.
Rent formellt har du precis samma skyldigheter gentemot långivare som den huvudsaklige låntagare, alltså ditt barn, har.