– När ni gift er och blivit makar kan ni välja att ha gemensam ekonomi. Eller så kan ni ha helt eller delvis separat ekonomi. Allt beroende på hur just er situation ser ut och vad som känns bra säger Caroline Daxberg, jurist på Handelsbanken.
I ett äktenskap är ni fortfarande två ekonomiskt självständiga individer. Ni äger alltså era saker var för sig och beslutar om det ni själva köper eller skaffar både före och efter vigseln. Den andra makens samtycke behövs dock oftast vid exempelvis försäljning eller uthyrning av bostad och bohag. Köper ni saker tillsammans så äger ni dessa med samäganderätt.
Om en make fått en gåva eller ett arv som enskild egendom, fortsätter den vara enskild egendom när ni gift er.
Egna eller gemensamma lån?
Inom äktenskapet ansvarar var och en för sina skulder. Du har alltså inte något automatiskt ansvar för din makes skulder. Och ni behöver till exempel inte fråga varandra om lov för att ta ett eget lån. Men ni får inte ta lån med gemensam egendom som säkerhet utan att båda två är med på det. Ena maken får inte heller belåna och pantsätta bostaden utan den andra makens samtycke.
Om ni har gemensamma lån är båda betalningsskyldiga för dem. Den som betalar räntorna har rätt till avdrag, men ni kan välja att fördela ränteavdraget mellan er.
Tips innan ni gifter er:
- Sätt en och börja spara
- Ansök om hindersprövning
- Bestäm efternamn (ni kan ansöka om namnbyte hos Skatteverket även efter vigseln)
- Skriv äktenskapsförord och/eller testamente
Checklista:
- Skicka en gemensam ansökan om hindersprövning till Skatteverket.
- Boka in en vigselförrättare, intyget om hindersprövning gäller bara i fyra månader.
- Skicka intyg om hindersprövning och vigselbevis till vigselförrättaren i god tid före vigseln.