Gemensam ekonomi kan betyda långt mycket mer än att båda parter tar ansvar för hushållets gemensamma räkningar och utgifter. Det kan betyda gemensamma målsättningar och drömmar. På så sätt kan det bli ett kitt som svetsar er samman och stärker relationen.
10 tips för att lyckas med gemensam ekonomi:
Vad är viktigt?: Diskutera finansiella mål och konsumtionsvanor. Det underlättar om ni har liknande prioriteringar, men ni behöver inte hålla med varandra i allt. En del av ekonomin kan ju fortfarande vara privat. Se punkt 4.
Gemensam budget: Utveckla en gemensam hushållsbudget tillsammans som visar inkomster och utgifter. Vad finns kvar efter att räkningarna är betalda? Hur mycket kan ni spara? Det hjälper att följa upp utgifter och arbeta mot gemensamma ekonomiska mål.
Buffert: Oväntade utgifter kommer förr eller senare. Det kanske är en ömmande tand som måste dras ut eller en dyr reparation av bilen. Skapa en ”nödfond” för att täcka sådana utgifter. En tumregel för ett buffertsparande är minimum två månadslöner efter skatt.
Hur mycket ska vara gemensamt?: Bestäm om ni ska ha separata bankkonton, gemensamma konton eller en kombination. Detta beror bland annat på era intressen och ekonomiska mål. Något som brukar underlätta mycket är ett gemensamt ”matkonto” som båda har betalkort kopplat till.
En schyst fördelning: Hur mycket bör ni bidra med till gemensamma utgifter? Det kan vara baserat på en procentuell andel av inkomsten, vilket kan vara ett sätt att få en rättvis och jämställd ekonomi.
Sätt finansiella mål: Identifiera kortsiktiga och långsiktiga ekonomiska mål, som att spara till semester, köpa bostad eller bli ekonomiskt oberoende. Arbeta tillsammans för att uppnå era mål. Använd olika konton för olika mål och gläds tillsammans när ni ser målen närma sig.
Regelbundna uppföljningar: Avsätt tid för att gå igenom er budget, följa upp framsteg mot målen och ta upp eventuella bekymmer eller förändringar i er ekonomiska situation.
Planera för stora utgifter: Om det finns stora utgifter på horisonten, som att köpa ett hus eller få barn, planera för dem tillsammans och fatta ekonomiska beslut i samförstånd.
Var flexibel: Livet kan vara oförutsägbart. Var öppen för att anpassa er ekonomiska plan när omständigheterna ändras och stöd varandras ekonomiska strävanden.
Professionell rådgivning: Handelsbanken bistår er gärna i ekonomiska frågor i stort som frågor om sparande och pension eller bolån.
Tänkvärda punkter för att undvika konflikter
Vad har ni för drömmar och mål?
Hur mycket ska vara gemensamt?
Vad är en schyst fördelning?
Ha utrymme för sparande
"Ett kitt som svetsar er samman och stärker relationen"
Text: Lars Westberg, placeringsstrateg, Handelsbanken.