Idag är det vanligt att vuxna barn bor hemma länge. Att bo hemma långt efter 20-årsdagen är ingen ovanlighet. En tuff bostadsmarknad, framförallt i storstadsområdena, bidrar till fenomenet. Men när är det egentligen rätt att barnen börjar betala för sig hemma, och vilka andra saker kan man förvänta sig av sitt vuxna barn?
Att barnen kanske dröjer med att lämna boet kan ha många olika orsaker. I storstadsområdena kan det idag vara väldigt tufft att få en bostad, om barnet inte stått i bostadskö en längre tid av sitt liv, eller har ett stort startkapital till kontantinsats. Att skjuta på utflytten från hemmet kan därför vara en bra lösning. Men om barnet har egen inkomst kan det vara bra att diskutera om barnet ska betala för boendet hemma och i så fall hur mycket.
Känsligt men viktigt
Det kan vara känsligt att ta upp frågan om att betala för boendet med sina barn, men att lära sina barn vad det innebär att ha en inkomst och betala vissa utgifter varje månad är en viktig del i att förbereda dem för vuxenlivet och för den dagen de ska ta hand om ett eget hushåll. Man gör inte sina barn någon tjänst om man inte börjar vänja dem vid det.
Vad är en rimlig summa att betala hemma?
Enligt Konsumentverkets beräkningar kostar det ungefär 7300 kronor per månad för en tjugoåring att bo hemma om man inkluderar mat och delar på gemensamma hushållskostnader. Så nog kan det vara rimligt att ett vuxet barn som bor hemma bidrar till hushållets kostnader. En vanlig riktlinje är att barnet betalar en del av de gemensamma utgifterna, såsom mat, el och hyra. Summan kan variera beroende på barnets inkomst och hushållets totala kostnader.
Skapa en budget tillsammans
Att skapa en budget tillsammans kan hjälpa både föräldrar och barn att få en klar bild av hushållets utgifter och inkomster. Detta kan göra det lättare att komma överens om en rättvis summa som barnet ska bidra med. Det är viktigt att ha en öppen dialog om ekonomin. Diskutera och förhandla fram en summa som känns rättvis för båda parter. Kom ihåg att barnets inkomst och eventuella studielån kan påverka hur mycket de kan bidra med.
Inkludera alla kostnader
När ni diskuterar hur mycket barnet ska betala, inkludera alla relevanta kostnader som mat, el, vatten, internet och hyra. Ta också med hemutrustning, det vill säga alla prylar som gör livet bekvämt i ett hushåll. Glöm inte heller försäkringskostnader. och förbrukningsvaror. Då får ni en mer rättvis bild av hushållets totala kostnader.
Anpassa efter förändringar
Ekonomiska situationer kan förändras, så det är bra att regelbundet se över och justera summan som barnet betalar. Detta kan vara särskilt viktigt om barnets inkomst förändras eller om hushållets kostnader ökar.
Vill du inte ta betalt av ditt barn?
Kanske har du själv en god ekonomi och inte behöver ta betalt av ditt hemmaboende barn? Många tycker att det känns lite elakt att ta betalt av barnet som inte har så stor inkomst. Men, fundera över om det ändå inte är en god idé att vänja barnet vid vuxenlivet och det självständiga livets utgifter. En träning inför framtiden och ett sätt att lära sig ekonomi och budget.
Ett konto för framtiden?
Tar du betalt av ditt barn, men behöver inte pengarna just nu? Ett tips då är att öppna ett särskilt konto och sätt in pengarna där som ett sparande. Det kan ju bli en fin inflyttningspresent den dagen barnet flyttar.
Sammanfattning
- Skapa en tillsammans för att få koll på hushållets utgifter och inkomster.
- Diskutera och förhandla fram en rättvis summa som barnet ska bidra med.
- Inkludera alla relevanta kostnader och anpassa summan efter förändringar i ekonomin.
Viktiga steg för att bestämma en rättvis summa
• Skapa en budget tillsammans
• Diskutera och förhandla
• Inkludera alla kostnader
• Anpassa efter förändringar