Överlåtelseavtal används främst vid och förknippas mest med försäljningar av bostadsrätter. Överlåtelseavtalet är en juridiskt bindande handling som undertecknas av både säljaren och köparen.
Överlåtelseavtalet intygar att den tidigare ägaren överlåter sin rätt att nyttja bostaden till den nya ägaren. Det är alltså inte själva bostaden som överlåtits vid försäljning av en bostadsrätt.
När du köper en bostadsrätt blir du nämligen inte ägare till bostaden ifråga. Istället blir du medlem i en bostadsrättsförening som i sin tur ger dig rätt att nyttja bostaden.
Det är av den här anledningen som överlåtelseavtal används vid försäljning av bostadsrätter istället för köpekontrakt som används när du köper ett hus.
Ett överlåtelseavtal ska alltid upprättas när en bostadsrätt byter ägare, det spelar ingen roll hur själva överlåtelsen gått till. Om du exempelvis fått en bostadsrätt som gåva krävs också ett överlåtelseavtal, i form av ett gåvobrev (en typ av överlåtelseavtal). Gåvan blir inte juridiskt giltig förrän det finns ett gåvobrev.
Överlåtelseavgift - vad är det?
När en bostadsrätt byter ägare, till exempel genom försäljning, kan bostadsrättsföreningen ta ut en avgift som kallas överlåtelseavgift.
Ansvaret för att betala överlåtelseavgiften kan falla på både säljaren och köparen, det varierar mellan olika föreningar. Även storleken på överlåtelseavgiften kan variera mellan olika bostadsrättsföreningar, men många föreningar utgår från en avgift på omkring 2,5 procent av ett prisbasbelopp.
Om du är osäker på vad som gäller kring överlåtelseavgiften kan du titta i föreningens stadgar, där bör det framgå om föreningen tar ut någon överlåtelseavgift, hur stor avgiften är samt vilken av parterna som har betalningsansvaret.
Kan ett överlåtelseavtal bli ogiltigt?
Ett sådant exempel är om inte godkänner köparen. För att bostaden ska kunna överlåtas måste den nya ägaren vara medlem i föreningen.
Vad ska stå i överlåtelseavtalet?
Det är viktigt att överlåtelseavtalet är skrivet på ett korrekt sätt och att alla nödvändiga uppgifter finns med. Om överlåtelseavtalet saknar grundläggande information, innehåller felaktiga uppgifter eller är utformat på fel sätt är överlåtelsen och bostadsaffären inte juridiskt bindande.
Obligatoriska uppgifter:
● Bostadens pris
● Personuppgifter på köparen och säljaren
● Summa för handpenning och datum för betalning av den
● Specifika förutsättningar och villkor kopplade till köpet
● Datum för kontraktsskrivning
● Information om bostaden som adress, lägenhetsnummer och föreningens namn och organisationsnummer (om det gäller en bostadsrätt)
● Säljarens och köparens underskrifter