Köpeskilling − vad är det och hur fungerar det?

Begreppet köpeskilling hör man oftast i samband med köp eller försäljning av bostäder och fastigheter. När du ansöker om ett lånelöfte eller eventuella pantbrev vid husköp är det bra om du känner till köpeskillingen.

Köpeskilling − en del av bostadsköpet

Vad är köpeskilling?

Köpeskillingen är det slutliga försäljningspriset som säljare och köpare har kommit överens om. För att köpekontraktet ska vara juridiskt giltigt måste köpeskillingen anges i kontraktet. Den behöver inte anges som ett exakt belopp, men principerna för hur den beräknas måste tydligt förklaras. Köpeskillingen påverkar också hur stor handpenningen blir för köparen, och ofta även mäklarens provision, eftersom att de beräknas efter att köpeskillingen är fastställd.

Vad betyder det att uppbära köpeskilling?

Att uppbära köpeskillingen betyder att man tar emot betalningen, antingen för sin egen del eller för någon annans räkning om man har en fullmakt. Som fullmaktshavare får du ta emot köpeskillingen, men det innebär inte att du får behålla pengarna, utan bara att du tar emot dem för den som har gett dig fullmakten.

Köpeskilling i relation till pantbrev och lagfart

Om du tar bolån vid köp av hus och vill använda fastigheten som säkerhet för lånet, måste du ansöka om en inteckning hos Lantmäteriet för att kunna få pantbrev utfärdade. Detta förutsatt att det inte redan finns uttagna pantbrev på fastigheten som motsvarar eller överstiger summan av ditt tänkta bolån. Pantbrevet fungerar som bankens säkerhet för lånet och visar att en viss del av fastighetens värde är pantsatt. Oftast hjälper köparens bank till med ansökan.

Om pantbrevet på fastigheten är högre än köpeskillingen kan det innebära att säljarens lån är större än det belopp som köparen har förhandlat fram vid husköpet. Då är det viktigt att se till att banken släpper panten. Det kan också vara så att säljaren har amorterat av hela eller delar av sitt lån på huset. På tillträdesdagen måste säljaren lämna över fastigheten obelånad.

Utöver ansökan om pantbrev hos Lantmäteriet måste du vid köp av hus även ansöka om att bli lagfaren ägare. Vid ansökan av lagfart måste du betala stämpelskatt, den är oftast 1,5 procent av köpeskillingen. Köparens bank eller mäklaren brukar hjälpa till med lagfartsansökan i samband med tillträdet.

Hur hänger köpeskilling och lånelöfte ihop?

Lånelöfte är ett preliminärt besked från banken om hur mycket du potentiellt kan få i bolån vid köp av bostad. Ditt lånelöfte påverkas bland annat av lånets storlek i förhållande till bostadens värde, och därför är det bra att känna till förväntad köpeskilling. Lånelöftet fungerar också som ett bevis på att du har bankens godkännande för det belopp du tänker buda i en eventuell budgivning. Utöver ditt lånelöfte har du din egen kontantinsats, summan av dessa bör uppgå till objektets köpeskilling för att ett köp ska vara möjligt. Tänk på att du inte kan låna mer än 85 procent av köpeskillingen.

Frågor och svar

Kanske är du också intresserad av

Handelsbanken.se

Få koll på kontantinsats

Ta reda på hur kontantinsatsen funkar, se räkneexempel och tips.
Handelsbanken.se

Pantbrev - vad är det?

Läs mer om hur ett pantbrev fungerar i praktiken och vad det kostar med pantbrev.
Handelsbanken.se

Vad behöver du göra inför en försäljning?

Det är många saker att tänka på när du ska sälja din bostad. Här har vi listat de viktigaste sakerna.