En kvinna ser över sitt bolåneavtalEn kvinna ser över sitt bolåneavtal

Ta över bolån − så funkar det

Går det att ta över ett befintligt bolån? Något som många frågar sig vid skilsmässa och separation, men också vid dödsfall. Här kan du läsa vad som gäller.

Går det att ta över bolån?

Ta över någons bolån

Det kan gå bra att överta ett befintligt bolån, med samma villkor och ränta. Men många olika faktorer spelar roll: ska lånet fortsätta vara exakt som förut eller ska det utökas? Är lånet bundet eller rörligt? Behöver du lösa ut en annan låntagare, som är vanligt vid en separation? Är du redan låntagare och kund i Handelsbanken? Allt detta ska tas i beaktande och ibland, om du till exempel inte är kund hos oss sen tidigare, kan du behöva ansöka om ett nytt lån. 

Ditt unika utgångsläge 

Du som tar över lånet har dina egna unika ekonomiska förutsättningar. När det gäller en separation eller skilsmässa är det ju ofta så att en person tar över från två låntagare, och det påverkar ju det ekonomiska utgångsläget. Samma sak vid dödsfall, du som vill ta över lånet kan ju ha helt andra ekonomiska förutsättningar än den som tidigare haft lånet. 

Men håller kreditprövningen och du redan är låntagare och ingen utökning av lånet sker, då kan det gå utmärkt att ta över samma villkor och amorteringsregler. Prata gärna med oss om du har frågor.

Att ta över bolån vid separation eller skilsmässa

Om du och din partner ska separera eller skiljas behöver ni fatta många beslut om bostad och ekonomi. Om ni har ett gemensamt bolån finns det flera olika val, här är tre alternativ. 

  1. Ni kan sälja bostaden och lösa hela lånet. 
  2. En av er tar över bolånet. Det betyder i praktiken en ny kreditprövning. 
  3. Ni fortsätter att gemensamt stå kvar på lånet. Kanske en tillfällig lösning, tills alla framtidsplaner är klara. 

Viktigt att tänka på när det gäller att ta över bolånet vid skilsmässa är att det kan krävas ett samtycke och ett godkännande från den andra parten. Gör en bodelning och ta gärna hjälp av en jurist för att det ska blir rätt. Det är väldigt bra att kunna visa ett bodelningsavtal för oss på banken. Den som vill ta över lånet kontaktar oss eller ansöker om ett bolån. 

Är du redan befintlig kund och låntagare kan du logga in och ansöka Öppnas i nytt fönster om att ta över lånet. Sen görs den vanliga kreditprövning och när den är godkänd får den som ska överta lånet ett nytt skuldebrev. 

En person ska ta över ett bolån
Att ta över ett bolån kan bli aktuellt vid skilsmässa eller separation. Och vid dödsfall.

Ta över bolån vid dödsfall

Ett bolån behöver vara löst eller övertaget innan arvskifte sker och banktillgångar ska betalas ut till arvingar. Om du är efterlevande och vill ta över ett gemensamt lån, loggar du in och ansöker om ett övertag av bolån. Öppnas i nytt fönster Du använder samma ansökningsformulär som om det gäller ett vanligt bolån. Kontakta oss om du har frågor. 
Ska lånet lösas? Kontakta oss för att ordna detta.  

Finns det några fördelar med att ta över ett befintligt bolån?

Om du tar över ett befintligt bolån så får du med de villkor som gäller för det gamla lånet. Det kan vara förmånliga amorteringsregler eller kanske bundet till en viss ränta. På så vis kan det vara fördelaktigt att ta över lånet. Behöver du som tar över lånet, låna mer pengar kan den nya delen bli ett tilläggslån och få ny ränta och nya villkor.  

Övertag av bolån − en sammanfattning

Övertag av bolån vid skilsmässa eller separation

Vid skilsmässa görs en bodelning och efter att den är gjord, kan den som ska bo kvar ansöka om att ta över det befintliga lånet. Även vid en separation mellan sambor är det klokt att göra en bodelning för att se vem som ska ha vad. Är du redan låntagare och kund hos oss kan det gå bra att ta över och eventuellt utöka lånet. Är du inte kund hos oss än, då är en ny låneansökan nödvändig.  

Vad händer med bolånet vid dödsfall?

Ett bolån är ett lån som hör ihop med en fastighet eller bostadsrätt. När en avliden person är låntagare och ägare uppstår frågan om bolånet ska tas över av en annan person. Det vanligaste är att en eller flera medlåntagare vill behålla lånet och den egendomen som hör till. Se gärna vår checklista före arvskiftet.

Frågor och svar

Ta över bolån − gör så här

Man sitter och tittar i mobil med laptop framför sig.

Det finns lite olika scenarier för dig som ska ta över ett bolån.

Medlåntagare
Du som vill ta över ett befintligt bolån, och redan är medlåntagare och kund hos oss, börjar med att logga in och fylla i en ansökan Öppnas i nytt fönster

Inte kund än
Är du ännu inte kund hos oss, då fyller du i den vanliga ansökan om bolån så återkommer vi till dig.

Du kanske också är intresserad av

En kvinna väntar på en flygplats

Skilsmässa- hur gör man?

Läs vår guide med praktiska tips.

Ett par har stannat upp med sina cyklar på ett torg, båda tittar på mannens mobil.

Så fungerar bolån

Allt om bolån.

 - Handelsbanken.se

Vad gäller för dödsboets ekonomi?

Mitt i sorgen finns praktiska saker som måste lösas.