Ett par tittar på bostadsannonser på datornEtt par tittar på bostadsannonser på datorn

Köpa bostadsrätt − så fungerar det

Att köpa bostadsrätt är en stor affär, för många den största enskilda affären i livet. Här har vi sammanfattat allt du behöver veta för en lyckad bostadsaffär.

Tänk på det här innan du köper lägenhet

Vad är en bostadsrätt?

Bostadsrätten är en trygg och bekväm boendeform. Det viktigaste du behöver känna till är att du inte blir ägare till själva bostaden när du köper en bostadsrätt. När du köper en bostadsrätt blir du istället delägare i föreningen och får rätt att disponera och vistas i en viss del av fastigheten, det vill säga din lägenhet. 

Du äger alltså inte din bostad men att du inte står som ägare till bostaden på pappret är dock inget som du kommer att lida av. I praktiken innebär upplägget flera fördelar, men i princip inga större nackdelar eller begränsningar. 

Bostadsrätten som boendeform

Bostadsrätten som boendeform ger en stor frihet att anpassa och förändra din bostad och en stor portion trygghet då föreningens medlemmar gemensamt delar på ansvaret och kostnaderna för saker som drift, underhåll och nödvändiga reparationer. 

Bostadsrätten är därmed ett bekvämt och förutsägbart alternativ i jämförelse med att äga en villa. Du slipper till exempel ta ensamt ansvar för underhåll, reparationer och att hålla ordning på dokument och processer som pantbrev, lagfarter, bygglov och andra viktiga avtal. 

Undersök bostaden

När du köper en bostadsrätt är det viktigt att du undersöker den noggrant för att säkerställa att det inte finns några dolda fel och brister. Som köpare har du undersökningsplikt, vilket innebär att du inte kan kräva ersättning av säljaren för fel som du borde ha upptäckt innan köpet. Ta gärna hjälp av kunnig person eller anlita en besiktningsman om du är osäker. 

Kontrollera föreningens ekonomi

Granska bostadsrättsföreningens ekonomi noga före köp, den kommer nämligen påverka din ekonomi på både kort och lång sikt. Bostadsrättsföreningen äger formellt fastigheten din bostad finns i och ansvarar också för löpande drift och underhåll. En bostadsrättsförening har därför flera fasta kostnader som ska betalas varje månad. Det rör sig om saker som uppvärmning, el, vatten och avlopp, skötsel, snöröjning och sandning och förstås att renovera fastigheten vid behov. När du köper en bostadsrätt ska du inte bara betala räntor och amortera på ditt bolån, du måste även ha pengar över till föreningens månadsavgift. 

När du vunnit budgivningen

Kontakta ditt bankkontor innan du skriver kontraktet, det så kallade överlåtelseavtalet. Mäklaren hjälper till med eventuella villkor som ska gälla i överlåtelseavtalet, om du till exempel inte har sålt din nuvarande bostad än. 

I överlåtelseavtalet står också vilken dag du får flytta in i bostadsrätten, tillträdesdagen. Det är också den dag du betalar resten av köpeskillingen. 

Betala handpenning

När du skriver på överlåtelseavtalet ska också handpenningen betalas. Handpenningen är normalt tio procent av köpeskillingen. Om det finns villkor i avtalet som ska uppfyllas väntar mäklaren med att betala pengarna till säljaren tills de är uppfyllda, till exempel att bostadsrättföreningen godkänner dig som köpare. Om du inte har pengar till handpenning när du ska skriva avtal så kan vi hjälpa till med ett lån till handpenningen. Det lånet löser du sedan på tillträdesdagen eller tidigare.

Slutbetala och få nycklarna

Dagen du får börja använda din nya bostad kallas för tillträdesdagen. Då träffas du som köpare och säljaren hos mäklaren eller hos din bank.

  • Mäklaren skriver en likvidavräkning. Den visar den ekonomiska uppgörelsen mellan dig och säljaren.
  • Du betalar resten av köpeskillingen.
  • Du får nycklarna till bostadsrätten.
  • Kom ihåg att teckna en bostadsrättsförsäkring. Nu är ansvaret för bostadsrätten ditt.

Checklista för drömbostaden

Vilka krav har du när det gäller:

  • antal rum
  • maxpris
  • boyta
  • bostadens läge och området i allmänhet
  • restid till jobbet
  • kollektivtrafikförbindelser
  • närhet till livsmedelsbutiker och annan service?

Föreningens ekonomi - kom ihåg att titta på

  • Avgiften
  • Skuldsättningen
  • Årsredovisningen

Titta efter detta i bostadsrättsföreningens årsredovisning

  • Hur många medlemmar finns i föreningen? Sämre ekonomi och högre kostnader kommer slå hårdare och påverka din månadskostnad mer i en liten förening med få medlemmar som kan dela på kostnaderna.

  • Hur står det till med föreningens driftskostnader? En bra utgångspunkt är att kostnaden inte bör ligga på mer än 400 kronor per kvadratmeter och år. 

  • Föreningens skuldsättning bör helst inte överstiga 12 000 kr per kvadratmeter. Men det finns undantag. I nyproducerade fastigheter i attraktiva områden är skuldsättningen ofta högre.

  • Äger föreningen marken fastigheten står på själv eller är det en tomträtt som ägs av kommunen? Om fastigheten står på en tomträtt kan kostnaden höjas kraftigt nästa gång tomträttsavtalet löper ut och ska omförhandlas.

  • Har föreningen affärslokaler som den hyr ut? Uthyrningen av lokaler kan vara en bra inkomstkälla och stärka föreningens ekonomi. Men det finns också fallgropar att se upp för. Om uthyrning står för mer än 40 procent av intäkterna kan föreningen klassas som en oäkta förening. Det innebär i så fall andra skatteregler och kan medföra att du blir förmånsbeskattad. 

Frågor och svar

Skaffa ett lånelöfte innan du går på visning

Handelsbanken.se

Lånelöftet är ett förhandsbesked som ger dig en uppfattning om hur mycket du kan låna och vad du har att förhålla dig till. Med ett lånelöfte är du redo inför budgivning när din drömbostad dyker upp. 

Du kanske också är intresserad av

 - Handelsbanken.se

Binda räntan? 

Vilka är för- och nackdelarna med att binda räntan? 

-

Koll på boendeekonomi

Håll dig uppdaterad på bostadsmarknaden med Bolånekollen. 

Handelsbanken.se

Budgivning - hur funkar det?

Praktiska tips för att kunna köpa drömbostaden.