Hur fungerar budgivning?

Praktiska tips för att säkra ditt drömboende, från budgivning till kontraktsskrivning och allt däremellan.

Så får du koll på budgivningen

Börja med ett lånelöfte

Att delta i budgivningen för en fastighet är en spännande resa fylld med både nervositet och förhoppning. Innan du ger dig in i budgivningen, förbered dig genom att skaffa ett lånelöfte och sätta en tydlig maxgräns för dina bud. Det kommer att hjälpa dig genom processen. Läs våra andra tips för att öka dina chanser att vinna budgivningen, och säkra ditt drömboende. 

Hur fungerar budgivningen?

Här är en översikt över hur budgivning vanligtvis fungerar:

  1. Budgivningen börjar: Budgivningen inleds när en potentiell köpare av en lägenhet eller villa lägger ett bud. Budet kan vara muntligt eller skriftligt.
  2. Säljarens svar: Mäklaren brukar vara den som förmedlar bud till säljaren. Säljaren överväger budet och kan antingen acceptera, avslå eller ge ett motbud.
  3. Höjda bud: Om fler köpare är intresserade fortsätter budgivningen där olika köpare lägger högre bud för att överträffa varandra.
  4. Vinnande bud: När säljaren accepterat ett bud, kan processen fortsätta till nästa steg. Om du har det vinnande budet, kontakta din bank för att tillsammans gå igenom vad som händer härnäst. 
  5. Kontraktsskrivning: Efter att ett bud accepterats är det dags för kontraktsskrivning. Ett eller köpekontrakt upprättas mellan säljare och köpare, när kontraktet skrivs ska också handpenningen betalas.

Är ett bud bindande?

Nej, först när ett kontrakt är påskrivet är budet bindande för både köpare och säljare. 

Är det alltid det högsta budet som vinner?

Nej, i slutändan är det alltid säljaren som bestämmer vem som får köpa bostaden och till vilket pris. Ingenting är klart förrän ett eventuellt kontrakt är påskrivet.
Handelsbanken.se
Ett lånelöfte gör att du snabbt kan agera när du hittar din drömbostad.

Har du råd?

Få en bild av hur mycket du kan låna, och vad det skulle kosta dig varje månad med .

5 tips inför budgivningen

  1. Räkna först

    Räkna på hur mycket du kan låna och vad din månadskostnad skulle bli, glöm inte att ta hänsyn till andra omkostnader som till exempel el, vatten och försäkringar.

  2. Få koll på din marknad

    Det är aldrig fel att vara påläst. Hur ser prisbilden ut i området där du letar bostad? 
  3. Skaffa lånelöfte

    Med ett lånelöfte klart kan du agera snabbt när du hittar din drömbostad. Ett lånelöfte hos oss är inte bindande och är giltigt i 6 månader. 
  4. Sätt en maxbud

    Undvik att buda för mycket genom att bestämma ett maxbud på förhand. En budgivning blir lätt en känslomässig berg och dalbana, så försök sätta tydliga gränser innan du börjar buda. 
  5. Försök vara flexibel

    Har du redan sålt din nuvarande bostad? Kan du vara flexibel med inflyttningsdatum? Se till att förmedla detta till mäklaren, det kan vara avgörande för dig i budgivningen om det visar sig vara viktigt för säljaren.

Frågor och svar

Läs fler artiklar om bostadsköp

Bolån - Handelsbanken.se

Få koll på kontantinsatsen

För dig som är på väg att köpa bostad är det skönt att ha koll på hur det fungerar.

 - Handelsbanken.se

Ska du bli sambo?

Grattis! Få goda tips och råd på vägen mot ert första gemensamma boende.

 - Handelsbanken.se

Binda bolånen eller inte?

Vilka fördelar finns med fast eller rörlig ränta för bolånen? Vi hjälper dig reda ut.