Vad kostar det att byta bostad?

Vem har inte förälskat sig i ett hem under en mäklarvisning? Men det kan finnas dolda kostnader utöver bostadspriset som påverkar din ekonomi.

Så undviker jag ekonomisk baksmälla

Att köpa en bostad är en av de största investeringarna du gör i livet. Då är det är lätt att fokusera på köpeskillingen och glömma bort andra kostnader och faktorer som påverkar både din ekonomi och livskvalitet på sikt. 

Det finns ofta tillkommande utgifter som uppstår i samband med byte av bostad och som kan vara bra att ta in i kalkylen. 

Dessa kan påverka både din framtida boendekomfort och bostadens värdeutveckling. Mot den bakgrunden kan det vara klokt att göra en kostnadskontroll inför en eventuell flytt för att avgöra hur den egna ekonomin skulle påverkas. 

-
En bra sak är att budgetera ordentligt. Dels för rena boendekostnader som räntor, amortering och månadsavgift. Men även ställa upp övriga kostnader för hushållet, samt tillkommande som kan uppstå efter ditt köp.

5 saker att ha koll på i samband med flytt


1. Dolda kostnader utöver köpeskillingen

Förutom priset på själva bostaden kan det tillkomma flera kostnader som samfällighetsavgifter, parkeringsavgifter och eventuella transportkostnader. Dessutom kan energi- och vattenkostnader variera beroende på var bostaden är belägen och vilka tekniska lösningar som finns, såsom solceller eller bergvärme.

Konsekvens:
Risk för ökade kostnader om ditt hem saknar parkeringsplats, saknar förvaringsutrymme som måste hyras separat eller om det är kallhyra eller andra tillkommande avgifter som följer med boendet likt samfällighetsavgift, sophämtningsavgift och liknande. Men här finns även möjliga kostnadsbesparingar om vissa kostnader försvinner i samband med flytt till nya boendet.

2. Renoverings- och underhållsbehov

Se över bostadens framtida renoveringsbehov. Finns det något du måste eller vill åtgärda på sikt? Tänk också på eventuella avgifter för servitut, bygglov och kommande projekt i bostadsrättsföreningen etc. som kan påverka din ekonomi.

Konsekvens:
Risk för ökade kostnader om ditt hem behöver förbättras eller repareras på grund av bristfälliga, nuvarande lösningar. Till exempel nytt avlopp, dränering, bredbandsinstallation etc.

3. Läget och omgivningen

Utöver bostaden bör du även fundera över om området passar din livsstil. Hur ser det ut med närhet till barnomsorg, skolor, affärer och vårdinrättningar? Vad finns det för möjligheter till fritidsaktiviteter och naturupplevelser? Det är också viktigt att ta hänsyn till kommunikationer och hur enkelt du kan ta dig till och från olika platser.

Konsekvens:
Om området inte matchar din eller din familjs livsstil kan det innebära ökade transportkostnader och tidsförluster för att få tillgång till platser och att få livspusslet att fungera. Till exempel kan kostnaderna lätt sticka iväg om flera i familjen behöver månadskort till lokaltrafik för skol- och jobbresor, bensinkostnader för att åka till mataffären, nya biltullsavgifter, tidsförluster i bilköer osv. Du kan även göra stora kostnadsbesparingar om förhållandet är det omvända.

4. Social och demografisk miljö

Är området i en positiv trend med ökad attraktionskraft? Vem bor i området? Är det en miljö som passar din familjesituation och livsstil? 

Konsekvens:
Prisbilden i ett område följer dess attraktionskraft. Så vad påverkar bostadspriser? Finns det bra skolor? Smidiga kommunikationer? Låg kriminalitet? Den viktigaste frågan att ställa sig är tveklöst om området passar din egen och din eventuella familjs behov och önskemål? Till exempel behöver barn leka med andra barn, unga vuxna uppskattar ett utbud av nöjen, shopping och aktiviteter och äldre kanske föredrar en lugnare närmiljö med goda kommunikationer. 

5. Faktorer som påverkar bostadspriser

Ta reda på kommunens och grannarnas planer för framtida byggprojekt, vägbyggen och andra förändringar i området. Större projekt kan påverka både trivseln och värdet på din bostad över tid. Det är också bra att veta om servicefunktioner som butiker och skolor kan komma att förändras i närheten.

Konsekvens:
Prisutvecklingen i området kan påverkas i vissa situationer. Kommer det dras en ny väg i närheten av din tomt? Kommer utsikten försvinna i samband med nybyggnation? Kommer kollektivtrafiken byggas ut i ett närliggande område som snedvrider attraktionskraften till området? Eller omvänt, kan ett nytt köpcentrum dra upp prisbilden i området? Den som vet mest fattar bäst 

Räkneexempel

Hyra förråd 611 kr/mån
Garageplats 2140 kr/mån
Båtplats 500 kr/mån
Sophämtning 416 kr/mån
2 månadskort SL Stockholm 1940 kr
1 tank bensin 60 L , Bensin 17,24 kr/l , 1034 kr

Summa:
6641 kr /mån

Källor: Alla priser är baserade på prisuppgifter i Stockholm 2024-10-15.
Shurgard, Stockholm Parkering, Stockholm stad, Stockholm vatten och avfall, SL, Bensinpriser.nu.

Vill du flytta ditt bolån?

Handelsbanken.se

Är du på väg att flytta till nytt boende? Kontakta oss om du vill flytta ditt bolån. Vi kan gå igenom din ekonomi och se om vi kan matcha dina nuvarande lånekostnader.

Läs fler relaterade artiklar

Handelsbanken.se

Vad är ränteavdrag?

Visste du att räntekostnader för bolån är avdragsgilla? Vi går igenom vad ränteavdrag är, vad som gäller och hur stort ränteavdraget är för dig.

Handelsbanken.se

Lär dig belåningsgrad

Visste du att Belåningsgraden visar hur mycket du har lånat i förhållande till din bostads värde? Lär dig mer om hur den påverkar din ekonomi i stort.

Handelsbanken.se

Balansera din ekonomi

I vilka lägen ska man spara eller amortera? Vi reder ut olika alternativ och låter vår expert dela med sig av sina bästa tips.