Ränteavdrag för bolån

Visste du att räntekostnader för bolån är avdragsgilla? Vi går igenom vad ränteavdrag är, vad som gäller och hur stort ränteavdraget är för dig.

Ränteavdrag för bolån - en typ av skattereduktion

Vad är ränteavdrag?

Ränteavdrag är ett avdrag på skatten för dig som har lån och betalar räntekostnader. Ränteavdraget innebär i praktiken att du får tillbaka lite av de räntekostnader du betalat under året genom en skattereduktion. Hur stor skattereduktionen i slutändan blir är bland annat beroende av om du har övriga kapitalinkomster och hur mycket skatt du betalar på exempelvis lön och fastigheter. De flesta typer av lån som billån, bolån eller privatlån är avdragsgilla för privatpersoner. Det gäller dock inte för studielån.

Ränteavdraget sker automatiskt

Gällande ränteavdraget på ditt bolån så sker avdraget helt automatiskt, så länge kraven är uppfyllda. Du behöver därför inte ansöka om det. Banken förser Skatteverket med information om hur mycket ränta du har betalat under året och därför finns dessa uppgifter redan ifyllda i din deklaration. Allt du behöver göra är att kontrollera så att uppgifterna stämmer och sedan signera din inkomstdeklaration.

Att skattejämka när du har ränteutgifter

I de fall du förväntas få en större summa skatteåterbäring eller om du har höga ränteutgifter, kan du välja att ansöka om jämkning hos Skatteverket. Jämkning innebär att du får ränteavdraget utbetalt varje månad, istället för att invänta på utbetalningen i samband med skatteåterbäringen. Detta innebär alltså att du sänker din månadskostnad, och kan därför vara ett bra alternativ just när man har hög bolåneränta, med andra ord - höga ränteutgifter. 

Skattejämkning fungerar på så sätt att din arbetsgivare, din huvudutbetalare, drar rätt skatt på din inkomst, istället för enligt skattetabellen, vilket betyder att du betalar rätt skatt från början.

Hur stort är ränteavdraget?

Ränteavdraget innebär att ett avdrag på den totala skatten görs med 30 procent av räntekostnaden på dina lån upp till 100 000 kronor. Om dina räntekostnader överstiger 100 000 kronor blir ränteavdraget 21 procent på resterande del. Detta innebär alltså att ränteavdraget bland annat beror på lånets storlek samt vilken ränta du har på dina lån.

Ränteavdraget påverkas också av om du har haft kapitalinkomster eller inte, så som exempelvis ränteintäkter. Om du haft kapitalinkomster under året så kvittas först räntekostnaderna mot kapitalinkomsterna, därefter görs skattereduktionen med 30 procent på det som blir kvar upp till 100 000 kronor, och på 21 procent på det som överstiger 100 000 kronor. Om du inte haft kapitalinkomster behöver du inte ta hänsyn till detta.

Är ni två personer som står som betalningsansvariga för lånet? Toppen, då fördelas ränteavdraget automatiskt jämnt mellan er och båda har rätt till avdrag enligt ovan.

Vad gäller för att få ränteavdrag? 

Det finns några krav som behöver uppfyllas för att få ränteavdrag: 

  • Du får göra avdrag för de räntor som du betalat under inkomståret.

  • Det gäller bara för räntor på lån du personligen är betalningsansvarig för.

  • Du behöver stå som betalningsansvarig på antingen hela, eller delar av, ditt bolån.

  • Eftersom att det är en skattereduktion behöver du ha betalat skatt som avdraget kan dras på.

Bra att veta om ränteavdrag:

  • Om du har andra lån, exempelvis billån eller privatlån, så inkluderas även räntekostnaderna för dessa.

  • Om du har återbetalat ett lån i förtid och betalat ränteskillnadsersättning så räknas det som en räntekostnad som du får göra avdrag för.

  • Det avdragsgilla beloppet kvittas mot eventuella ränteintäkter du haft under samma år.

  • Du kan begära avdrag för ränta som du inte har fått kontrolluppgift på – så kolla deklarationen noga!

Du kanske också är intresserad av

Family in a living room  Handelsbaken.se

Så fungerar bolån

Läs på om hur bolån fungerar hos oss.

Handelsbanken.se

Ta över bolån - så funkar det

Läs om vad som gäller vid övertagande av bolån.

Handelsbanken.se

Lösa lånet i förtid?

Då kan du behöva betala ränteskillnadsersättning.