Checklista vid flytt - tänk på det här!

Ska du flytta till en ny adress? Här listar vi allt du behöver tänka på, från flyttfirma till adressändring och allt däremellan.

7 saker att förbereda inför flytten

Ditt hem ska packas ned i flyttkartonger och du behöver bestämma dig. Ska du ska anlita en flyttfirma eller ordna flytthjälp på annat sätt? Du behöver flyttanmäla och tänka på att avsluta eller flytta abonnemang. Till sist ska det även flyttstädas. Det är tveklöst en hel del att tänka på i samband med flytt. Därför har vi tagit fram en checklista som stöd i flyttkaoset.

Här är sakerna du bör ha koll på.

1. Flytthjälp – ta in en flyttfirma eller be vänner hjälpa till?

Att själv bära och flytta möbler och kartonger är tungt, men det kostar inget. Väljer du att inte ta in en flyttfirma kan det vara smart att ta hjälp från vänner eller familj. Väljer du det kan du behöva hyra ett släp eller en större bil. Tillgänglighet och pris kan du kolla upp hos bensinstationer i närområdet.

Väljer du att anlita en flyttfirma kostar det mer, men är å andra sidan bekvämt. Ta in offerter från flera och i god tid och kontrollera att de är tillgängliga ditt flyttdatum. Oftast tar flyttfirman betalt per timme och för antalet personer på plats samt storleken på flyttbil. Många flyttfirmor erbjuder också flyttkartonger och hjälp med packning. Kolla upp vad som gäller med din försäkring under flytten, om något skulle gå sönder eller försvinna. Betala aldrig för flytten innan den genomförts. 

2. Packa och fixa flyttkartonger

Dra inte ut på det! Du kan alltid börja med att packa saker som finns i källaren eller på vinden, kläder och skor som inte är i säsong och sådant som du inte behöver använda. 

Om du anlitar en flyttfirma ingår det i många fall lån av flyttkartonger. Annars får du köpa eller fråga vänner och bekanta om du kan få låna. Grundregeln är att du behöver en flyttlåda per kvadratmeter. Men packa inte för tungt, skaffa därför några extra flyttkartonger. Det går oftast åt fler än man trott.

3. Flyttanmälan till Skatteverket

Kom ihåg att göra en adressändring/flyttanmälan till Skatteverket. Det kostar ingenting och det bästa är att skicka in den redan när du vet att du ska flytta. 

4. Adressändring och eftersändning av post

På adressändring.se kan du kostnadsfritt ändra din adress. För att du också ska få posten skickad till din nya adress behöver du beställa eftersändning av din post. Det kan du också göra på samma hemsida till en mindre kostnad. Gör du detta genom Adressändring.se kostar det en mindre summa och kostnaden beror på hur länge du väljer att utnyttja tjänsten.

Har du barn i hushållet som du är vårdnadshavare för adressändrar du även för barnen i din flyttanmälan hos Skatteverket och på adressändring.se.

-
Det kan vara klokt att upprätta en buffert för saker som kan komma att behöva åtgärdas i ditt nya hem.

5. Hantera avtal

Se till att allting som har med avtal och försäkringar att göra fungerar vid inflyttning.
  • Bredband
    Om du vill ta med ditt befintliga bredband är det viktigt att undersöka möjligheten av flytt till din nya adress. Hör med din internetleverantörs kundservice och boka in ett flyttdatum.
  • Hemförsäkringen
    Du behöver kontakta ditt försäkringsbolag och se till så att försäkringen gäller för ditt nya hem från och med dagen du flyttar in. 
  • Elavtal
    När du flyttar måste du teckna ett nytt elavtal för den nya bostaden och säga upp ditt gamla. Ha koll på ditt anläggnings-ID för både ditt gamla och ditt nya boende innan du tar kontakt med elleverantören.
  • Sophämtning
    Du som flyttar till hus eller radhus måste teckna ett abonnemang för sophämtning. Det gör du genom att kontakta kommunen. 

6. Flyttstädning

Kommer du orka städa själv eller ska du anlita en städfirma? Det är enklast att städa när bostaden är tom. Se därför till att planera in flyttstädningen mellan din utflytt och tillträdet. Även om du anlitar städfirma är det viktigt att kontrollera städningen efteråt då du som flyttar ut är slutligt ansvarig för flyttstädningen. 


7. Flyttdagen 

Oavsett om du väljer att flytta själv, ta hjälp av vänner eller att anlita en flyttfirma är det massor att hålla koll på. Flytten tar ofta mycket längre tid än vad man räknat med. Avsätt minst en dag till själva flytten.

Tips: Använd 4S-metoden inför flytt

  • Spara - samla ihop en hög med sådant som du vill spara.

  • Skänk - ge bort sådant andra vill ha som du ändå tänkt kasta.

  • Släng - det du och ingen annan vill ha kastar du.

  • Sälj - finns det ett värde och du inte vill ha det, sälj!

Flytta ditt bolån

-

Dags att se över ditt bolån i samband med flytten? Läs mer och kontakta oss om du önskar en trygg bank med personlig service.

Läs fler relaterade artiklar

-

Undvik ekonomisk baksmälla

Vi listar dolda kostnader och tipsar om saker som påverkar din ekonomi och trivsel i samband med flytt.

Handelsbanken.se

Går det att ta över bolån?

Det korta svaret är ja. Här förklarar vi hur det går till och vad du behöver tänka på.

Handelsbanken.se

När ska man binda bolån?

Det bestämmer du helt själv. Men här guidar vi i ämnet och ger några tips på vägen.