Handelsbanken.seHandelsbanken.se

10 tips för dig som ska köpa fritidshus

Vad behöver man tänka på när man ska köpa stuga? Läs denna checklista med våra tio bästa tips för dig som vill förverkliga drömmen om ett fritidshus.

Vad får fritidshuset kosta?

1. Månadskostnad

Börja med att göra en budget och fundera på hur ett fritidshus påverkar din privatekonomi. Det är ju inte bara själva huset du ska betala (inklusive pantbrev och lagfart), det är främst månadskostnaden du behöver räkna på. För att ta reda på kostnaden behöver du räkna ihop kostnaden för lånet och driftskostnader som vatten, avlopp, sophämtning och el.

2. Resorna

Glöm inte att också räkna på resorna till och från fritidshuset. Är det långt att åka kommer varje resa att kosta mer. Är det nära kanske du å andra sidan åker oftare.

3. Håll koll på amorteringarna

Ju högre belåningsgrad du har, desto mer behöver du amortera. Tar du höga lån i förhållande till din inkomst behöver du också amortera mer.

4. Buffert

Det är viktigt att inte binda upp alla pengar i huset. Om något händer behöver du ha en buffert för att betala reparationer. Du bör också räkna med extra kostnader de första åren, när du skaffar möblemang och trädgårdsverktyg.

Handelsbanken.se
Börja med att göra en budget och fundera på hur ett fritidshus påverkar din privatekonomi.

Checklista

  • Räkna på månadskostnaden inte vad huset kostar.
  • Vad kostar resorna till och från fritidshuset i pengar och tid?  
  • Ändras din belåningsgrad? Räkna på vad du behöver amortera. 
  • Glöm inte bufferten.
  • Trivs du med läget? 
  • Har du koll på detaljplaner för området? 
  • Behöver du renovera? Vad kostar det i pengar och tid? 
  • Vill du jobba från stugan? Går det att dra in fiber? 
  • Kolla upp sophämtning, el och avlopp. 

5. Där du vill vara? 

Det mesta går ju att ändra på, men inte läget. Dels förstås det geografiska läget och närhet till vatten eller fjäll. Men också läget i själva området. Är det en solig tomt med söderläge och finns det skog som skymmer kvällssolen? Viktigast av allt är kanske att tänka på om fritidshuset ligger i ett område där du vill spendera tid på lång sikt.

6. Detaljplaner för området

Hur mycket känner du till om området där fritidshuset ligger? Kolla upp om det finns detaljplaner på vad som är planerat för kommande år. Det är många fritidshusområden som planeras om. Passa på att fråga grannarna om du åker till området och tittar. 

7. Avstånd

Läget utifrån där du bor är också viktigt beroende på vad ditt syfte är med fritidshuset och hur ofta du planerar att åka dit. Tänk på att räkna på vad det kostar att ta dig fram och tillbaka. Både i pengar och tid. Ett tips är att tänka på att det ska vara enkelt att åka till fritidshuset även när det inte används. Det är viktigt att kunna se till sitt fritidshus av försäkringsskäl. Har man inte möjlighet så kanske man kan hitta någon som kan hjälpa en att hålla lite koll.

8. Räkna med renovering

Som tumregel kan man tänka att ett hus som är äldre än tio år generellt sett kostar mer att underhålla och att det småningom kan behöva renoveras. När du letar fritidshus är det klokt att ha med eventuella renoveringskostnader i beräkningarna. Gå igenom besiktningsprotokollet noga. Kolla även om det finns möjligheter att bygga ut eller bygga gäststuga på tomten. 

9. Vill du jobba från stugan?

Fritidshusets syfte har förändrats mycket det senaste året. Många har vant sig vid att arbeta hemifrån och vill fortsätta med hemmajobb på deltid även efter pandemin. Det ger en möjlighet att åka till fritidshuset både oftare och under längre perioder. Men nya vanor ställer nya krav på fritidshuset. Till exempel har en snabb internetuppkoppling med fiber blivit viktigare. Hur ser de möjligheterna ut för fritidshusen du kollar på?

10. Sophämtning, el, vatten och avlopp

Sophämtning kan ofta vara dyrare i fritidshusområden. Det gäller även el, vatten och avlopp. Ta reda på om det finns kommunalt vatten och avlopp, eller om det planeras. Det är extra viktigt att kolla att avloppet följer miljöreglerna, för där är du som ägare skyldig att se till att reglerna följs. 

Vill du kunna vistas i ditt fritidshus året om behöver du kolla upp att det finns vatten även under vinterhalvåret. Du måste dessutom se till att ha lite värme på för att rören inte ska frysa, det kan vara bra att ha med i din månadskostnadsberäkning. 

Är fritidshuset en del i samfällighet, det kostar också pengar årligen. Det är bra att kolla upp vad det innebär att vara med och vilka planer finns framöver. 

Frågor och svar

Läs fler relaterade artiklar

- Handelsbanken.se

Få koll på kontantinsats

Hur mycket behöver man spara?

Ett par har stannat upp med sina cyklar på ett torg, de tittar ner i mannens mobiltelefon.

Så fungerar bolån

Bolån steg-för-steg.

Handelsbanken.se

Köpa bostadsrätt

Tänk på det här innan du köper lägenhet