Vi ser en stadig ökning av attackerna
Gång på gång inträffar mardrömmen: viktiga data blir låsta eller försvinner från verksamhetens IT-system. Hur kan företag skydda sig – och vad gör man om det värsta ändå händer?
Att få in virus i företagets IT-miljö kan gå på en sekund, men konsekvenserna blir desto mer långvariga. Ett klick på en länk kan leda till att hela IT-system blir låsta och att verksamheten inte längre kan bedrivas. Fenomenet kallas ransomware eftersom de som står bakom attackerna begär en lösensumma, ransom, för att låsa upp information och system igen.
– Vi ser en stadig ökning av ransomware där de som ligger bakom attackerna blir alltmer organiserade och kunniga. Det här är ett hot vi tar på största allvar, säger Erik Blomberg som är koncernsäkerhetschef på Handelsbanken.
En anledning till att ransomware ökar är det geopolitiska läget.
– En del av attackerna är statsunderstödd brottslighet där pengarna går till att bekosta krigsföring och terrorism, säger kriminalkommissarie Jan Olsson, säkerhetsexpert på Nationellt IT-brottscentrum.
Konkurs kan bli följden
Attackerna drabbar företag av alla storlekar, och hälften av de anmälningar om ransomware som kommer till polisen är från enmansföretag.
– Det finns företag som har gått i konkurs efter att ha drabbats, säger Jan Olsson.
Ett sätt för brottslingarna att ta sig in i företagets IT-miljö är mejl eller sms med länkar som innehåller virus. Ett annat är tekniska brister och system som inte är uppdaterade.
– Det senaste året har det blivit vanligare att man tar sig in på tekniska vägar i stället för att gå via mejl. Det beror på att många har blivit bättre på att undvika att klicka på okända länkar, säger Erik Blomberg.
Stort mörkertal
Många företag som drabbas polisanmäler aldrig händelsen, vilket gör att mörkertalet är stort. En anledning är att man är rädd att det ska skada varumärket om det kommer ut att företaget drabbats.
– Det går aldrig att skydda sig till 100 procent så det är inte skamligt att ha ett intrång. Det är viktigt att man anmäler för om vi kan visa hur många företag som drabbas och hur mycket pengar det kostar, då kan polisen också få mer resurser för att lösa denna brottslighet, säger Jan Olsson.
Erik Blomberg, koncernsäkerhetschef, Handelsbanken.
"Det finns företag som har gått i konkurs efter att ha drabbats"
Jan Olsson, kriminalkommissarie vid Nationellt IT-brottscentrum.