När tekniken utvecklas får även kriminella tillgång till nya verktyg. Ett fenomen som just nu växer är användandet av klonade röster, där brottslingar med hjälp av AI-verktyg kopierar en verklig människas röst. När den klonade rösten ringer upp låter det som att samtalet kommer från en kollega eller chef.
– Ofta vill den som ringer ha hjälp med en utlandstransaktion. På det sättet förmår man företag att betala ut pengar och det är svårt att skydda sig mot, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie vid Nationellt IT-brottscentrum.
För att kunna klona en röst krävs endast tillgång till ett röstprov, och sådana kan brottslingarna få tag på exempelvis genom att hacka in i molntjänster för företagsväxlar och stjäla sparade samtal.
Bedrägerier med röstkloning är ännu i sin linda, men svenska företag har redan hunnit drabbas och Jan Olsson befarar att försöken kommer att öka.
Falska videosamtal nästa steg
En annan typ av bedrägerier som väntas växa är så kallad ”deep fake” där bedragarna även använder sig av klonade ansikten. Då kan en anställd få ett samtal via Facetime eller Teams där den person de ser framför sig i själva verket är AI-genererad.
– Det är bara en tidsfråga innan detta kommer. Programvarorna blir både kraftfullare och enklare att använda, säger Jan Olsson.
Öka medvetenheten hos anställda
För att öka säkerheten hos företaget bör det skapas en medvetenhet hos de anställda om att personer som ringer kanske inte är den de utger sig för att vara, vare sig i telefon eller i video.
– Det är särskilt viktigt med tanke på vilken skada detta kan åsamka, det kan bli ganska kostsamt, säger Jan Olsson.
En viktig åtgärd är att införa rutiner för att alltid motringa när det handlar om frågor som sticker ut, exempelvis större transaktioner. Genom att ringa tillbaka till ett känt nummer säkerställer man att man pratar med rätt person.
Ökad hotbild mot Sverige
Även andra typer av hot och attacker mot svenska företag har ökat det senaste året.
– Det beror på att hotbilden mot Sverige har ökat. Det finns statsunderstödda grupper som vill störa och skapa osäkerhet i samhället, säger Erik Blomberg, som är säkerhetschef på Handelsbanken.
Detta yttrar sig bland annat i överbelastningsattacker där aktörer försöker slå ut digitala tjänster.
Mer avancerade ransomware-attacker
Ransomware innebär att organisationens IT-miljö blir låst av ett virus och att brottslingarna sedan begär en lösensumma, ransom, för att låsa upp informationen.
– Denna typ av attacker riktas mot alla sektorer i samhället, säger Erik Blomberg.
För att skydda sig behöver företag både ha ett fullgott säkerhetsskydd i sin IT-miljö och utbilda personalen i säkerhetstänk.