Stigande elpriser har orsakat en kostnadschock för många företag de senaste åren. Det geopolitiska läget i kombination med att vi använder alltmer väderberoende el, framför allt solkraft och vindkraft, gör att elpriset förväntas fortsätta variera. För företag som inte handlar el själva på elbörsen Nordpool betyder det ett val mellan olika avtal hos elhandelsbolag – fast pris, rörligt eller en kombination.
– Det handlar om vilka risker man är villig att ta, säger Jens Berggren.
Rörigt avtal kräver marginaler
Det finns flera faktorer att ta hänsyn till vid valet av elavtal. Den viktigaste är hur stor andel av företagets totala utgifter som utgörs av elkostnader. Ju högre elförbrukning, desto större beslut blir elavtalet. Historiskt sett har rörligt elpris varit billigast över tid, men under de senaste årens prisförändringar har fast pris ibland lönat sig. Hur det blir framöver är svårt att sia om. Men med ett rörligt avtal måste det finnas marginaler i ekonomin. Ju högre elförbrukning, desto större marginaler behövs.
– Man får vara beredd på att elpriset kommer att svänga ganska mycket framöver. Det innebär att man får väldigt låga priser ibland, men höga priser andra tider. Den trenden kommer att fortsätta, säger Jens Berggren.
Om lönsamheten skulle försvinna vid en pristopp, eller om företaget skulle ha svårt att betala sina räkningar, är det klokt att välja ett fast elprisavtal.
Timpris bra vid flexibel verksamhet
Om man väljer ett rörligt avtal finns det två huvudsakliga alternativ: dels ett månadsrörligt avtal, där elpriset förändras varje månad, dels timpris som varierar varje timme utifrån priserna på elbörsen.
Timpris kan vara fördelaktigt om verksamheten är flexibel med när elförbrukningen ska ske. Det kan handla om anläggningar där produktionen inte är tidskritisk och man kan stänga av elförbrukningen helt när det blir för dyrt. Det kan också röra sig om att man har ett batterilager eller en värmeanläggning som kan laddas på natten när elpriset är lägre.
– Men om det krävs stora förändringar och flexibilitet att ha timpris, exempelvis att få anställda att åka in och jobba på natten när det är högt elpris på dagarna, då är min rekommendation att man väljer månadsrörligt eller fast, säger Jens Berggren.
Se upp med påslagen
När man tecknar avtal är det viktigt att se över vad som verkligen ingår, så att det inte kommer några oväntade påslag senare. Det gäller också att använda sig av rätt pris när man jämför mellan olika leverantörer.
Ett exempel på extra kostnad är den så kallade balanskostnaden. Vissa elhandelsbolag lägger den som ett påslag ovanpå priset, medan andra låter den ingå.
– Jämför man ett avtal där balanskostnaden ingår med ett annat där den kommer att hamna som ett påslag blir det som att jämföra äpplen och päron, säger Jens Berggren.
Smidig hållbarhetsrapportering nytt krav
Ännu en faktor att ta hänsyn till vid upphandlingen av el är de ökande kraven på hållbarhetsrapportering. Det nya EU-direktivet CSRD påverkar allt fler företag, och som underleverantör till stora bolag ställs ofta krav på redovisning av bland annat koldioxidutsläpp. Det kan vara klokt att välja en leverantör som kan leverera de data som behövs, både för den egna rapporteringen och för att kunna lämna de uppgifter som kunderna kräver.
– I dag handlar elköpet inte bara om att få elen till ett hyfsat pris. Man behöver ofta också veta varifrån man får den, och att all administration kring rapporteringen fungerar smidigt, säger Jens Berggren.
Bind elen för en del av förbrukningen
Ett alternativ till att ha helt rörligt eller helt fast elpris är att binda en viss andel av företagets framtida elförbrukning för att vara säker på vad kostnaden blir. Det är framför allt aktuellt för bolag med elintensiv produktion. Ett exempel är om företaget ska lämna ett anbud på en leverans som ska ske vid en senare tidpunkt.
– Ska man leverera om sex månader och undrar vilket pris man ska räkna på är det bra att binda elpriset för just den produktionen. Då har man ett pris att förhålla sig till i anbudet, säger Jens Berggren.
Hur stor risk ett företag vill ta med elpriset kan i många fall vara en personlighetsfråga. En företagare som blir orolig av stora svängningar gör förmodligen rätt i att låsa elpriset.
– Då skapar du trygghet och får lite bättre kontroll på tillvaron.