Löneväxling som pensionssparande
Löneväxling är ett förmånligt sätt att öka ditt pensionssparande, speciellt idag när den allmänna pensionen förväntas blir cirka hälften av din månadslön. För att tjäna på att löneväxla bör din lön överstiga 51 245 kronor efter löneväxlingen (avser 2024), för att inte den allmänna pensionen ska påverkas negativt.
Ett enkelt sätt att förstärka din framtida pension. Det är också bra nu när avdragsrätten för privat pensionssparande i pensionsförsäkring har upphört. När du löneväxlar behöver du inte betala inkomstskatt på beloppet som du avsätter till pensionsförsäkringen. Du kommer istället betala inkomstskatt vid utbetalningen av din pension. I många fall blir skatten då lägre än vad du idag betalar i inkomstskatt på din lön.
Arbetsgivaren kan skjuta till extra avsättning
Eftersom det är mer förmånligt för arbetsgivaren att göra avsättningar till pension till sina anställda än att betala ut lön kan företaget skjuta till cirka 6 procent extra i avsättning till pension om du löneväxlar. Avstår du 1 500 kronor av din lön per månad kan det bli 1 590 kronor som arbetsgivaren betalar in till din pensionsförsäkring.
Så här går utbetalningen till
Pengarna som du har avstått på grund av löneväxling sätts in i en pensionsförsäkring och du kan tidigast ta ut pensionen när du fyller 55 år. Du väljer själv hur du vill att pengarna ska betalas ut, kortaste utbetalningstid är 5 år. Om du inte gör ett eget fondval i din pensionsförsäkring placeras pengarna i den av försäkringsbolaget gällande entrélösning, med förvalda fonder. Du behöver då inte själv vara aktiv. Självklart kan du även välja andra fonder.
När bör man löneväxla?
Löneväxling är förmånligt för dig som har en månadslön över 51 245 kronor (avser år 2024) efter att löneväxlingen är gjord och som har ekonomiska möjligheter att avstå del av din lön. Om din bruttolön understiger 51 245 kronor (avser år 2024) efter löneväxling minskas den allmänna pensionen när du växlar lön mot pension.
Gränsen för när det är förmånligt beror på nivån på inkomstbasbelopp, som kan förändras varje år. Du som valt löneväxling behöver därför varje år se över att det fortsatt är lämpligt att löneväxla. Du kan själv välja vilket lönebelopp du vill löneväxla, och du kan välja att justera beloppet när du vill under din anställningstid. När du löneväxlar öronmärks pengarna för din pension genom att placeras i en pensionsförsäkring. Du bestämmer själv när du vill ta ut pensionen, dock tidigast från 55 års ålder.
Din arbetsgivare kan skjuta till cirka 6 procent extra på det belopp du väljer att växla. Dessutom blir ofta skatten lägre på pensionsutbetalningen, jämfört med inkomstskatten på en löneutbetalning.
Viktigt att tänka på vid löneväxling
En lägre bruttolön efter löneväxling kan även påverka ersättningen från andra trygghetssystem som föräldrapenning, sjukpenning och a-kassa. Att växla lön mot pension passar därför inte alla. Har du en sjukpension i din kollektivavtalade tjänstepension blir den lägre om du väljer att löneväxla.
Du som har en kollektivavtalad tjänstepension där premien beräknas på lönen innan skatt kan få lägre premieinsättningar vid en löneväxling. Det här kan kompenseras genom att premien till den kollektivavtalade tjänstepensionen istället läggs på löneväxlingsavtalet.
Hos Handelsbanken Liv är det lägsta beloppet som du kan löneväxla 300 kronor i månaden. Hur stort belopp du vill löneväxla väljs i ansökan när du startar din försäkring.
För vem passar löneväxling?
- Löneväxling passar dig som har en bruttolön som är högre än 51 245 kronor per månad efter löneväxlingen (avser 2024).
- Om du inte har kommit i gång med ditt pensionssparande, jobbat deltid eller varit mycket föräldraledig är löneväxling ett bra sätt att snabbt komma ikapp med ditt pensionssparande.
- Om du vill gå i pension tidigare kan löneväxling göra att du kan få upp ditt pensionskapital på kortare tid.