Gör företaget mer lönsamt
I ett steg mot att minska löneklyftan mellan könen och främja en mer rättvis arbetsmiljö har Europeiska unionen antagit ett nytt lönetransparensdirektiv. Det ska införlivas i svensk lagstiftning senast 2026. Detta direktiv syftar till att göra lönestrukturen inom företag mer transparent och ger arbetstagare rätten att få information om lönenivåer, med särskilt fokus på lika lön för lika arbete. För företagare innebär detta nya regler och riktlinjer som måste följas för att säkerställa efterlevnad.
−Det första steget är att genomföra en kartläggning av ditt företags lönestruktur. Detta innebär en analys av löner på olika positioner, med särskild uppmärksamhet på eventuella skillnader mellan könen. Syftet är att identifiera och åtgärda ojämlikheter som inte kan motiveras med objektiva kriterier. Detta är en skyldighet arbetsgivare redan har, säger Martin Björgell, pensionsexpert på Handelsbanken.
Lönetransparensdirektivet påverkar svensk lag
Exakt hur lönetransparensdirektivet kommer påverka lagstiftningen i Sverige, utifrån befintliga regler i diskrimineringslagen, är svårt att veta exakt innan lagstiftningen är på plats. Men det är tydligt att det kommer kräva dokumenterade lönekriterier och att såväl arbetssökande som befintliga medarbetare ska få tillgång till mer information.
− En skillnad som blir aktuell är att arbetssökande, redan under rekryteringen, ska ha rätt att få information om lönen eller lönespannet. Det blir också otillåtet för arbetsgivaren att fråga en arbetssökande om vilken lön hen har idag, säger Martin Björgell.
Rutiner för företagets jämställdhetsarbete
Företagare bör redan nu se över sina rekryteringsprocesser för att säkerställa att löneinformation är tillgänglig och transparent för potentiella arbetssökande. Detta kan innebära att ange lönespann för tjänsten i jobbannonser och att vara öppen om kriterierna för lönesättning under rekryteringsprocessen. Företag måste också vara beredda på att hantera förfrågningar från anställda som önskar mer information om lönestrukturer och eventuella löneskillnader.
Jämställdhet är en viktig affärsfråga
− Undersökningar pekar på att aktivt arbete för inkludering och jämställdhet är positivt både för företagets resultat och medarbetarnas utveckling och hälsa. Ett mer jämställt arbetsliv är inte något som löser sig av sig självt, det kräver handlingskraft och vilja. Företag har därför mycket att vinna på att göra detta till en prioriterad affärsfråga, redan innan det nya EU-direktivet träder ikraft, säger Martin Björgell.