Har ni koll på hur mycket energi och pengar er bostadsrättsförening kan spara genom att se till att ni kartlägger och långsiktigt planerar. Energiklassningen kommer att ha en stor påverkan på er totala ekonomi framöver. Vår expert Anna Blomstergren hjälper er att få bättre koll och i slutänden sänka era kostnader.
Energikostnad är en stor del av bostadsrättsföreningens driftskostnader. Sedan 2006 gäller att alla bostadsfastigheter i Sverige ska upprätta en energideklaration. Varje enskild byggnad klassas från A (den bästa klassen) till G (den sämsta). En energideklaration ska göras var tionde år. Förutom att en lägre energiförbrukning alltid leder till lägre driftkostnader kan en bättre energiklassning även innebära förmånligare finansiering.
Kommande lagkrav på energieffektivisering
Energieffektivisering är högt på agendan inom EU och ett nytt EU direktiv, det så kallade Energiprestandadirektivet (EPBD), är beslutat och ska implementeras i svensk lagstiftning senast 2026. Det innehåller både krav på energieffektivisering men även, i steg två, en harmonisering av energiklasser mellan EU länder. Detta kommer att påverka er som bostadsrättsförening, att ni har koll på energiklassen, era energikostnader och då hittar sätt att minska energiförbrukningen.
Hur ska ni tänka kring energiklassningen av er fastighet?
Titta igenom den nuvarande energideklarationen för att se vilka förslag ni fick på åtgärder för att sänka era energikostnader. Gör gärna sedan Energikollen som är ett kostnadsfritt digitalt verktyg för er som förening, för att se vad olika åtgärder kostar att genomföra samt hur de påverkar kalkylen liksom energiklassen framåt. Använd även Energikollen som ett sätt att planera framtida investeringar och kostnader samt att komplettera underhållsplanen med.
– Att ha koll på sina långsiktiga renoveringar där energiåtgärder är inkluderat samt ha en underhållsplan är A och O för en förening, det är så mycket enklare att då spara medel alternativt amortera för att skapa finansieringsmöjligheter framåt, säger Anna Blomstergren.
Se till att koppla de investeringar ni har i er underhållsplan till förfallodagen på energideklarationen. På så vis kan ni planera kommande renoveringar så de infaller innan nästa deklaration för att kanske till och med förbättra energiklassen.
– Når ni efter att ha genomfört Energikollen ett A eller B så kan det vara värt att ta hjälp av en energiexpert som ger förslag på åtgärder samt genomför energideklarationen när investeringen är genomförd. Kalkylen kan bli ännu bättre då finansieringsmöjligheterna blir mer förmånliga för energieffektiva hus genom så kallade gröna lån som föreningen liksom bostadsrättsinnehavaren kan ta del av tipsar Anna.
Vilka bestämmer vad som gäller?
Klassificeringen i energideklarationen utförs av svenska energiexperter. Energideklarationen registreras hos Boverket och är en offentlig handling.
Klasserna som gäller baseras på EU-direktiv som omvandlats till svensk lagstiftning.
Hur påverkas BRF:er av en ny lagstiftning kring energiklassning?
Lagstiftningen utifrån de nya EU-direktiven kommer givetvis att syfta till energieffektivisering och minskad klimatpåverkan. Men exakt vad de kommer att innebära för svenska bostadsfastigheter och bostadsrättsföreningar vet vi inte ännu.
Hur ska man tänka?
Att ha en bra energiklassning gör fastigheten och den enskilda bostaden mer attraktiv på marknaden. Ju bättre energiklass desto lägre driftkostnader och lägre avgift vilket leder till ökat värde på bostadsrätten. Intresset för klimatsmarta och energieffektiva lösningar ökar hela tiden. Dessutom innebär en bra energiklassning ett bidrag till den gröna omställningen i samhället i stort.