Så undviker du de vanligaste ekonomiska fallgroparna för en BRF

Att sköta en förenings ekonomi kräver långsiktig planering. Vi har listat de viktigaste tipsen för att undvika ekonomiska fällorna.

Säkerställ ekonomisk stabilitet i er BRF

Att sitta i en styrelse för en bostadsrättsförening är ett ansvarsfullt uppdrag och innebär ofta mycket arbete. Många av frågorna som man behöver hantera har ofta stor påverkan på föreningens ekonomi. Se till att hjälpa varandra i styrelsen och ta gemensamt ansvar genom exempelvis dualitetsprincipen, det vill säga att två personer i förening krävs vid attestering, utbetalningar och liknande. Nedan följer fler tips som kan vara till hjälp för att göra arbetet enklare.

1. Tänk långsiktigt

En bostadsrättsförening behöver ha en längre tidshorisont än medlemmarna var för sig. Beslut om finansiering och underhåll behöver ha föreningens intresse i fokus, vilket ofta innebär en tidshorisont på decennier snarare än år.

2. Stabilitet och trygghet i fokus

En förening ska utgå från att skapa en trygg tillvaro för medlemmarna utan snabba kast och händelsestyrda lösningar. Oavsett konjunkturläge eller vem som sitter i styrelsen. Bestäm räntepolicy och underhållsplan med en lång tidshorisont. Ibland kan det innebära att behöva ta beslut om exempelvis avgiftshöjningar som är obekväma i stunden men som är bra för fastigheten och föreningen på lång sikt.

3. Använd en professionell förvaltare

Låt administration och operativa frågor hanteras av en professionell förvaltare. De har processer, mallar och verktyg som kan komma väl till hands – inte minst när styrelseledamöter byts ut. Det är riskabelt att vara beroende av enskilda eldsjälars arbete i föreningen. Att anlita en professionell förvaltare kan också vara ett plus när man vänder sig till banken för finansiering och rådgivning. Det går även att få rådgivning hos exempelvis Bostadsrätterna, en rikstäckande organisation för bostadsrättföreningar.

4. Sprid lån och sparande

En förenings ekonomi kräver såväl långsiktig kontroll som kortsiktig flexibilitet. Dela upp lånen med olika bindningstider och räntenivåer men tänk på att inte vara för kortsiktiga. Placera eventuellt överskottskapital på placeringskonton med högre ränta men fortfarande låg risk när det finns möjlighet till det. Säkerställ dock att det finns tillräckligt med likvidal medel för oförutsedda händelser.

Bostadsrättsföreningsmöte
Att sitta i en styrelse för en bostadsrättsförening är ett ansvarsfullt uppdrag, vi har listat några punkter till hjälp för att göra arbetet enklare.

5. Håll koll på underhållsplanen

En underhållsplan för föreningen är avgörande för en långsiktigt stabil ekonomi. Säkerställ att den hålls uppdaterad och följs år för år. Undvik akuta finansieringslösningar och panikhöjningar av avgifter genom planering av såväl ekonomin som det som behöver göras.

6. Ta hjälp av rådgivare som kan området och de lokala förutsättningarna

Ibland kan det vara skönt med stöd kring de många beslut som rör föreningen. Kontakta en rådgivare hos oss för att ta reda på hur vi kan hjälpa din förening med finansiering, placering och andra frågor.

Vill du ha rådgivning?

Våra kunniga rådgivare hjälper dig gärna med att sätta ihop det din bostadsrättsförening behöver. Oavsett om det handlar om lån, sparande eller att upprätta en ny BRF.

Vårt erbjudande för bostadsrättsföreningar

Grannar som umgås på sin gemensamma gård.

Du som sitter i en styrelse i en bostadsrättsförening är välkommen att kontakta oss för att diskutera just din förenings situation. Vi kan hjälpa er med:

  • Individuella finansieringslösningar 
  • Rådgivning gällande planeringsstrategi kring räntor och amorteringar 
  • Rådgivning gällande överskottsplaceringar med attraktiva räntor

Du kanske också är intresserad av

Förvaltare och styrelsemedlem promenerar

Hur påverkar räntesänkningar BRF:er?

Hur påverkas bostadsrättsföreningar när räntorna sjunker, och hur kan styrelser agera på en räntemarknad i förändring?

Vita bostadshus med röda tegeltak.

Viktiga nyckeltal för BRF:er

Nya lagkrav gör att sju nyckeltal numer är obligatoriska i en bostadsrättsförenings årsredovisning. Syftet är att det ska bli enklare att granska ekonomin.

Flerfamiljshus på rad med bostadsrätter

Vad är en underhållsplan för BRF?

En underhållsplan ger bostadsrättsföreningen en överblick över när renoveringar ska göras och vad de kommer att kosta.