grannar som tittar på en mobilgrannar som tittar på en mobil

Så ska du tänka kring räntor för bostadsrättsföreningen

Hur er BRF finansieras påverkar hela föreningens ekonomi. Som styrelsemedlem måste du fatta beslut med fokus på långsiktig hållbarhet.

Tänk långsiktigt – för en trygg ekonomi

Hur er BRF lånar och lägger upp er finansiering har stor ekonomisk påverkan på bostadsrättsföreningens ekonomi. Sitter du i styrelsen för en BRF representerar du hela föreningen. Därför är det viktigt att inte tänka utifrån den egna situationen. Beslut ska fattas för att gynna hela föreningen på lång sikt. Tänk på att ha en horisont som sträcker sig längre än hur länge den enskilde planerar att bo där.

− Målet är stabilitet, inte att slå kurvan", säger Tobias Lenksjö, Företagsrådgivare.

Räntekänslighet – hur påverkas min brf?

Om er bostadsrättsförening är väl förberedda ger det er goda förutsättningar för en stabil ekonomi över tid. Konjunkturer kommer alltid att svänga. Har föreningen en längre horisont så kan dessa vara lättare att hantera och räntekänsligheten mindre. Att bestämma en långsiktig plan för låneupplägg kan därför vara bra, speciellt om föreningen byter styrelse.

När bör man förhandla om ränta för BRF?

Banker sätter villkoren utifrån risken att låna ut till respektive förening. En bättre ekonomi kan alltså ge bättre villkor. En omförhandling av räntan kan spela stor roll. Men det är viktigt att tänka på hur era behov ser ut och vad banken kan erbjuda. Ibland finns det exempelvis möjligheter till rabatt genom klimatförbättringar, så kallade gröna lån. Är ni en styrelse som behöver mycket guidning, eller är ni väl insatta i ämnet? Det påverkar huruvida föreningen bör ha lån hos en bank som inte erbjuder rådgivning, och om det då är värt att välja den banken bara för att lånen blev ett par punkter billigare. Även här gäller långsiktighet, även om den nuvarande styrelsen är kunniga i ämnet, vad händer om nästkommande styrelse är mer novis?

Allmänna finansieringsråd för brf:er

Sprid lånen över olika bindningstider och villkor för att inte lägga alla ägg i samma korg. Precis som vid sparande är det aldrig klokt att lägga alla ägg i samma korg. Amortering bör ske i takt med lånens ändamål och dess livslängd. Det kan dock variera beroende på föreningens ekonomiska situation. Ibland kan det vara bättre att lägga pengar på placeringskonton till en bättre ränta än på amortering. Det bästa är att bolla denna fråga med en rådgivare. Detta kräver en underhållsplan för att lättare lägga upp en amorteringsplan. Upprätta gärna också ett utbetalningsschema utifrån underhållsplanen om föreningen går in i en period av mycket renovering.

Avgifter och avgiftshöjningar ska stämma överens med bland annat lånen, belåningsgraden, underhållsplanen och det faktiska kassaflödet. Man bör inte låna pengar för att trycka ner avgifterna. En avgiftshöjning inför ett större underhåll kan därför vara att rekommendera men det bästa är att ha ett upplägg som tar höjd för sådant på längre sikt. Lägg en plan med mindre höjningar, så blir höjningarna mindre kännbara. Banken vill ha låga belåningsgrader. Nivån kan skilja sig beroende på ort, skick och åldern på föreningen.

lägenheter vid vattnet
Sprid lånen över olika bindningstider och villkor för att inte lägga alla ägg i samma korg.

Ränteändringars påverkan.

Självklart innebär en räntehöjning ökade kostnader för en bostadsrättsförening. Om ni förbereder er väl kan ni ändå se till att få en stabil ekonomi över tid, så att ränteförändringar blir lättare att hantera. Högre räntor innebär samtidigt en möjlighet att kapitalisera på eventuella överskott. Då är det dock viktigt att inte binda upp för mycket i långsiktigt i sparande. Flexibilitet och spridning är viktigt i både finansiering och sparande.

Vilken sorts rådgivning kan man få hos banken som BRF?

Först och främst är vi gärna ett bollplank. Vi hjälper till att ge er rätt förutsättning att fatta bra beslut. Tillsammans hittar vi ett upplägg som passar er situation och utveckling. Vi tar fram ett upplägg av fullmakter och en kontostruktur som passar er och som blir smidigt för er att arbeta med.

Experten tipsar

-
Tobias Lenksjö, Företagsrådgivare i Handelsbanken

Viktigt att tänka på som BRF

  • Ha en tillräcklig reparationsfond. 
  • Ha en avgiftsnivå som matchar drift och framtida underhållsbehov. 
  • Bind upp och få ränta på överskottskapital när det är möjligt.
  • Var förberedda på inflation/räntehöjning.

Vårt erbjudande för bostadsrättsföreningar

Grannar som umgås på sin gemensamma gård.

Du som sitter i en styrelse i en bostadsrättsförening är välkommen att kontakta oss för att diskutera just din förenings situation. Vi kan hjälpa er med:

  • Individuella finansieringslösningar 
  • Rådgivning gällande planeringsstrategi kring räntor och amorteringar 
  • Rådgivning gällande överskottsplaceringar med attraktiva räntor

Du kanske också är intresserad av

Solpaneler på höghus

Så lyckas din BRF med solpaneler

De höjda elpriserna har ökat intresset för solpaneler, men rätt förutsättningar krävs för att de ska löna sig. Se expertens tips för ett lyckat projekt.
En hand som håller i en miniräknare.

Ta kontroll över föreningens ekonomi

Ökade kostnader sätter press på ekonomin. Att se över utgifter och möjlighet till nya intäkter är en god idé för att stärka föreningen.
Två personer som pratar utanför en bostadsrättsförening

Hur påverkar räntesänkningar BRF:er?

Hur påverkas bostadsrättsföreningar när räntorna sjunker, och hur kan styrelser agera på en räntemarknad i förändring?