Er senaste konjunkturuppdatering presenterades före Trumps besked om en paus för delar av tullarna. Hur påverkar det er bedömning?
Det är bra att de extra tullpåslagen på runt 60 länder/regioner pausas. Förhoppningsvis ger det lite mer lugn på de finansiella marknaderna och lättnad för de mest utsatta länderna. Samtidigt ligger basnivån kvar med generella tullar på 10 procent och såvitt jag förstår även 25 procent tull på motorfordon, stål och aluminium.
Vår bedömning från vår konjunkturuppdatering den 9 april står sig. Den byggde på att förhandlingar under året skulle få ner genomsnittlig tullnivå ungefär till de nivåer vi ser just nu, men det rör sig snabbt och det illustrerade vi i två scenarier. Om riskerna innan Trump annonserade en paus lutade åt vårt värre scenario så lutar de idag åt det bättre.
Vår bedömning från vår konjunkturuppdatering den 9 april står sig. Den byggde på att förhandlingar under året skulle få ner genomsnittlig tullnivå ungefär till de nivåer vi ser just nu, men det rör sig snabbt och det illustrerade vi i två scenarier. Om riskerna innan Trump annonserade en paus lutade åt vårt värre scenario så lutar de idag åt det bättre.
Hur ser du utvecklingen för handelskriget framåt?
Det är oerhört svårt att förutsäga hur handelskriget kommer utvecklas. Nu är det framförallt USA och Kina som är i fokus och vi ska komma ihåg att för amerikanska hushåll och företag är läget fortsatt mycket besvärligt då Kina är en stor exportör till USA och där har ju tullarna istället höjts än mer.
Det finns flera kanaler som tullkriget påverkar konjunkturen, det ena är via direkta handelskanaler, det vill säga export och import. Ungefär 9 procent av svensk varuexport går till USA. En ännu viktigare kanal är osäkerhetskanalen, det vill säga att hushåll och företag blir oroliga och håller igen på konsumtion och investeringar.
Vilka konsekvenser har det ovissa läget för konjunkturen?
Vår bedömning är att det är det ovissa läget som försenar en återhämtning i svensk ekonomi då hushåll håller hårdare i pengarna i detta osäkra läge. Därtill räknar vi med att export och investeringar också påverkas negativt. Men vi ska komma ihåg att Sverige har goda förutsättningar att hantera ekonomiska utmaningar då vi har goda statsfinanser, hushåll som sedan ett år har fått inkomstökningar, Riksbanken kan sänka räntan då inflationen har kommit ner och därtill har vi ett näringsliv med många olika branscher vilket ökar motståndskraften.
Vad tror du om ränteutvecklingen framöver?
Vår bedömning är att Riksbanken sänker räntan tre gånger i år ner till 1,5 procent, med början i juni, för att minska de negativa effekterna och ge stöd till ekonomin. Att de har utrymme att göra det bygger på vår bedömning att tullkriget inte kommer att driva upp inflationen i Sverige. Lägre styrränta betyder att även marknadsräntor sjunker och vi räknar med att den rörliga boräntan (3 månader) sjunker ner mot 2,5 procent senare i år.
Hur kommer kronan utvecklas i rådande läge?
Trots det extremt osäkra läget har kronan stärkts, framförallt för att dollarna har försvagats då utsikterna för USA ser sämre ut om tullkriget fortsätter. Vår bedömning är att kronan fortfarande är på en svag nivå och att den därmed kan stärkas ytterligare, vi har en långsiktig syn på kronan om 10 kronor mot euron och 8,50 mot dollarna. Men tidpunkt och hastighet är svårt att förutspå men vi räknar med en successivt starkare krona härifrån.
Hur kommer bopriserna att påverkas?
Vi tänker att bopriserna i genomsnitt ligger still i år men kan börja öka igen i slutet av året och nästa år. Då bedömer vi att osäkerheten om konjunkturen minskat och att Riksbanken har sänkt räntan.